Ciorba/bors de Vacuta

Timp pregatire
140 minute
Complexitate
medie
Ciorba/bors de Vacuta

Ingrediente

  • 300-400 g carne de vita mai grasa, cu os (pentru supa)
  • o lingura de sare
  • trei morcovi
  • o ceapa mare
  • o radacina de patrunjel
  • o cana de bors (220 ml)
  • 2 l si jumatate apa plata
  • doi-trei cartofi mici
  • un ou
  • fidea
  • o lingurita de pasta de ardei dulce
  • o lingura de ulei de masline
  • jumatate lingurita pasta de ardei iute
  • o rosie
  • leustean
  • un ardei gras
  • patrunjel verde
  • bors (dupa gust) ~aproximativ 220 ml
  • smantana (optional)
  • ardei iute

Mod de preparare

Intr-o cratita cu capacitatea de 3 l se pune carnea spalata bine cu apa rece. Se completeaza cu apa plata (rece) pana la marginea superioara a cratitei. Se pune o lingura de sare (mare). Se lasa sa fiarba la foc mediu si se ia spuma pe masura ce se formeaza. Dupa ce s-a luat foarte bine spuma se mai lasa sa fiarba la foc mic spre mediu inca 15 minute.

In acest timp, se curata zarzavatul (ceapa, morcovii, albitura, ardeiul gras), se spala si apoi se taie cuburi sau rondele. Intr-o tigaie se calesc in o lingura de ulei de masline: ceapa (pana devine aurie), morcovii taiati rondele, ardeiul gras taiat si rosia feliata. Se pun legumele calite (cu tot cu ulei) in ciorba care clocoteste. Se adauga apoi patrunjelul radacina si se lasa totul sa fiarba la foc mediu sau mic inca 20 minute. Dupa 20 minute se pun cartofii curatati, intregi si se lasa sa fiarba inca 15 minute.

Dupa acest rastimp se pune pasta de ardei iute, pasta de ardei dulce si se mai lasa sa fiarba inca 10- 15 minute minute.

Se verifica daca s-a fiert carnea. In cazul in care carnea e bine fiarta (se rupe usor cu furculita sau se desface in fasii), se trece ciorba prin strecuratoare.

Zeama se pune intr-o alta cratita, pe foc. Se pun carnea taiata bucati mici si cartofii, morcovii (acestia din urma se taie rondele).
Se adauga borsul si se mai lasa 10 minute. Se ia spuma formata (daca e cazul)*Se adauga fideaua si se lasa 3 minute sa fiarba.

In final, se pun patrunjelul verde si leusteanul.

Se bate un ou si se toarna treptat in ciorba - cat ciorba e inca pe foc- daca vrem ca albusul sa capete aspectul 'zdrente'. Se mai lasa cateva secunde si apoi se da cratita la o parte de pe aragaz. Se potriveste de sare (daca mai e nevoie).


Se serveste cu ardei iute, smantana dulce sau fermentata si paine coapta sau proaspata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia