Pulpa de miel gatit in aluat cu garnitura de piure cu ceapa prajita si limba soacrei

Portii
3
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata
Pulpa de miel gatit in aluat cu garnitura de piure cu ceapa prajita si limba soacrei

Ingrediente

  • pulpa de miel aproximativ 900 gr
  • -8 linguri de sos de leurda
  • -1 lingurita sare
  • Aluat pentru crusta( pe timpuri bunicile nu gateau cu folie de aluminiu ci facea un aluat mai saratel in care se aseza carnea sau se punea deasupra tavilor pentru a sigila bine si a da efectul de innabusire)
  • -300 gr faina
  • -50 gr sare
  • -1 lingura cimbru
  • -1 lingura menta uscata
  • -apa pentru a obtine un aluat cat sa nu se lipeasca de maini
  • Piure de cartofi
  • -4-5 cartofi mari
  • -jumate de lingurita sare
  • -200 ml lapte caldut sau cat sa obtineti consitenta dorita la piure
  • 50 gr lingura de unt sau uleiul de la prajit ceapa asa facea buni :)
  • -2 cepe rosii
  • -3 linguri de ulei
  • Limba soacrei
  • -1 vanata
  • -1 rosie mica
  • -2 linguri iaurt/smantana
  • -2-3 catei de usturoi
  • Salata de kapia
  • -1 kapia mare
  • -1 lingurita de otet
  • -1 lingurita de ulei
  • -sare

Mod de preparare


Pentru rulada de miel se dezoseaza pulpa de miel si, daca este cazul se degreseaza, se cresteaza din loc in loc pentru aplatizare. Se unge cu 6 linguri de sos de leurda ( sosul este facut din leurda, ulei si pun in borcanele la congelator pentru a avea tot timpul anului, in momentul cand il folosesc pun si sare), 1 lingurita de sare, se ruleaza strans se leaga cu sfoara pentru a-i da forma ruladei si se da pentru 2 ore la frigider.

Pentru crusta din aluat care nu se consuma,( din cauza cantitatii mare de sare) doar serveste la fragezirea carnii si era folosita penstru a sigila carnea fie prin invelirea completa a carnii, fie prin inlocuirea unui capac inexistent, indeosebi la oalele de lut. Se amesteca ingredientele uscate, faina si condimentele apoi se adauga cate putina apa pana se obtine un aluat care nu se lipeste de maini si destul de ferm.

Se incinge cuptorul la 180 C.

Se scoate carnea si se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Dureaza aproximativ 30 min. Dupa care se intinde aluatul de aproximativ 0.5-0.7 cm grosime, se unge cu o lingura de leurda si pe mijloc se pune carnea. Se sigileaza bine bucata de carne. Se asaza intr-un vas uns cu pustin ulei si se da la cuptor pentru 1h-1h 30 min. Dupa o ora am incercat carnea cu o furculita si am mai lasat inca 30 min. A fost perfect frageda.

 Odata cu carnea se pune intr-o tava ardeiul kapia la copt si o ceapa taiata in 4 pentru caramelizare.
 Pentru piureul cu ceapa prajita, se curata cartofi de coaja, se spala si se pun la fiert in apa cu sare, intre timp se curata ceapa, se taie solzisori si se prajeste la foc mediu pana capata o culoare caramel. Cand sunt gata cartofii, se scurg de apa si se paseaza ( a Nu se folosi mixerul vertical) se adauga gate putin lapte cadut pana se obtine consistenta dorita. La final se adauga uleiul de la ceapa prajita sau unt si desigur ceapa prajita. Se pasteaza putina ceapa prajita pentru decor.


Pentru salata de kapia, dupa ce s-a copt si inabusit intr-un vas acoperit, se curata de coaja si seminte si se taie fasii de aproximativ 3 cm, se stropesc cu ulei, otet si sare si se lasa pana la momentul servirii.

Limba soacrei este un preparat des intalnit vara pe mesele moldovenilor, preparat fie cu iaurt, smanatana sau maioneza cu mult usturoi, se servesc ca atare sau acompaniate de diverse legume sau carnuri. Pentru prepararea lor se taie vanata felii de aproximativ 0.2 cm se sareaza si se prajesc in ulei incins pe amble parti pana capata o culoare aurie/caramel. Se scot pe un propsop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei. Se prepara un mujdei din usturoi care se amesteca cu iaurt sau dupa preferinta smantana sau maioneza si se ung fasiile de vanata. Intr-un capat se pun felite subtiri de rosie si se ruleaza.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia