Grisine

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
redusa
Grisine

Ingrediente

  • - 350 g faina alba tip 550, proaspat cernuta, aflata la temperatura camerei si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 1 si 1/2 lingurita (rasa) cu sare fina
  • - 6 g drojdie uscata
  • - 200 ml apa calduta si suplimentar 1-2 lingurite cu apa la temperatura camerei (200 ml apa intra in compozitia aluatului iar 1-2 lingurite cu apa se adauga la final galbenusului de ou daca decideti sa il adaugati)
  • - 3 linguri cu ulei de masline si suplimentar 1 lingurita cu ulei pentru pregatirea bolului in care aluatul este pus la dospit & pensularea aluatului asezat in tava, inainte de a fi pus in cuptor (aluatul poate fi pensulat inainte de a fi pus in cupt
  • - 1 lingurita cu susan sau sare grunjoasa (dupa preferinta) - reteta originala foloseste susan insa eu am adaugat sare grunjoasa
  • - 1 galbenus (optional) - reteta originala nu include galbenusul de ou printre ingrediente insa folosindu-l, grisinele vor avea un aspect auriu, mai frumos decat in cazul pensularii aluatului cu ulei

Mod de preparare

- Se amesteca intr-un bol faina proaspat cernuta si sarea. In mijloc se face o adancitura cu dosul palmei.
- In adancitura formata se aseaza drojdia uscata apoi uleiul de masline si apa calduta.
- Se amesteca toate ingredientele cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata.
- Se aseaza aluatul pe o suprafata plana, usor infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de 5 - 10 minute. Se modeleaza aluatul framantat sub forma unei sfere.
- Se pensuleaza cu putin ulei peretii unui bol mare.
- Se aseaza aluatul in bolul pregatit, se acopera cu folie alimentara si se lasa apoi sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curent, timp de o ora (sau pana aluatul isi dubleaza volumul).
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta usor cu mainile timp de 20 - 30 de secunde. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se intinde aluatul cu sucitorul pe suprafata de lucru pana se obtine un dreptunghi de aluat cu laturile de aproximativ 20 cm x 23 cm.
- Se taie aluatul in 3 bucati egale cu lungimea de 20 cm. Fiecare dintre aceste trei bucati de aluat se taie la randul ei in 10 parti egale, cu lungimea de 20 cm. La final vor rezulta 30 fasii de aluat.
- Se ruleaza fiecare bucata de aluat intre palme sau pe suprafata de lucru astfel incat lungimea fasiilor sa ajunga la 30 cm.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi cu dimensiunea de 35 cm x 40 cm.
- Se aseaza in tava fasiile de aluat modelate, la distanta unele de altele.
- Se pensuleaza suprafata aluatului (dupa preferinte) cu putin ulei sau cu un galbenus amestecat in prealabil cu putina apa (1-2 lingurite cu apa).
- Se presara la suprafata aluatului susan sau sare grunjoasa (dupa preferinte).
- Se coc in cuptor timp de aproximativ 15 minute, pana devin aurii.
- Grisinele coapte se aseaza pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie