Gaina Umpluta (Piele de Gaina Umpluta)

Complexitate
redusa
Gaina Umpluta (Piele de Gaina Umpluta)

Ingrediente

  • o gaina (ca sa aiba pielea tare)
  • Umplutura:
  • 1/2 ficat de porc taiat cubulete
  • 1/2 inima de porc taiata marunt din cutit, dar daca vreti o puteti toca la masina
  • carnea gainii scoasa de pe oase
  • citeva felii de piine uscata /prajita strivite si rupte bucatele
  • 1/4 de ardei gras (ca era mare rau)
  • sare
  • piper
  • patrunjel
  • 1/2 pahar de vin alb sec
  • 1 ou

Mod de preparare

Asa o facea mama si amindoua bunicile, umplutura este inventia mea personala.

Am luat o gaina (trebuie sa fie gaina ca sa aiba pielea groasa si deci sa nu se rupa cu usurinta). Puii sunt deja ciupiti pe ici si colo, sau le crapa pielea cum ii atingi :P.

Am inceput de la git, am bagat degetele usor intre carnea cu oase si piele si am inceput sa dezlipesc pielea. Cind am ajuns la aripi am taiat (cu foarfeca, am una de o folosesc numai la bucatarie, caci imi era frica de cutit sa nu imi scape mina si sa tai pielea gainii) osul acolo unde e incheietura "umarului" gainii :lol:.

Apoi am introdus mina prin burta gainii si am dezlipit pielea de pe burta si de pe pulpe... eu am lasat pulpele inferioare ca arata mai frumos asa. Mama le curata si pe ele, dar era munca in zadar. Am taiat in dreoptul "genunchiului" si am scos pulpa superioara afara. Am dezlipit bine cosul pieptului cu tot cu carne si oase. In timp ce la spate pielea e lipita de sira spinarii si acolo am trecut cu grija cutitul intre piele si os sa se dezlipeasca... si gata... am ramas cu gaina dezbracata intr-o mina si pielea in alta.

Am facut o umplutura dupa mintea si imaginatia mea:
1/2 ficat de porc taiat cubulete
1/2 inima de porc taiata marunt din cutit, dar daca vreti o puteti toca la masina
carnea gainii scoasa de pe oase
citeva felii de piine uscata /prajita strivite si rupte bucatele
1/4 de ardei gras (ca era mare rau)
sare, piper, patrunjel
Toatea astea au stat in 1/2 pahar de vin alb sec si am batut un ou pe care l-am adaugat si pe el inainte sa umplu gaina.

Am prins gaura de la git cu o scobitoare (e indicat sa o cosi, dar eu nu aveam ata speciala de bucatarie), am umplut gaina, am prins la funduletz pielea cu alta scobitoare si am pus -o in vasul roman (care a stat citeva ore in apa la inmuiat). Am turnat putina supa de vita grasa peste si pe linga gaina. Am acoperit si acum e la cuptor.

A stat la cuptor pina acum, deci 1 ora si jumatate cu capacul pus si alte 15 minute fara capac si unsa cu zeama si grasimea lasata in vas.

Din pacate trebuia sa pun 2 scobitori la funduletzul gainii ca una singura nu a fost suficient. Deci alte bucatarese mai pricepute (nu improvizate ca mine) vor face bine sa coasa cu ac si ata dubla gaina ca e mai sigur.

Se serveste calduta (aproape rece), taiata felii...

Mama o prepara in general cind trebuia sa mergem la iarba verde, se taia felii (ca drobul), se putea minca si rece, nu te murdareai si nu te incurcau oasele...

Se poate fierbe intii gaina la foc foarte mic macar pe jumatate, se scoate cu grija cu o paleta fara sa o intepati si ii scoateti pielea fara sa o rupeti, cu mare grija apoi se umple cu carnea ei tocata si cu ce altceva va place. In felul asta pielea se coace mai bine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Varza calita cu carnati de casa

Varza calita cu carnati de casa

Varza calita cu carnati de casa
Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Eclere
Prajitura Carpati
2
Dulciuri

Prajitura Carpati

Prajitura Carpati
Choux-uri cu Crema de Ness si Ciocolata
3
Dulciuri

Choux-uri cu Crema de Ness si Ciocolata

Choux-uri cu Crema de Ness si Ciocolata
Varza calita cu carnati de casa
4
Mancaruri cu carne

Varza calita cu carnati de casa

Varza calita cu carnati de casa
Spaghetti carbonara - reteta delicioasa
5
Carte de bucate

Spaghetti carbonara - reteta delicioasa

Spaghetti carbonara este un fel de mancare italian clasic, constand in paste lungi, de obicei spaghetti, acoperite cu un sos...

Spaghetti carbonara - reteta delicioasa
Parteneri
Cornulete cu mac de Craciun
Culinar.RO

Cornulete cu mac de Craciun

Cornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....

Cornulete cu mac de Craciun
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat