Ingrediente
● 1 kg carne tocata, amestec 1:1 |
● 200 g slanina afumata |
● 1 cana orez |
● 2 cepe mari |
● codite de patrunjel, tocate marunt, de la 2 legaturi |
● 1 cartof (mare) ras pe razatoarea mare |
● cimbru proaspat, maruntit 2x 1/2 lingurita sau uscat |
● 1 lingurita boia |
● sare |
● piper |
● 6-7 catei mari de usturoi |
● 100 g pasta de tomate |
● 1 lingurita zahar |
● 100-150 ml ulei |
● 1 lingurita tarhon (optional) |
● 1 lingurita marar uscat, macinat |
● frunze de varza alba proaspata |
● smantana, dupa preferinta |
Mod de preparare
Opariti frunzele de varza in apa clocotita, scurgeti-le si lasati-le la racit.
Caliti 1 minut, in 50 g ulei incins, ceapa si 2 catei de usturoi, tocati marunt. Puneti apoi, orezul si caliti in continuare, amestecand mereu, inca 4-5 minute. Adaugati carnea, 1/2 lingurita cimbru, tarhonul (optional), piperul, cartoful ras si coditele de patrunjel, taiate foarte marunt si lasati pe foc, pana ce carnea isi schimba culoarea si se albeste. Nu mai mult!
Potriviti gustul de sare si piper, daca mai este nevoie si lasati la racit.
Formati sarmalele cat mai mici. Asezati intr-o cratita unsa cu putin ulei, care merge la cuptor, un strat de varza taiata fidelute, sarmalele cladite, un alt strat de varza taiata si acoperiti cu felii de slaninuta, taiate julien. Turnati apa rece, cat sa acopere ultimul strat si puneti la fiert, la foc moderat spre mic.
Separat, rumeniti in restul de ulei incins, 4-5 catei de usturoi, tocati marunt. Adaugati pasta de rosii, dizolvata in putina apa, boiaua, 1/2 lingurita cimbru, zaharul, mararul uscat, macinat praf si lasati pe foc potrivit, amestecand, inca 3-4 minute.
Cand furculita intra usor in varza unei sarmale, puneti sosul, intins pe toata suprafata stratului de varza de deasupra si dati la cuptorul incins, pentru 30 minute, la foc potrivit, spre mic. Intoarceti din cand in cand stratul de varza de deasupra si umectati cu zeama din vas.
Serviti calde, cu paine proaspata si smantana.
POFTA BUNA!
Va propun o reteta delicioasa de sarmale!
Daca le gustati, nu le veti uita curand!
Sunt cele mai bune sarmale mancate de mine, pana acum!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Sarmale Lucia" nu uita sa ii faci un review.
Caliti 1 minut, in 50 g ulei incins, ceapa si 2 catei de usturoi, tocati marunt. Puneti apoi, orezul si caliti in continuare, amestecand mereu, inca 4-5 minute. Adaugati carnea, 1/2 lingurita cimbru, tarhonul (optional), piperul, cartoful ras si coditele de patrunjel, taiate foarte marunt si lasati pe foc, pana ce carnea isi schimba culoarea si se albeste. Nu mai mult!
Potriviti gustul de sare si piper, daca mai este nevoie si lasati la racit.
Formati sarmalele cat mai mici. Asezati intr-o cratita unsa cu putin ulei, care merge la cuptor, un strat de varza taiata fidelute, sarmalele cladite, un alt strat de varza taiata si acoperiti cu felii de slaninuta, taiate julien. Turnati apa rece, cat sa acopere ultimul strat si puneti la fiert, la foc moderat spre mic.
Separat, rumeniti in restul de ulei incins, 4-5 catei de usturoi, tocati marunt. Adaugati pasta de rosii, dizolvata in putina apa, boiaua, 1/2 lingurita cimbru, zaharul, mararul uscat, macinat praf si lasati pe foc potrivit, amestecand, inca 3-4 minute.
Cand furculita intra usor in varza unei sarmale, puneti sosul, intins pe toata suprafata stratului de varza de deasupra si dati la cuptorul incins, pentru 30 minute, la foc potrivit, spre mic. Intoarceti din cand in cand stratul de varza de deasupra si umectati cu zeama din vas.
Serviti calde, cu paine proaspata si smantana.
POFTA BUNA!
Va propun o reteta delicioasa de sarmale!
Daca le gustati, nu le veti uita curand!
Sunt cele mai bune sarmale mancate de mine, pana acum!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Sarmale Lucia" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
maryag20
• 17.01.2010 11:49:11
deci slanina se taie bucati mici si se pune separat cu varza tocata printre sarmalute???
lucia_bp
• 17.09.2009 15:26:01
Va pot spune ca sunt cele mai bune sarmale pe care le-am mancat pana acuma!
Nu ezitati sa le pregatiti si veti fi placut surprinse de gustul lor minunat !
POFTA BUNA !
ararara
• 17.09.2009 10:09:09
Buna, nu stiu de ce dar nu sunt niciodata multumita de gustul sarmalelor mele, cred ca reteta ta este delicioasa, o voi incerca si sper ca vor iesi minunate!
babadochia
• 15.09.2009 10:15:29
Ham interesanta retete ,trebuie sa o incerc si eu ca sunt o mara pofticioasa.
Felicitari!
iulianav7
• 18.08.2009 14:13:19
Vai ce bunatate! FELICITARI! Si ce poze...
Trebuie neaparat sa fac sarmale (adica sarmalele astea) caci nu mai pot de pofta....
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 18.01.2010 12:02:23
Maryag20,
Feliile de slaninuta se pun deasupra ultimului strat de varza tocata.