Ciorba/bors de Vacuta

Timp pregatire
140 minute
Complexitate
medie
Ciorba/bors de Vacuta

Ingrediente

  • 300-400 g carne de vita mai grasa, cu os (pentru supa)
  • o lingura de sare
  • trei morcovi
  • o ceapa mare
  • o radacina de patrunjel
  • o cana de bors (220 ml)
  • 2 l si jumatate apa plata
  • doi-trei cartofi mici
  • un ou
  • fidea
  • o lingurita de pasta de ardei dulce
  • o lingura de ulei de masline
  • jumatate lingurita pasta de ardei iute
  • o rosie
  • leustean
  • un ardei gras
  • patrunjel verde
  • bors (dupa gust) ~aproximativ 220 ml
  • smantana (optional)
  • ardei iute

Mod de preparare

Intr-o cratita cu capacitatea de 3 l se pune carnea spalata bine cu apa rece. Se completeaza cu apa plata (rece) pana la marginea superioara a cratitei. Se pune o lingura de sare (mare). Se lasa sa fiarba la foc mediu si se ia spuma pe masura ce se formeaza. Dupa ce s-a luat foarte bine spuma se mai lasa sa fiarba la foc mic spre mediu inca 15 minute.

In acest timp, se curata zarzavatul (ceapa, morcovii, albitura, ardeiul gras), se spala si apoi se taie cuburi sau rondele. Intr-o tigaie se calesc in o lingura de ulei de masline: ceapa (pana devine aurie), morcovii taiati rondele, ardeiul gras taiat si rosia feliata. Se pun legumele calite (cu tot cu ulei) in ciorba care clocoteste. Se adauga apoi patrunjelul radacina si se lasa totul sa fiarba la foc mediu sau mic inca 20 minute. Dupa 20 minute se pun cartofii curatati, intregi si se lasa sa fiarba inca 15 minute.

Dupa acest rastimp se pune pasta de ardei iute, pasta de ardei dulce si se mai lasa sa fiarba inca 10- 15 minute minute.

Se verifica daca s-a fiert carnea. In cazul in care carnea e bine fiarta (se rupe usor cu furculita sau se desface in fasii), se trece ciorba prin strecuratoare.

Zeama se pune intr-o alta cratita, pe foc. Se pun carnea taiata bucati mici si cartofii, morcovii (acestia din urma se taie rondele).
Se adauga borsul si se mai lasa 10 minute. Se ia spuma formata (daca e cazul)*Se adauga fideaua si se lasa 3 minute sa fiarba.

In final, se pun patrunjelul verde si leusteanul.

Se bate un ou si se toarna treptat in ciorba - cat ciorba e inca pe foc- daca vrem ca albusul sa capete aspectul 'zdrente'. Se mai lasa cateva secunde si apoi se da cratita la o parte de pe aragaz. Se potriveste de sare (daca mai e nevoie).


Se serveste cu ardei iute, smantana dulce sau fermentata si paine coapta sau proaspata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Prajitura turnata cu branza de vaci
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Chec cu portocale si caise uscate - o reteta aromata si delicioasa
4
Carte de bucate

Chec cu portocale si caise uscate - o reteta aromata si delicioasa

Chec cu portocale si caise uscate, o reteta aromata si delicioasa, perfecta pentru desert sau gustari.Gustul proaspat de...

Chec cu portocale si caise uscate - o reteta aromata si delicioasa
Prajitura Napoleon - cel mai delicios desert cu crema de vanilie
5
Carte de bucate

Prajitura Napoleon - cel mai delicios desert cu crema de vanilie

Prajitura Napoleon este un desert stratificat, format din foi fragede coapte si crema fina de vanilie. Foile sunt pregatite...

Prajitura Napoleon - cel mai delicios desert cu crema de vanilie
Parteneri
Curry de pui
Bucataras.RO

Curry de pui

Curry de pui
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri