La Vie En Rose

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pt blat:
  • 4 oua
  • o cana de zahar
  • o cana de faina
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri de lapte
  • 50 ml apa
  • 50 ml ulei
  • o fiola de vanilie
  • o lingura coaja de lamaie
  • Pt crema:
  • 1 kg de capsuni
  • 2 plicuri de budinca de capsuni
  • 800 ml lapte
  • Pt jeleu:
  • 2 plicuri Tort-jelee rosu
  • 8 linguri de zahar
  • 500 suc de capsuni/apa
  • Pt ornat:
  • 1 plic de frisca
  • 150 ml lapte
  • 1 plic intaritor de frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • 4 linguri de zahar
  • alune de padure
  • capsuni

Mod de preparare

Blatul:
Se fierbe apa si zaharul pana se topeste zaharul si se obtine un sirop.

Se bat albusurile spuma tare-eu adaug intotdeauna cateva picaturi de otet, apoi se adauga siropul in fir subtire. Separat se freaca galbenusurile cu uleiul, ca la maioneza.

Peste albusurile batute spuma se pun galbenusurile, vanilia, praful de copt stins in laptele caldut, faina in ploaie si coaja de lamaie. Am mai adaugat cateva picaturi de colorant rosu, spre rusinea mea, caci am vrut sa folosesc zeama de sfecla rosie, ca tocmai cumparasem un borcan special pt. asta, dar mi-a fost frica... daca nu mai crestea blatul si puneam prea multa zeama? Asa ca nu m-am mai chinuit si am pus colorant...

Compozitia se toarna intr-o forma de tort tapetata cu unt si hartie de copt. Se coace la foc moderat aprox. 20-25 de min.

Reteta de blat am luat-o de la Teo de vreo 2 ani de zile si fac mereu blatul acesta, e foarte pufos.

Dupa ce se raceste, se taie in trei...

Pt. crema:
Cele doua plicuri de budinca se prepara conform instructiunilor de pe plic cu doar 800 ml de lapte si in loc de 4 linguri de zahar, cred ca am pus 8... cu toate acestea, ajutorul de bucatar mi-a spus ca as mai fi putut pune... Am pus folie peste budinca sa nu prinda pojghita si am dat-o la rece.

Pt. jeleu:
Na, ce sa fac daca tot dupa plic m-am ghidat? Faceti la fel. Cele doua plicuri de tort jelee se amesteca tot cu 8 lg de zahar si 500 ml apa, ca suc de capsuni n-am mai apucat sa fac...

Asamblarea:
Se taie blatul de tort in trei... cu un cutit foarte bine ascutit, ca fierastraul de torturi n-a putut sa patrunda-ntransul... e foarte pufos, v-am spus si elastic...

Apoi, se aseaza primul blat in tava.

Am dat la blender o mana de capsuni si cu pireul rezultat am insiropat primul blat. Apoi am feliat capsuni si am asezat frumos feliile pe toata suprafata blatului.

Am rasturnat budinca, niveland-o frumos.

Am pus al doilea blat peste budinca, am insiropat cu pireul de capsuni, am pus iar felii de capsuni pe toata suprafaa blatului si am rasturnat jeleul peste ele. A cam intrat in blat jeleul...

Am asezat si al treilea blat peste jeleu si am lasat tortul la frigider pana a doua zi.

Ornarea:
Am batut frisca cu laptele, am adaugat zaharul vanilat si zaharul si cand s-a intarit am pus frisca intr-un posh si am ornat tortul... prima data am intins-o cu cutitul meu de silicon...

Patru capsuni mari si frumoase se taie in trei si se pun in cele 4 puncte cardinale ale tortului sub un mot de frisca feliile, altfel nu stau asa falnice si mandre; -)))

In mijlocul feliilor, pe un mot de frisca se pune o aluna de padure cu tot cu coaja.

Eu am blenduit celelalte alune, nu mai multe de-un pumn si le-am presarat pe suprafata tortului.

Lateralele tortului sau bordura am decorat-o cu felii de capsuni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Parteneri
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola