Ardei Umpluti III

Complexitate
redusa
Ardei Umpluti III

Ingrediente

  • 30 de ardei grasi (medii ca dimensiune)
  • 700 g carne tocata (eu am pus de vita)
  • 500 g orez cu bob rotund
  • 500 g morcovi
  • 500 g ardei grasi
  • 700 g ceapa
  • 5 legaturi de patrunjel
  • 400 g pasta de tomate
  • 350 ml de ulei (carnea mea era f slaba)
  • 2 linguri sare (sau dupa gust)
  • boia de ardei iute
  • Boia de ardei dulce
  • 2-3 foi de dafin
  • piper
  • Pentru servire:
  • Smantana
  • Pentru tapetat oala:
  • 7-8 frunze de varza

Mod de preparare

Orezul se alege (daca e cazul) si se spala bine. Se pune apoi la inmuiat in apa fierbinte 30-60 de minute (cat se face compozitia).

Ceapa se toaca si se pune in ulei la calit.

Intre timp se toaca morcovii, cele 500 g de ardei grasi si patrunjelul. Cand e calita ceapa, se pun toate legumele peste ea. Se adauga si orezul scurs de apa in care s-a inmuiat. Se amesteca bine si se mai lasa pe foc vreo 10.

Se pun apoi carnea, pasta de tomate si condimentele (sare, boia, piper, dafin). Acestea se pot ajusta dupa gustul fiecaruia. Se mai lasa la foc mic inca 10 minute, apoi sa da deoparte pana cand se pregatesc ardeii.

Pregatirea ardeilor:
Puneti o oala mare cu 4-5 l de apa la infierbantat. Turnati 3 linguri de otet si 1 lingurita de sare.

Ardeii se spala bine, apoi se scot cotoarele. Cu un cutit, taiem cu grija de jur imprejurul coditei. Scoatem un “dop”, pe care-l curatam de seminte si caruia ii scurtam codita. Va fi folosit dupa ce vom umple ardeii.

Cand i-am terminat de curatat, se oparesc in transe in apa fierbinte, mentionata mai sus. Se tin in apa cam 1-2 minute, pana isi schimba un pic culoarea si devin mai moi.
Opariti acum si frunza de varza.

Umplerea
Cand atat compozitia, cat si ardeii sunt pregatiti, tapetati oala in care-i veti fierbe cu 1/2 din frunza de varza.

Puneti 3-4 l de apa la infierbantat. o veti turna in oala cu ardei, inainte de a-i pune pe foc.

Umpleti ardeii cu compozitie, lasand cam 5-7 mm loc pentru a pune capacul. Acesta pe pune cu fatza in jos. Se aliniaza ardeii in oala (eu am avut 2 randuri).

Cand i-am terminat de umplut, se acopera cu restul de frunze de varza calita. Se toarna apa fierbinte peste ei, cam pana la jumatatea celui de-al doilea strat de ardei. Se pun pe foc scazut, si se tin vreo 2-3 ore, acoperiti. Eu i-am gustat inainte de a-i scoate, ceea ce ar trebui facut de oricine, pentru ca timpul de fierbere variaza in functie de oala, de ochi etc.

Se servesc calzi, cu smantana din belsug.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa