Ceafa de porc coapta incet, cu sos de legume, piureuri de cartofi si morcovi

Portii
4
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Ceafa de porc coapta incet, cu sos de legume, piureuri de cartofi si morcovi

Ingrediente

  • 4 cefe de porc cu os
  • 3 morcovi medii
  • 3 tije de telina Apio
  • 1 ceapă roșie medie
  • 2 cepe verzi
  • 150 ml vin Marsala
  • 200 ml apă plus extra ( sau mai bine supă de legume, eu însă nu am avut)
  • sare, 1 lingura plus extra
  • piper după gust
  • 11 căței de usturoi
  • 2 linguri ketchup
  • 2 linguri pastă de ardei
  • 1 linguriță cu vârf de muștar iute cu boabe
  • 1 linguriță cu vârf de chimen
  • 1 linguriță cu vârf de boia afumată
  • 1 linguriță de pudră de chili
  • 2 crengute de rozmarin
  • 1/2 rădăcină de pătrunjel
  • 3 foi de dafin
  • 150 ml smantana de gatit
  • 30 grame unt
  • 4 linguri ulei plus extra
  • o oala de fontă cu capac
  • Pentru piureul de morcovi:
  • 3 morcovi medii
  • Sare, piper, după gust
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucsoara
  • 2 linguri suc de portocale proaspăt stors
  • 3,4 linguri lapte amestecat cu smantana de gatit
  • 20 grame unt gras
  • Pentru piureul de cartofi:
  • 3 cartofi mari
  • 3, 4 linguri de lapte amestecat cu smantana de gatit
  • Sare, piper, nucsoara, după gust
  • 20 de grame unt gras
  • Pentru dressingul de marar:
  • 1 legătură marar
  • 50 ml ulei de măsline
  • Sare, piper după gust

Mod de preparare

Cefele de porc se asezoneaza cu sare, piper și se prajesc în 4 linguri ulei, câte 4 minute pe fiecare parte.
Legumele se toacă bucăți mai mari, ceapa roșie julien.
Condimentele, rozmarinul( fără tulpina mai groasă), usturoiul maruntit, se amestecă într-un mojar, până rezultă o pastă, nu foarte fină.
În uleiul în care am prăjit carnea, se calesc cepele 5 minute, se adaugă legumele tocate, o lingura sare, se calesc încă 5 minute, pasta de condimente, foile de dafin, se mai lasă 3 minute, amestecând des, apoi se stinge totul cu vin, se lasă să se mai evapore 5 minute, se adaugă apa sau supa care trebuie să treacă de legume, apoi carnea. Se completează cu apă, în așa fel încât, cel puțin jumătate din carne să stea în sosul format.
Se acoperă oala cu capac si se fierbe totul o oră, iar la jumătatea timpului de fierbere, se întoarce carnea în sos.
Se scoate apoi carnea și frunzele de dafin afară din oală.
Legumele se pasează cu mixerul vertical, se dau printr-o sită fină pentru a rezulta un sos care se mai lungeste cu smantana de gatit, circa 150 ml și la care se mai adaugă 30 grame unt.
Sosul se mai fierbe 2 minute.
Pentru piureuri, atât cartofii, cât și morcovii se feliaza, se pun la fiert în apă sărată, în recipiente diferite, se fierb 15, 20 de minute.
Cartofii se pasează cu un pasator de legume, morcovii cu mixerul vertical, fiecare piure rezultat se asezoneaza după gust, cu condimentele pregătite, se adaugă unt, lapte combinat cu restul de smantana lichida rămasă de la sosul de legume.
Se prepară dressingul de marar, pasand toate ingredientele.
Se așază pe o farfurie piureurile cu ajutorul unor sprituri de patiserie, friptura cu sosul de legume și dressingul.
Este o rețetă proprie, foarte gustoasă!
Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Dulceata de fragi
Bucataras.RO

Dulceata de fragi

Dulceața de fragi este o delicatesă între dulcețuri și se face chiar mai ușor și mai repede decăt cea de...

Dulceata de fragi
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola