Ciorba/bors de Vacuta

Timp pregatire
140 minute
Complexitate
medie
Ciorba/bors de Vacuta

Ingrediente

  • 300-400 g carne de vita mai grasa, cu os (pentru supa)
  • o lingura de sare
  • trei morcovi
  • o ceapa mare
  • o radacina de patrunjel
  • o cana de bors (220 ml)
  • 2 l si jumatate apa plata
  • doi-trei cartofi mici
  • un ou
  • fidea
  • o lingurita de pasta de ardei dulce
  • o lingura de ulei de masline
  • jumatate lingurita pasta de ardei iute
  • o rosie
  • leustean
  • un ardei gras
  • patrunjel verde
  • bors (dupa gust) ~aproximativ 220 ml
  • smantana (optional)
  • ardei iute

Mod de preparare

Intr-o cratita cu capacitatea de 3 l se pune carnea spalata bine cu apa rece. Se completeaza cu apa plata (rece) pana la marginea superioara a cratitei. Se pune o lingura de sare (mare). Se lasa sa fiarba la foc mediu si se ia spuma pe masura ce se formeaza. Dupa ce s-a luat foarte bine spuma se mai lasa sa fiarba la foc mic spre mediu inca 15 minute.

In acest timp, se curata zarzavatul (ceapa, morcovii, albitura, ardeiul gras), se spala si apoi se taie cuburi sau rondele. Intr-o tigaie se calesc in o lingura de ulei de masline: ceapa (pana devine aurie), morcovii taiati rondele, ardeiul gras taiat si rosia feliata. Se pun legumele calite (cu tot cu ulei) in ciorba care clocoteste. Se adauga apoi patrunjelul radacina si se lasa totul sa fiarba la foc mediu sau mic inca 20 minute. Dupa 20 minute se pun cartofii curatati, intregi si se lasa sa fiarba inca 15 minute.

Dupa acest rastimp se pune pasta de ardei iute, pasta de ardei dulce si se mai lasa sa fiarba inca 10- 15 minute minute.

Se verifica daca s-a fiert carnea. In cazul in care carnea e bine fiarta (se rupe usor cu furculita sau se desface in fasii), se trece ciorba prin strecuratoare.

Zeama se pune intr-o alta cratita, pe foc. Se pun carnea taiata bucati mici si cartofii, morcovii (acestia din urma se taie rondele).
Se adauga borsul si se mai lasa 10 minute. Se ia spuma formata (daca e cazul)*Se adauga fideaua si se lasa 3 minute sa fiarba.

In final, se pun patrunjelul verde si leusteanul.

Se bate un ou si se toarna treptat in ciorba - cat ciorba e inca pe foc- daca vrem ca albusul sa capete aspectul 'zdrente'. Se mai lasa cateva secunde si apoi se da cratita la o parte de pe aragaz. Se potriveste de sare (daca mai e nevoie).


Se serveste cu ardei iute, smantana dulce sau fermentata si paine coapta sau proaspata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Prajitura Ole
Bucataras.RO

Prajitura Ole

Nicio zi fara ciocolata! De aceea, va prezint o prajitura delicioasa. Este printre cele mai bune prajituri pe care le-am...

Prajitura Ole
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti