Pantece de Dovleac

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Pantece de Dovleac

Ingrediente

  • 1 dovleac pantecos
  • 1/2 kg carnita de purcelus
  • 2 ardei grasi cheflii nevoie mare
  • 1/2 telina dulce la vorba
  • 1 morcov mai copil
  • 2 cepe cumetre
  • o mana de ciuperci carcotase (conserva)
  • 4 rosii tari de carne in zeama lor
  • o mana de orez marunt
  • sare
  • piper si ienibahar
  • untdelemn
  • cimbru

Mod de preparare

Din neamul dovlecesc il ochim pe cel mai pantecos.
Il luam cu binisorul si, fara sa ii dam de stire, ii potrivim din cutit o palarie.

Il vaduvim si de mijlocul lui cel dulce caci ne trebuie la pestrita noastra adunare!

Punem intr-o cratita cu untdelemn incins bucatelele de carne de purcel iar dupa ce-i carnea aproape rumena, imbrancim la hora de foc iute ardeii cei veseli dimpreuna cu mijlocul de dovleac, ceapa, telina si morcovul toate pedepsite marunt.

Cand s-au incins bine la sfada de mai-mai sa se incaiere, le stropim cu o zemusoara de rosie carnoasa ca sa se racoreasca. Intaratam vorba nitel cu marunteala de piper, boabele de ienibahar si numai putina sare ca de, sarea e mai sfioasa - si le lasam sa cada la invoiala cu toatele sub capac la foc moale pret de o jumatate de ceas.

Aducem la soborul de sub capac carcotasele ciuperci si orezul tragand din cand in cand cu ochiul sa vedem de s-au imblanzit sau ba caci, de mai au prilej de sfada si nu vor sa se cheme tocana, aducem lingura sa le domoleasca.

Ca sa intregim colorata adunare punem fara zgarcenie cimbru cu vorba aspra.

Rastimp fatuim durduliul cu untdelemn si il indestulam - ca sa ne ierte pentru supararea ce i-am pricinuit mai devreme - cu tocana ispravita din fiert.

Il lasam sa asude la cuptor pret de o jumatate de ceas la foc domol ca sa nu il usuce dogoarea.

Din pantecul cel binecuvantat la cuptor se ia in strachina cu o lingura de lemn cu coada lunga dupa inima fiecaruia.

Se pune iar la cazne alaturi de o cumetrie de muraturi acre si vin rosu in ulcior de lut negru ca pacatele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa