Paris Brest

Portii
6
Timp pregatire
80 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Paris Brest

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 120 gr unt
  • 4 oua
  • 250 ml apa
  • 180 gr faina
  • un praf de sare
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • Crema:
  • 600 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri amidon
  • 100 gr unt de 80% grasime
  • 5 linguri zahar
  • 3 lingurite extract de vanilie
  • 150 ml frisca lichida
  • zahar pudra
  • frunzulite de menta

Mod de preparare

Aluatul:
Intr-o cratita punem apa cu untul.
Le transferam pe foc si cand incepe sa fiarba, dam focul la mic, turnam toata faina deodata.
Amestecam bine cu o lingura de lemn, pana faina este bine incorporata si aluatul de desprinde de pe peretii vasului.
Tragem cratita de pe foc, rasturnam aluatul intr-un bol.
Il lasam 5 minute sa se racoreasca, apoi punem ouale, rand pe rand, mixand dupa fiecare ou.
La final punem praful de sare si vanilia.
Luam o tava mare aragaz, o ungem cu unt, o tapetam cu hartie de copt.
Asezam o tava rotunda cu diametrul de 24 cm pe hartia de copt, pe mijloc si trasam un cerc.
Punem aluatul intr-un pos si formam gogosele, una langa alta, fara a lasa spatiu intre ele, ceva mai grosute, incercand sa nu iesim in afara cercului trasat. Mie mi-a mai ramas putin aluat si am mai facut vreo 7 gogosele individuale.
Introducem tava in cuptorul incins, primele 5 minute la o temperatura de 210, apoi 30-35 de minute la 180 de grade. Dupa 35 de minute deschidem putin usa coptorului sa vedem daca este gata. Cand este rumenita, inchidem flacara aragazului.
Primele 10 minute lasam tava in cuptor cu usa intredeschisa, abia apoi scoatem prajitura de tot si o lasam sa se raceasca.
Crema:
Intr-un bol amestecam galbenusurile cu zaharul.
Adaugam amidonul, putin din lapte si amestecam bine, pana amidonul este complet dizolvat.
Punem si restul de lapte, rasturnam totul intr-o cratita si o transferam pe foc.
Focul sa fie potrivit si amestecam continuu cu un tel, pana se ingroasa ca o budinca.
Luam crema de pe foc, punem untul bucatele si amestecam energic pana este complet incorporat.
Adaugam si vanilia.
Acoperim crema, o lasam sa se raceasca.
Frisca rece, o mixam pana devine spumoasa.
Luam prajitura coapta si cu ajutorul unui cutit cu lama mai lunga si bine ascutit, se taie in doua, avand grija ca baza sa nu se desfaca, dar nici partea de deasupra (mie mi s-a parut putin dificil, dar am reusit).
Lasam baza in taza si partea de deasupra o tragem usor pe un tocator.
Punem crema de vanilie in fiecare gaura a prajiturii, apoi punem frisca in pos, facem cercuri din frisca peste crema de vanilie.
Asezam partea de deasupra cu grija, peste frisca.
Dam la rece 2-3 ore, apoi o pudram cu zahar, o decoram cu frunzulite de menta si servim.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Ciorba din sira de porc cu zeama de varza
Bucataras.RO

Ciorba din sira de porc cu zeama de varza

O ciorba asa cum o facea bunica.  

Ciorba din sira de porc cu zeama de varza
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola