Creme Fraiche (Smantana `falsa` proaspata)

Complexitate
redusa
Creme Fraiche (Smantana `falsa` proaspata)

Ingrediente

  • Pentru 100 gr smantana
  • 100 ml lapte pentru frisca neandulcit (frisca nebatuta)
  • 2 linguri de lapte batut (iaurt)
  • 2 -3 linguri de otet alb, simplu de 5% aciditate sau suc de lamaie

Mod de preparare

Punem intr-un vas laptele pentru frisca, adaugam peste el laptele batut si otetul. Omogenizam bine, acoperim cu film alimentar si punem la frigider peste noapte. a doua zi vom avea o smantana fluida, dulce si tocmai buna de folosit pentru sosuri, gratinarea unor preparate, etc.

Otetul meu nu este foarte acid, are doar 5% aciditate. Cum a punctat Lucia, in Romania otetul are 9% aciditate .... in cazul asta se va folosi mai putin decat este precizat in reteta.

Laptele pentru frisca, cel pe care il folosesc eu, nu are trecut procentajul de grasime pe el dar pot sa va spun ca este gras. Uneori folosesc si lapte cu 28% sau 30% grasime si smantana iese la fel doar ceva mai degresata.

o alta idee, se poate folosi sucul de lamaie in locul otetului daca va place mai mult si iaurt in locul laptelui batut. Este o reteta destul de flexibila si foarte la indemana.

Daca folositi otet/lamaie, smantana se formeaza repede iar daca folositi doar lapte batut sau iaurt, se formeaza mai greu ... ii trebuie cateva ore pana ajunge la consistenta necesara folosirii ei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
5
Fripturi

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie