Prajitura `Caroline`

Complexitate
redusa
Prajitura `Caroline`

Ingrediente

  • 300 gr ponci
  • 1 pandispan de 1 cm grosime (copt in tava de 30 x 20)
  • 100 gr crema de ciocolata (sau gem picant-caise, salcam)
  • fondant de cacao (cantitate variabila in functie de cate bucati doriti sa faceti)
  • ganas de ciocolata (in locul fondantului)

Mod de preparare

Ponciul se prepara in felul urmator (asta in cazul in care nu il aveti deja gata facut in congelator). Margini de tort/dobos sau orice alte prajituri cu creme (marginile sant cazaturile de la prajituri obtinute in urma nivelarii lor) se amesteca cu putin gem de caise sau magiun sau un jeleu de salcam sau ce altceva doriti, circa 3-4 linguri dar asta depinde de cantitatea de margini pe care o aveti.

Se adauga cateva linguri de fructe confiate, nuca de cocos daca va place gustul si putina esenta de rom. In cazul in care nu aveti destula crema in cazaturi, se mai poate adauga putina ciocolata topita sau putin unt si cacao. Totul se pune intr-un castron si se framanta cu mana pana obtinem un amestec omogen si care se poate modela. Atentie, amestecul nu trebuie sa fie foarte moale pentru ca altfel nu isi va putea pastra forma pe care urmeaza sa o modelam.

Pandispanul se portioneaza in bucati de 2 cm pe 2 cm. Fiecare patratel de pandispan se unge cu un strat subtire de crema de ciocolata/cacao sau cu un strat subtire de gem (eu am folosit jeleu de salcam) apoi se ia cu lingurita din amestecul de ponci si se formeaza bilute care se aplica pe suprafata patratelelor de pandispan.

Cu ajutorul a trei degete (degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu) se incepe modelarea bilutei. Se prinde intre cele trei degete si prin presare usoara si tragere in sus se formeaza piramidele. In mod normal daca ponciul este destul de tare, pe piramidele formate trebuie sa raman urma degetelor (ca niste santuri) .

Se rasuceste putin de tot in sensul acelor de ceasornic. Daca amestecul de ponci este mai moale dar totusi isi mentine forma, santurile pot lipsi si atunci nici nu mai trebuie sa rasuciti piramida. (oare am explicat bine???

Dupa ce am terminat toate patratele de asamblat le punem la frigider sa se intareasca ponciul bine de tot. Intre timp fondantul se topeste pana la lichefiere la baia de abur si se amesteca cu cacao (1-2 linguri) . Se strecoara printr-o sita deasa si se pune intr-o cana care are un cioc (pentru a putea turna lichidul mai usor). In cazul in care nu aveti fondant si nu doriti sa il preparati se poate inlocui cu ganas de ciocolata neagra (lapte).

Ganasul se pregateste astfel ... 300 ciocolata amaruie sau de lapte dupa preferinta, 200 ml frisca lichida si 50 gr unt se pun toate intr-un vas si se pun la fiert. Cand laptele de frisca este fierbinte dar nu fierbe se ia de pe foc si se amesteca bine pana se topeste toata ciocolata. Apoi se trece printr-o sita fina ca sa scapam de eventualele cocoloase ramase, se pune intr-un recipient cu un cioc si asa cald se toarna peste prajiturile care le avem deja pregatite.

Inainte de a turna fondantul sau ganasul peste prajituri, ele se aranjeaza pe un gratar care este montat deasupra unei tavi pentru a putea recupera lichidul scurs.
Se decoreaza cu fulgi de cocos sau se face o avelina de ciocolata pe una din laturi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Reteta rapida de fasole cu carnati afumati
Bucataras.RO

Reteta rapida de fasole cu carnati afumati

O mâncare de fasole rapidă și tare gustoasă, pentru atunci când ești în criză de timp.

Reteta rapida de fasole cu carnati afumati
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola