Sfintisori Moldovenesti de Post, Umpluti

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 3 pahare de faina
  • 1 cana de apa calduta
  • jumatate de lingura cu drojdie uscata
  • jumatate pahar ulei
  • 1 lingura si jumatate de zahar
  • jumatate lingurita sare
  • 50 g margarina topita
  • dulceata de trandafiri (sau alta)
  • nuca macinata mai mare
  • stafide
  • arome

Mod de preparare

Se pune drojdia, o lingurita din cantitatea de zahar si vreo 3 linguri de apa calduta intr-o canita si se amesteca. Intr-un castron se pune faina si se face o groapa in mijlocul fainii, si-acolo se pune amestecul de drojdie. Peste cca 3 minute se pune si sarea, restul de zahar, restul de apa, uleiul si incepeti sa omogenizati.

In mod normal, faina ar trebui sa fie suficienta, dar daca aluatul este cam cleios, se mai adauga faina, dar cate putin.

Dupa ce se amesteca cu lingura de lemn, incepeti sa framantati cu mainile, date inainte prin faina. Trebuie framantat foarte bine, ideal ar fi sa bagati aluatul la robot, dar puteti framanta si cu mana. Aluatul se lucreaza usor, este foarte maleabil.

Dupa ce se framanta se pune la loc caldut, pentru 30 de minute, iar deasupra se pune o carpa umeda.

Dupa 30 de minute aluatul se rastoarna pe masa, nu trebuie framantat din nou! Se imparte in 12 bucati la care se da forma de bila, daca se poate cat mai egale. Se ia cate o bila, se intinde cu sucitorul, mai lunguiete, nu rotunde si se ung cu margarina topita.
Peste unele am pus dulceata de trandafiri si nuca macinata mai mare la robot, peste altele am pus nuca, stafide si scortisoara, iar peste altele nuca si ornamente mici, rotunde de ciocolata. Am rulat si rasucit foile, mai cu grija sa nu iasa umplutura le-am dat forma de 8 si dupa ce i-am uns cu apa cu zahar am presarat nuci si i-am dat la cuptor.

Au crescut foarte frumos.

Dupa ce i-am scos din cuptor i-am uns cu miere subtiata cu sirop de zahar si i-am mai presarat cu nuca sfaramata.
Cu 40 de paharele, de vin, fireste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Prajitura Fanta
2
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Colaci impletiti
Bucataras.RO

Colaci impletiti

Colacul este un fel de paine dospita, avand forma de inel, sau forma rotunda cu diverse ornamente ori impletituri, iar...

Colaci impletiti
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola