Muraturi Asortate

Postat pe: 27-09-2010
(7)

Ingrediente

2 capatani de conopida
1 varza alba mai mare taiata in felii mai groase
2 varze rosii mai mici taiate in 5-6 felii
15 kg gogonele
3 kg castraveti
4-5 morcovi taiate rondele
1 capatana usturoi
2 mere gutui taiate felii
ardei iuti facultativ(cati doriti)
15 kg ceapa mai marunta
1 leg mare frunze de telina
1 leg mare frunze leustean
marar uscat
cimbru uscat
3-4 buc hrean taiate in fasii
1 pachet piper boabe
sare mare

Mod de preparare

Conopida se desparte buchetele, varza se taie felii mai groase se spala bine totul si se incepe punerea lor in butoi sau vasul in care dorim sa-l pastram pentru la iarna.

Pe fundul vasului asezam mararul,cimbrul 3-4 crengute si peste asezam varza rosie,varza alba, ceapa, catei de usturoi, morcovi taiati rondele, 3-4 fasii de hrean, cateva felii de gutui si ardei iuti. Urmatorul strat va fi de castraveti si gogonele,dupa care urmeaza conopida, morcovi, ardei iuti.

Se pot aseza legumele dupa imaginatia fiecaruia ,nu este o regula anume.

Cand vasul s-a umplut presaram deasupra un pachet de piper boabe (pachet mic) si acoperim totul cu frunze de telina si leustean.

Pregatim saramura in felul urmator: la 1 litru de apa punem 30 gr. sare mare. In cazul fiecaruia se va calcula cantitatea necesara de apa si cantitatea de sare necesara. Se pune atata saramura peste cat sa fie legumele bine acoperite. Se aseaza peste legume o farfurie sau un capac si peste se pune o greutate care sa tina legumele in saramura. Se acopera cu un prosop si se tine la temperatura camerei cca. 6 zile pana se acreste , ( se poate pune praf conservant) se inchide cu capac si se pune apoi la loc racoros. Personal pun dupa ce s-au murat legumele la 10 l de apa cca 3 gr de Borken ptr. a impiedica formarea florilor deasupra, si zeama ramane curata pana tarziu in primavara.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Muraturi Asortate" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

codruta1990
•  24.12.2012 18:38:37

Interesanta reteta. Pentru doamnele care nu au timp sa puna muraturi le recomand site-ul www.delamama.ro de unde pot comanda muraturi traditionale romanesti.
Spor la muraturi, doamnelor!

abi
•  08.08.2012 12:06:16

ce este Borken praf si de unde se poate procura??????????

gogonica79
•  11.11.2010 21:49:17

Salutare am si eu din pacate urmatoarea problema:
Am pus gogonele(verzi) in saramura la murat. Am fiert apa cu sare si am turnat in borcane.
Reteta folosita:
-borcane de 3 L
-1 lingura de sare grunjoasa cu iod la 1 litru apa.
-hrean
-piper
-1 ardei (iute)
-foi de dafin
-ceapa
-usturoi
-marar
-cimbru

Gogonelele, care nu plutesc in borcane, au stat inchise cu capac la "cald" (camera neincalzita) 4 saptamani (lipsa camara).
Din pacate desi au ramas tari si miros f. bine, la toate borcanele gogonelele au facut sub coaja niste puncte albe
dupa 1-2 saptamani de cand le-am pus. Punctele albe se pot taia cu cutitul si totul e ok (nu sunt superficial pe exterior, nu se duce la spalare).
Compozitia acestor "puncte albe" este un lichid alb. Sa fie mucegai? In rest gogonica are gust f. bun.
Care insa sa fie explicatia pt. a nu pati in viitor la fel? Sarea cu iod? Mararul verde?
Multumesc.

Leila
•  19.10.2010 21:02:51

angl33'
Nu are nimic daca pui morcovii intregi . Poti folosi si leusteanul uscat sau chiar sa renunti la el daca nu ai .

ang33l
•  19.10.2010 14:23:41

as vrea sa fac si eu aceasta reteta dar am o intrebare daca pun legumele intregi netaiate(morcov ,mere)ar influenta ku ceva retzeta si inca ceva eu nu am leustean k aici in italia nu se gaseste proaspat dar am uscat crezi k ar merge..itzi multumesc

Leila
•  29.08.2008 23:35:02

Imi cer scuze crinita pentru intarzierea cu care iti raspund , dar am fost plecata in concediu. Ceapa murata in acest fel familiei mele ii place foarte mult . Din acest motiv este in aceasta cantitate pusa :) Se poate renunta la ea daca doresti , desi .... eu zic ca merita incercat :)

crinita
•  21.08.2008 12:58:16

am incercat sa fac si eu aceasta reteta,arata totul super,insa am asezat totul in borcane mai mici.sper sa fie ok si asa,mi s-a parut cam mare cantitatea de ceapa,rog autoarea daca poate sa-mi spuna ce rol are atata ceapa.

merci.

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Muraturi Asortate