Melcisori cu nuci, alune de padure si fructe

Portii
12
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata
Melcisori cu nuci, alune de padure si fructe

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 ml lapte caldut
  • 1 plic drojdie uscata
  • 3 linguri zahar brut
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri smantana grasa
  • 1 plic aroma de portocale Finesse Dr. Oetker
  • 50 gr unt topit
  • 2 linguri ulei
  • Pemtru umplutura:
  • 150 gr alune de padure
  • 150 gr nuca
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • Pentru caramel:
  • 3 linguri zahar brut
  • 3 linguri apa
  • 50 gr unt
  • In plus:
  • 4-5 fructe(mere si pere)
  • 2 albusuri

Mod de preparare

Pentru aluat: aluatul l-am facut la masina de paine, iar pentru asta am procedat in felul urmator. Laptele caldut impreuna cu drojdia, 1 lingura zahar, 1 lingura faina se pun intr-un bol. Se amesteca si se lasa 10 minute, pana drojdia incepe sa faca basici. In cuva masinii de paine se pune faina impreuna cu restul ingredientelor. Dupa ce drojdia a inceput sa creasca se adauga si ea peste celelalte ingrediente. Se seteaza masina pentru framantat pentru 15 minute sau cat timp are programul respectiv. Dupa ce aluatul este framantat se pune intr-un castron, se acopera cu prosop de bucatarie si se pune la loc caldut pentru 30-40 minute.
Pentru umplutura: se pun nucile si alunele in tava aragazului pe o foaie de copt. Se dau la cuptorul incins la 150 grade pentru 10 minute. Se pun intr-un rposop asa fierbinti si se freaca. In felul acesta se inlatura cojile. Se maruntesc nucile si alunele la un robot. Se amesteca cu zaharul si scortisoara.
Intr-o craticioara cu fund dublu se pune zaharul si apa ce urmeaza a fi caramelizate. Se lasa pe foc pana incepe sa-si schimbe culoarea si zaharul sa se caramelizeze. Se adauga untul si se amesteca. Se unge un vas termorezistent cu putin unt. Se pune caramelul in vas si se tapeteaza vasul. Merele si perele se curata de coaja, se scot semintele si se taie in cuburi sau felii. Se adauga fructele peste caramel.
Dupa ce aluatul a crescut se intinde pe masa de lucru. Deasupra se preasara amestecul de nuci si alune de padure. Se strange aluatul intr-un sul, exact ca la cozonac. Se taie felii groase de 2-3 degete. Se pun feliile de aluat peste fructe cu partea taiata in sus. Albusurile ramase de la aluatul pentru cozonac se bat cu un praf de sare si zahar. Se stropesc feliile de aluat cu albusul batut. Se da tava la cuptorul incins la 170-175 grade pentru 40-45 minute. Dupa ce aluatul s-a copt si s-a rumenit frumos se scoate si se lasa 5-10 minute sa se raceasca, dar nu de tot. Se pune un platou peste tava si cu o miscare ferma se rastoarna. Caramelul fiind cald melcisorii cu fructe vor iesii cu usurinta din tava. Se lasa sa se raceasca si se serveste. Sa va fie de folos!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Bomboane Raffaello
4
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
5
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Painici umplute cu muschi file si cascaval
Bucataras.RO

Painici umplute cu muschi file si cascaval

Pentru aceasta delicioasa reteta m-am inspirat de la Rocsi.

Painici umplute cu muschi file si cascaval
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute