Ingrediente

480 g faina alba (am folosit faina BL-55) proaspat cernuta si in plus faina pentru infainarea suprafetei de lucru si tapetarea tavii
8 g sare fin macinata
4,5 g drojdie uscata
250 ml apa la temperatura de 25 grade C (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de apa)
300 g unt de arahide la temperatura camerei
100 g arahide (eu nu am avut arahide si am folosit migdale)
100 g zahar extrafin (se foloseste pentru caramelizarea arahidelor)
1/2 lingura cu ulei pentru pensularea tavii si a foliei alimentare

Mod de preparare

- Arahidele se maruntesc grosier in robotul de bucatarie.
- Se pun intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu, arahidele maruntite, 100 g zahar, 3 linguri cu apa (este posibil sa aveti nevoie de 4 linguri cu apa).
- Se amesteca intreaga compozitie cu o lingura din lemn si se pastreaza pe foc pana cand amestecul devine uscat si sfaramicios. Se micsoreaza apoi intensitatea flacarii si se amesteca intreaga compozitie continuu pana zaharul asezat pe suprafata arahidelor dobandeste o culoare aurie.
- Se ia amestecul de pe foc si se lasa sa se raceasca.
- Se pun intr-un bol faina, drojdia si sarea (sarea se aseaza la distanta de drojdie).
- Se adauga treptat apa si se framanta in continuare pana compozitia dobandeste consistenta unui aluat lipicios, moale. Se acopera bolul cu folie alimentara. Se pastreaza aluatul in bol timp de o ora la temperatura camerei.
- Se adauga untul de arahide si se framanta compozitia cu mana pana la formarea unui aluat lipicios.
- Se pune aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se framanta timp de 10 minute.
- Se adauga arahidele caramelizate si se framanta aluatul in continuare (pana ce acestea sunt incorporate in compozitie)
- Se acopera aluatul cu un bol si se lasa la temperatura camerei timp de o ora.
- Se framanta putin aluatul pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil.
- Se imparte aluatul in 8 parti aproximativ egale.
- Fiecare parte de aluat se framanta putin si se modeleaza sub forma unei sfere. Aluatul care urmeaza sa fie modelat se pastreaza acoperit.
- Se pensuleaza cu ulei si se tapeteaza cu faina o tava rotunda cu diametrul de 25 cm.
- Se aseaza sferele de aluat in tava (o sfera central iar celelelalte sfere in jurul ei dar la marginea tavii).
- Se acopera tava cu folie alimentara pensulata in prealabil cu ulei.
- Se lasa sa dospeasca timp de o ora la temperatura camerei.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se coace aluatul in cuptor timp de 25 minute la 200 grade C.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar. Painea se feliaza numai dupa racire.
- Se serveste cu miere sau cu ciocolata topita.

- Reteta apartine lui Paul Hollywood si este publicata in cartea acestuia ”100 Great breads” - ”Peanut bread”.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Paine cu unt de arahide" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Paine cu unt de arahide