Smochine Caramelizate

Complexitate
redusa
Smochine Caramelizate

Ingrediente

  • 3 kg smochine coapte, dar sa fie tari totusi
  • 2 kg zahar (mai mult daca va place mai dulce sau daca fructele nu sant destul de dulci; ale mele au fost dulci)
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • esenta de vanilie dupa gust

Mod de preparare

Se aleg smochinele sanatoase, fara lovituri, fara pete si tari. Se spala bine de tot in apa calduta dupa care se indeparteaza codita. Daca sant mai mari fructele, ele se taie in jumatate, daca sant de marime mijlocie sau mai mici, le puteti lasa asa cum au fost de la mama natura.

Intre timp, pe foc aveti pus vasul cu zaharul prevazut si cu putina apa (nu mult pentru ca dupa caramelizare, cand introducem smochinele ele mai lasa apa lor) , cu coaja rasa de lamaie (aici se poate pune mai mult decat este prevazut in reteta) si vanilia. Se lasa zaharul la fiert, pana prinde putina culoare de caramel, apoi se adauga smochinele.

Se lasa la fiert pana scade apa lasata de fructe, amestecand din cand in cand. La inceput trebuie avut grija sa adunam spuma care se formeaza si sa stergem peretii vasului de cristalele de zahar care se depun. Dupe ce nu se mai aduna spuma, se lasa focul mai moale si sa lasa la fiert circa jumatate de ora. Se inchide focul si se lasa vasul acolo, acoperit cu capac, pana a doua zi.

Rece fiind, se verifica gradul de caramelizare si inchegare. Daca avem in vas prea mult lichid, mai fierbem pana scade la consistenta de dulceata. Daca se mai formeaza pe peretii vasului cristale de zahar, sa le indepartam cu o pensula inmuiata in apa rece, altfel se vor zaharisii smochinele.

Lasam din nou la rece pana in ziua urmatoare si verificam din nou consistenta. Daca este groasa, dar totusi destul de lichida, incalzim, si punem la borcane sterilizate. Capsam, intoarcem cu gura in jos borcanele si lasam asa pana la racirea completa. Le punem, apoi, pe raft in camara si ne bucuram de gustul lor sublim, in zilele de post sau in unele prajituri/fursecuri.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie