Lingurite de si cu Ciocolata

Complexitate
redusa
Lingurite de si cu Ciocolata

Ingrediente

  • forma de lingurite (silicon, carton sau orice altceva credeti ca ar merge)
  • 3 albusuri (la temperatura camerei)
  • 1 cup (100 gr) zahar praf
  • 1/2 cup +1/8 cup faina (total 95-100 gr)
  • 1/8 cup (30 gr) cacao
  • 1/4 cup (55 gr) unt topit
  • vanilie praf (sau 3-4 picaturi de esenta de vanilie)
  • crema sau mousse de ciocolata
  • vanilie
  • smeura
  • arahide etc

Mod de preparare

La inceput se pregateste forma. Se ia o bucata de carton lucios de 2-3 mm si se deseneaza pe el forma de lingurite, sau se decupeaza o forma dupa care se contureaza celelalte cu ajutorul unui creion, pe cartonbul lucios.

Se decupeaza formele cu ajutorul unei lame nefolosite (trebuie sa taie foarte bine ca sa fie taietura perfecta).
Dupa ce am terminat salbonbul trecem la prepararea aluatului.

Am uitat sa spun ca sablonul de lingurite pe care o faceti se poate pastra si refolosi de a lungul anilor, deci nu e un timp si lucru pierdut

Se iau albusurile si se bat cu zaharul si vanilia prevazute in reteta. Nu se bat ca pentru bezea ci doar atat cat sa obtinem un amestec moale, pufos, omogen. In el se adauga faina amestecata cu cacaoa si se amesteca din nou cu mixerul cateva secunde, doar pana este omogenizxat. Apoi se adauga untul lichid si se bate din nou cateva secunde.

Se lasa amestecul la frigider jumatate de ora.
Inainte cu 2-3 minute de a scoate aluatul din frigider se preancalzeste cuptorul la temperatura medie (350 f/180 c).

Se ia o tava, se pune hartie de copt pe ea sau o coala de silicon peste care se aplica sablonul confectionat. Se scoate aluatul din frigider si cu ajutorul unui cutit cu lama lata sau cu o spatula se incepe umplerea formelor. Nu are nimic daca se pune amestecul de ciocolata si pe marginile formelor,

Dupa ce am umplut formele se niveleaza si se ridica sablonul. Pe hartia de copt/ foaia de silicon, vor ramane formele de lingurite. Se pun in cuptorul preancalzit si se tin acolo intre 6 si 8 minute, depinde de cuptorul fiecaruia. La mine trebuie sa le tin fix 6 minute, nici mai mult nici ai putin.

Daca sunt tinute prea putin in cuptor ele raman gumoase, se intaresc dar nu de tot si codita lor va cadea iar daca se tin prea mult in cuptor se vor coace prea mult si vor deveni casanta si iar nu e bine, se vor sparge rapid la manevrare, deci ochii pe ceas.

Acuma cum procedez eu ca sa scot timp cat mai scurt cand ma joc cu prajitura asta.
Pregatesc doua foi de copt/silicon si doar o singura tava pentru ca nu coc multe odata, ele se intaresc destul de repede si nu apuc sa le aranjez cum trebuie.

Deci, in timp ce am in cuptor o tava, pe a doua foaie de copt pun sablonul si incep sa umplu formele. Cand scot tava cu linguritele coapte, tin tava deasupra cuptorului, pe aragaz si usa ramane deschisa ca sa iasa aerul cald direct pe tava. Indepartez linguritele de pe hartie si le asez pe un servetel de bucatarie pe care am pus si o sucitoare. Coada linguritelor o pun pe sucitoiare ca sa le las la racit. In felul asta linguritele se vor intari cu coada in forma mai curbata.

Dupa ce am pus linguritele pe sucitoare, (intre timp tava s-a mai racoriot putin, asez a doua foaie de copt care e pregatita deja, si pun in cuptor. Indata ma uit la ceas si 6 minute fix tin la cuptor. Normal ca in timpul asta pregatesc o alta foaie cu lingurite. Pentru 40 de bucati mi-a luat 45 de minute de copt, 3 minute preparat aluatul si jumate de ora de asteptare.

Se pregateste crema (moussul) dorita.
De data asta am ales sa fac o crema de nutella cu frisca.
Se pune cate un mot de crema pe fiecare lingurita, se decoreaza dupa dorinta si se serveste cu placere.

Daca le pregatiti cu mousse de ciocolata, se servesc cu 2 capsuni/portie si acompaniate de o cupa de sampanie

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Zacusca de macrou
Bucataras.RO

Zacusca de macrou

Daca iubiti pestele, aceasta este o alternativa excelenta la conservele cu peste din comert. Desi aseara, cand am...

Zacusca de macrou
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola