Burta de vită se spală, se curăţă de bucăţile mai mari de grăsime şi se taie în bucăţi cam cât palma. Intr-o kuktă se pun cele 2-3 oase de vită cu măduvă, ceapa, 3 morcovi, 2 pătrunjei şi ţelina. La oasele cu măduvă se pune sare pe extremităţile unde măduva este în contact direct cu supa. Se mai adaugă câteva boabe de piper şi 2 ardei iuţi, după care se acoperă cu apă până la nivelul maxim admis de kuktă. Se pune la fiert şi după ce kukta începe să fluiere se mai fierbe la foc portivit încă o oră şi jumătate.
După acest timp se răceşte kukta, se scot separate bucăţile de burtă şi se filtrează printr-un ciur supa din oală. Lichidul obţinut se pune în oala de 10 litri. Legumele fierte şi oasele se aruncă. măduva fiartă din oase se poate consuma pe pâine prăjită cu sare. Supa strecurată este baza ciorbei de burtă. Se lasă să se răcească şi între timp se taie bucăţile de burtă cu un cuţit ascuţit în feliuţe subţiri cam de 3 cm. lungime. După ce a fost tăiată burta feliuţe, se pune în oala de 10 l. cu supă. În acest moment, când supa nu este fierbinte, se freacă 3 gălbenuşuri de ou cu 3 linguri mari de muştar şi se diluează cu puţină supă. Acest amestec se pune în oala cu supă şi se amestecă şi va colora supa într-o culoare uşor gălbuie. După aceasta se pune oala pe foc, la fiert. Se face separate o îngroşală din cele 5 linguri de făină cu 400 g. smântână şi 1 l lapte. Se amestecă făina cu smântâna şi apoi cu laptele, amestecând cu grijă să nu facă cocoloaşe. când fierbe supa se adaugă această îngroşală şi se completează cu celălalt litru de lapte. Daca oala nu este chiar plină se mai poate completa şi cu apă fierbinte. Se lasă să fiarbă să se lege făina. În acest moment, după ce a fiert puţin făina cu laptele, consistenţa ciorbei trebuie să fie aşa ca un lapte mai gros. Aceasta este ciorba de burtă de bază.
Din acest moment trebuie doar să-i potrivim gustul. Se adaugă 3 linguri de vegeta, 1 linguriţă de piper măcinat, 4 linguri mari de oţet, oregano şi 2 ardei iuţi tăiaţi mărunt. Se fierbe încă vreo 5 minute şi se gustă. Acum se mai pot adăuga dacă este cazul: sare, piper, oţet sau ardei iute.
Se va curăţa un morcov mare şi se dă prin răzătoarea mică şi se va căli în puţin ulei până când devine moale şi colorează uleiul în portocaliu. Se va adăuga în ciorbă la sfârşitul fierberii. Îi va da o culoare mai portocalie ciorbei şi un gust uşor dulceag.
Se vor curăţa 2 căciulii mari de usturoi, se vor zdrobi cât mai mărunt şi se vor pune în ciorbă, înainte de a opri focul.
La final, când am luat ciorba de pe foc, se mai adaugă restul de 400 g de smântână, care se amestecă bine.
După ce se gustă din nou, se mai poate adăuga puţin oţet.
A se servi intotdeauna fierbine.
Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorBudinca de chia este un desert sau o gustare sanatoasa si delicioasa, preparata din seminte de chia înmuiate în lichid (cum...
Budinca de chia - o gustare sanatoasaFursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...
Fursecuri cu ciocolata - moi si dulciPizza Margherita este o reteta clasica si simpla, perfecta pentru iubitorii de pizza. Realizata cu aluat proaspat, sos de...
Pizza Margherita - ideala pentru o masa rapida si delicioasaReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii