Vopsele naturale pentru ouale de pasti

Vopsele naturale pentru ouale de pasti

Ouale vopsite simbolizeaza mormantul lui Iisus care s-a deschis cand acesta a inviat din morti. In acest simbol sta si explicatia obiceiului de a ciocni ouale in ziua de Pasti, ciocnire insotita de expresiile "Hristos a inviat!", "Adevarat a inviat!". Culoarea rosie a oualor aminteste de sangele scurs pe cruce pentru mantuirea lumii. Totusi, originea colorarii oualor este mult mai veche decat crestinismul, pe vremuri ele fiind simbol al fecunditatii, creatiei si echilibrului. Desi in majoritatea statelor crestine europene obiceiul vopsitului oualor s-a estompat, in Romania, acesta s-a transformat intr-o adevarata arta ce are la baza nenumarate tehnici si ilustreaza motive atat religioase, cat si laice.

Desi exista vopseluri pentru oua in diverse culori, exista persoane care prefera sa vopseasca ouale folosind metode traditionale, obtinand culorile din plante.

Iata cateva metode naturale de a vopsi ouale:

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti despre vopsitul oualor cu ajutorul culorilor obtinute din plante e ca ouale trebuie sa fie albe. In cazul in care nu dispuneti de astfel de oua, puteti folosi aceasta metoda pentru a le albi. Inainte de a incepe procesul de vopsire, ouale trebuie spalate bine si degresate.

Culoarea rosie:

Intr-un litru de apa se pun 2 sfecle rosii medii (taiate bucati mari). Se adauga 2 linguri de otet alb (acestea se adauga in toate vopselele natural). Se fierb ouale impreuna cu sfecla. Veti verifica din cand in cand sa nu fie prea inchise la culoare. Utilizand aceasta metoda exista riscul de a obtine oua vopsite neuniform

O alta metoda de a vopsi ouale rosii cu sfecla rosie consta in obtinerea unei solutii: intr-un litru de apa, puneti doua sfecle medii taiate bucati, 2 linguri de otet (alb) si fierbeti pana obtineti o culoare rubinie (10-15 minute). Lasati apoi la racit. Cand solutia este calduta, puneti ouale fierte si lasati-le pana dobandesc culoarea pe care v-o doriti (uneori acest proces dureaza si cateva ore). Avantajul acestei metode e uniformitatea culorii de pe oua.

Vopsitul oualor cu coji de ceapa

Cojile de la 1 kg de ceapa rosie se lasa la inmuiat peste noapte (aproximativ 12 ore) intr-un vas acoperit cu 2-3 litri de apa. A doua zi se adauga in vasul in care sunt cojile de ceapa la inmuiat 2 linguri de otet si se fierb ouale timp de 10-15 minute. In cazul in care se doreste o culoare mai intensa, se mai lasa in lichid pana obtineti nuanta dorita.

Culoarea galbena

Ouale galbene pot fi obtinute cu ajutorul cojilor de ceapa alba. Pentru 10 oua aveti nevoie de cojile de la 5 cepe mari. Acestea se pun intr-un vas cu 2 litri de apa si se pun la fiert cu ouale la foc mic (sa nu crape), timp de 15 min.

Ceai verde

7 pliclete de ceai verde sunt fierte timp de 5 minute in 600 ml de apa si o lingura de otet. Sunt puse ouale si se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute. In cazul in care se doreste o culoare mai intensa, se raceste solutia si se mai lasa ouale in ea cateva ore.

Culoare bruna (de lemn):

5 plicuri de ceai negru sunt fierte in 500 ml de apa impreuna cu o lingura de otet, timp de 5 minute. Se pun ouale si se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute.

Culoare albastra

Varza rosie

Fierbeti o varza rosie in 2 l de apa si 3 linguri de otet timp de 30 de minute. Scufundati ouale gata fierte in solutie cand aceasta nu este nici foarte fierbinte, nici calduta si lasati-le pana obtineti culoarea dorita (pot sta si peste noapte).

Dupa ce se vopsesc, ouale se sterg cu un servetel imbibat in ulei pentru a le da stralucire. Apoi sunt gata pentru a fi puse pe masa de Pasti.

» FOTO Articol: Ce am gatit azi (16) / Tina An

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Pasca cu aluat de cozonac
3
Dulciuri

Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
4
Mancaruri cu carne

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Parteneri
Muschiulet de porc cu sos teriyaki la slow cooker Crock Pot - Reteta-Video
Bucataras.RO

Muschiulet de porc cu sos teriyaki la slow cooker Crock Pot - Reteta-Video

Muschiulet de porc la slow cooker, sau cum m-am imprietenit de curand cu un aparat de care nu mai mai dezlipesc! Primul...

Muschiulet de porc cu sos teriyaki la slow cooker Crock Pot - Reteta-Video
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola