Ciorba de Burta

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
ridicata
Ciorba de Burta

Ingrediente

  • 3 kg burtă vită
  • 2 oase de vită cu măduvă
  • 1 ceapă
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 ţelină mică
  • piper boabe
  • 4 ardei iuţi
  • 2 căpăţâni usturoi
  • 3 ouă
  • 3 linguri mari de muştar
  • 800 g smântână
  • 2 l lapte
  • 5 linguri făină albă
  • piper măcinat
  • sare
  • vegeta
  • oţet

Mod de preparare

Burta de vită se spală, se curăţă de bucăţile mai mari de grăsime şi se taie în bucăţi cam cât palma. Intr-o kuktă se pun cele 2-3 oase de vită cu măduvă, ceapa, 3 morcovi, 2 pătrunjei şi ţelina. La oasele cu măduvă se pune sare pe extremităţile unde măduva este în contact direct cu supa. Se mai adaugă câteva boabe de piper şi 2 ardei iuţi, după care se acoperă cu apă până la nivelul maxim admis de kuktă. Se pune la fiert şi după ce kukta începe să fluiere se mai fierbe la foc portivit încă o oră şi jumătate.
După acest timp se răceşte kukta, se scot separate bucăţile de burtă şi se filtrează printr-un ciur supa din oală. Lichidul obţinut se pune în oala de 10 litri. Legumele fierte şi oasele se aruncă. măduva fiartă din oase se poate consuma pe pâine prăjită cu sare. Supa strecurată este baza ciorbei de burtă. Se lasă să se răcească şi între timp se taie bucăţile de burtă cu un cuţit ascuţit în feliuţe subţiri cam de 3 cm. lungime. După ce a fost tăiată burta feliuţe, se pune în oala de 10 l. cu supă. În acest moment, când supa nu este fierbinte, se freacă 3 gălbenuşuri de ou cu 3 linguri mari de muştar şi se diluează cu puţină supă. Acest amestec se pune în oala cu supă şi se amestecă şi va colora supa într-o culoare uşor gălbuie. După aceasta se pune oala pe foc, la fiert. Se face separate o îngroşală din cele 5 linguri de făină cu 400 g. smântână şi 1 l lapte. Se amestecă făina cu smântâna şi apoi cu laptele, amestecând cu grijă să nu facă cocoloaşe. când fierbe supa se adaugă această îngroşală şi se completează cu celălalt litru de lapte. Daca oala nu este chiar plină se mai poate completa şi cu apă fierbinte. Se lasă să fiarbă să se lege făina. În acest moment, după ce a fiert puţin făina cu laptele, consistenţa ciorbei trebuie să fie aşa ca un lapte mai gros. Aceasta este ciorba de burtă de bază.
Din acest moment trebuie doar să-i potrivim gustul. Se adaugă 3 linguri de vegeta, 1 linguriţă de piper măcinat, 4 linguri mari de oţet, oregano şi 2 ardei iuţi tăiaţi mărunt. Se fierbe încă vreo 5 minute şi se gustă. Acum se mai pot adăuga dacă este cazul: sare, piper, oţet sau ardei iute.
Se va curăţa un morcov mare şi se dă prin răzătoarea mică şi se va căli în puţin ulei până când devine moale şi colorează uleiul în portocaliu. Se va adăuga în ciorbă la sfârşitul fierberii. Îi va da o culoare mai portocalie ciorbei şi un gust uşor dulceag.
Se vor curăţa 2 căciulii mari de usturoi, se vor zdrobi cât mai mărunt şi se vor pune în ciorbă, înainte de a opri focul.
La final, când am luat ciorba de pe foc, se mai adaugă restul de 400 g de smântână, care se amestecă bine.
După ce se gustă din nou, se mai poate adăuga puţin oţet.
A se servi intotdeauna fierbine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
3
Dulciuri

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Spatzle cu sos de ciuperci si parmezan
Bucataras.RO

Spatzle cu sos de ciuperci si parmezan

Este prima data cand prepar spatzle si asta se datoreaza unui bucataras drag mie, care a postat o astfel de reteta pe site si...

Spatzle cu sos de ciuperci si parmezan
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!