Dulceata de coji de pepene rosu

Postat pe: 18-10-2010
(3)

Ingrediente

1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet
1 kg de zahar
1/2 l de apa
zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 gr glucoza
vanilie

Mod de preparare

De la pepenii verzi se intrebuinteaza partea alba de la coaja ( care poate fi oricit de groasa ) impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza. Eu am curatat-o cu cutitul pt curatat cartofi . Un pepene rosu pentru o familie formata din 2 persoane e cam mare .. deci daca si la voi se intimpla sa nu il puteti minca intr-o singura zi atunci sa faceti cum am facut eu ...

Dupa ce mincam o felie, coaja o curatam de partea verde si puneam in punga de plastic la congelator. Cind a sosit ziua X de am reusit sa mincam tot pepenele am scos toate cojile din congelator, le-am dezghetat -fara grija caci nu se "fleoscaiesc" - si apoi le-am taiat cubulete si am continuat dupa cum spunea reteta.

Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cit grosimea cojii albe, apoi feliile se taie pe grosime ( transversal) in felioare de 1 cm latime. Este preferat sa se taie cu cutitul riglat ca sa fie cit mai aspectoase; in acest caz felioarele vor fii mai late de cca 2 cm. Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade ( eu am folosit otet de vin alb de numai 6 grade si a fost de ajuns).

Cind apa clocoteste , se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1 ora sai sau mai mult ( eu le-am lasat sa fiarba putin peste 2 ore ) , pina cind acestea capata un aspect sticlos , transparent. Otetul le intareste imediat ; de aceea fierb greu. Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte , in prealabil , in apa cu otet , se vor inmuia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa , se scurg, chiar se preseaza putin cu mina in strecuratoare, apoi se cintaresc.

Greutatea cojilor va fii egala cu greutatea zaharului adaugat. . Eu am facut aceasta operatiune seara, inainte de culcare ( motiv pentru care am uitat sa fac poze ). Am fiert cojile in apa cu otet, le-am spalat de mai multe ori in jet de apa rece si chiar intre doua jeturi le-amlasat putin in apa .. imi era frica sa nu miroasa a otet. Apoi le-am pus in strecuratoare si le-am lasat asa peste noapte. Dimineata le-am presat cu mina in strecuratoare ca sa iasa si ultimul fir de apa .. oare din cauza asta ca erau prea scurse nu prea am avut sirop la sfirsit ?

Zaharul ( 1 kg) se divolva in 1/2 l de apa .. eu am avut numai 700 gr de coji oparite si scurse si deci am pus 700 gr de zahar si 350 ml apa .. si cind siropul da in clocot , sde pun cojile de pepene , zeama de lamiie ( sau glucoza) si vanilia. Din nou am facut o modificare , vanilia am pus-o aproape de sfirsit, caci ma gindeam sa nu isi piarda aroma prin fierbere indelungata. Se fierb pina se leaga siropul, Nu trebuie sa se lege prea mult , caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel. . Am fiert , amestecind din cind in cind , dar nu prea era nevoie, caci nu se lipeste ..pina cind siropul glasa dosul lingurii si se vedea ca e legat cind il scurgeai din lingura .. se simte si la mina caci se lipesc degetele intre ele , face un pic de fir daca iei intre doua degete (mare si aratator) un strop de sirop ( atentie sa nu va ardeti).

La sfirsit am pus in borcane pe care le-am spalat si le.am pus la cuptor sa se ususce , dar nu am continuat ca orice dulceata sa fierb borcane inchise ( ale mele erau din cele cu filet ) la bain marie ... Voi tine dulceata in dulap la racoare ... nu are viata lunga caci deja am inceput sa maninc din ea , am pus si umplutura la cornulete .

Este usor de facut caci nu tb sa mesteci incontinuu, sa o pasesti sa nu se lipeasca ... Mai dificil e ca pierzi ceva vreme cit fierbe in apa si otet, eu m-am uiat la tv in vremea asta si mai ma uitam din cind in cind in pauza publicitara daca sunt un pic transparente sau nu. Cu adevarat transparente au devenit insa cind le-am fiert in siropul de apa cu zahar...

Au rezultat 2 borcane de 580 gr ( unul plin si unul cam 3/4 ).
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Dulceata de coji de pepene rosu" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

rami86
•  10.10.2010 00:16:53

Cind ma gindesc cite zeci de kg de coji am dat la porci /pasari imi vine....

Anul asta am gustat pentru prima data la o vecina si a fost superrrrr.
Am reusit doar acum la sfirsitul sezonului dintr-un pepene de vreo 7kg eu am pastrat cojile in frigider si am facut o varianta proprie f. rapida .
Am curatat cojile le-am taiat in 2-3 buc ,le-am fiert in apa cu otet eu am pus la ochi in vreo 2 l apa 3 linguri otet /eu am avut din vinul nostru care sa otetit /f f bun .Le-am fiert cam 1/2 ora le-am scurs apoi le-am taiat cubulete cu un cutit ondulat /se taie mult mai repede/usor cind sunt cojile fierte,
apa nu am aruncat-o era super si imi parea rau de ea asa ca in ea am facut siropul ,1kg de zahar la 1,5kg coji .
Ce am adaugat eu in plus fata de mirodeniile spuse:lamiie,vanilie si a iesit f f f faina a fost GHIMBIR proaspat l-am descoperit in toamna asta si l-am folosit la tot ce inseamna conserve dulci/acre, se adauga de la inceput eu am pus o bucata rasa cam cit o lamiie mica dar acum depinde de gust data viitoare o sa pun mai mult ca e deosebit .
Mi-a iesit 4 borcane de 350 gr si unu 1/2 dar deja am mincat 2.
De la anul nici o coaja nu se mai arunca si chiar am sa fac cheta pe la rude /prieteni .

ioana_50
•  04.08.2009 18:28:13

acum am gasit reteta ,ce sa va spun de cand au aparut pepenii rosii eu cu sotul meu devoram zilnic unul de 6-7 kg.vai ce ciuda imi e si doar stiam ca am vazut undeva reteta dar nu stiam unde .acum am sa o adaug la cartea mea de bucate si am sa va tin la curent cu dulceata.de timp nu ma plang - sant pensionara si ma pasioneaza tot ce se poate manca.

AlexyaPui
•  12.06.2008 12:54:02

dulceata copilariei mele....e f dulce

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Dulceata de coji de pepene rosu