Mamaliguta cu Chiftelute in Sos

Complexitate
redusa
Mamaliguta cu Chiftelute in Sos

Ingrediente

  • Pentru mamaliga pripita:
  • -aprox 300 g faina de malai
  • -1,5 l apa
  • -1 lingurita sare
  • Pentru chiftelute:
  • -500 g carne tocata (poate fi de porc, amestec, pui, curcan, etc)
  • -1 cartof potrivit sau 2 mai mici
  • -2 felii de paine, fara coaja, mai veche de 1 zi sau 1 chifla
  • -50- 100 g cascaval ras
  • -2 oua
  • -4- 5 catei de usturoi sau usturoi verde
  • -1 legatura de patrunjel verde, tocat marunt
  • -1 legatura de marar verde, tocat marunt
  • -1 ceapa sau 1 legatura de ceapa verde
  • -sare
  • -piper
  • -faina
  • -ulei pentru prajit
  • Pentru sos:
  • -1 ceapa
  • -1 cutie de rosii pasate (500 g)
  • -1 lingurita zahar
  • -1 lingurita busuioc
  • -1 foaie de dafin
  • -sare
  • -piper
  • -ulei

Mod de preparare

Pentru mamaliga:
o mamaliga buna se obtine intr-un ceaun. Daca nu aveti (ca mine!) atunci puneti apa la fiert, intr-un vas. Cand apa este fierbinte, adaugati sarea si presarati putina faina de malai.

La primele clocote, puneti sub forma de ploaie cate o mana de malai, amestecand continuu cu un facalet sau un tel sub forma de para, reducand focul la mic. Deoarece faina de porumb se ingroasa la fiert, cand vi se pare destul de deasa nu mai adaugati faina, dar continuati sa amestecati mai departe, aducand cu facaletul mamaliga dinspre peretii vasului, spre centru.

Procedati asa pana ce mamaliga este destul de fiarta si ingrosata (aproximativ 15 min) apoi, luati vasul de pe foc. Mamaliga pripita are o consistenta mai moale decat cea fiarta.
Pastrati la cald.

Pentru chiftelute:
Treceti de doua ori carnea prin masina de tocat (daca nu folositi carne gata tocata) impreuna cu cartoful, usturoiul, ceapa (ceapa verde) si verdeata. Adaugati painea (chifla) inmuiata in apa si stoarsa bine, cascavalul ras, ouale si potriviti de sare si piper, dupa gust.

Formati bilute de marimea potrivita (sau dorita), treceti-le prin faina si rumeniti-le de jur-imprejur, in ulei incins.

Pentru sos:
Caliti ceapa tocata in 2- 3 linguri de ulei incins si tot atata apa, pana se inmoaie usor. Adaugati rosiile pasate sau taiate cubulete cu sosul de rosii cu tot, putina apa si fierbeti acoperit, la foc mic, 20 min.

Puneti foaia de dafin, zaharul, busuiocul, lasati inca 5 min pe foc, iar la sfarsit, potriviti de sare si piper, dupa gust. Inglobati chiftelele prajite si lasati sa dea cateva clocote.

Serviti calde -mamaliguta- alaturi de chiftele si sos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
3
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
4
Carte de bucate

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt

Zacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Ostropel de pui ca la mama acasa
Bucataras.RO

Ostropel de pui ca la mama acasa

Astazi te voi invata o reteta ca la mama mea acasa, cu iz de studentie si voie buna. E printre primele retete pe care le-am...

Ostropel de pui ca la mama acasa
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute