Ingrediente
● Pentru aluat: |
● 600 g faina alba de grau proaspat cernuta (am folosit faina alba tip bl 55 Hajdu Buza-Finomliszt) impartita initial in doua parti: 100 g si respectiv 500 g La aceasta cantitate de faina se adauga suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucr |
● 7 g drojdie uscata |
● 150 ml apa calduta |
● 2 oua la temperatura camerei |
● 60 ml ulei de masline |
● 60 ml miere lichida (am folosit miere de salcam) |
● 1,5 lingurita cu sare |
● Pentru pensularea aluatului: |
● un galbenus |
● o lingura cu apa |
● Pentru decor: |
● 1 si 1/2 lingurita cu seminte de mac |
Mod de preparare
Se amesteca intr-un bol cu diametru mare 100 g faina, drojdia si 150 ml apa calduta pana se obtine un amestec omogen.
Se acopera bolul cu folie alimentara si se pastreaza intr-un loc cald (ferit de curent de aer) timp de 20 minute. Daca folositi un bol transparent veti observa ca in acest timp se vor forma numeroase bule mici in compozitie (in special spre baza bolului).
Se adauga ouale, mierea, sarea, uleiul si treptat faina amestecand ingredientele cu mana panase formeaza o sfera de aluat si toate ingredientele au fost bine incorporate in amestec.
Aluatul obtinut se aseaza pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta foarte bine cu mainile (aluatul este destul de vartos si necesita putin efort la framantat).
Se framanta aluatul foarte bine (aproximativ 10 minute) astfel incat la final sa fie fin si sa nu contina cocoloase in compozitie. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
Se pune aluatul intr-un bol mare, se acopera cu folie din plastic si se lasa sa dospeasca la loc cald, ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul (aproximativ o ora).
Aluatul obtinut cantareste aproximativ 900 g. Se imparte aluatul in 6 parti egale (o parte de aluat cantareste aproximativ 150 g).
Se modeleaza fiecare bucata de aluat sup forma unei sfere (se obtin astfel la final 6 sfere de aluat). Bucatile de aluat se acopera cu un bol pana in momentul in care urmeaza sa fie modelate.
Se intinde prima sfera de aluat pe suprafata de lucru (eu nu am adaugat faina suplimentar pentru infainarea suprafetei) cu sucitorul astfel incat sa se obtina un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 3 mm.
Pornind de la latura lunga a dreptunghiului de aluat se ruleaza aluatul incet cu degetele pana se obtine un rulou (la final trebuie sa dobandeasca forma unui snur cu marginile subtiate - va este mai utila exemplificarea din filmulet decat randurile scrise caci in acest caz ”imaginea face cat 1000 de cuvinte).
Se procedeaza identic pentru fiecare sfera de aluat obtinand la final 6 snururi de aluat.
Cele sase snururi de aluat obtinute se fixeaza la unul dintre capete si apoi se impletesc (atasez link-ul spre un tutorial care este deosebit de util): http://www.youtube.com/watch?v=X_Mgnezlb5A
Se lasa aluatul la dospit sub un prosop de bucatarie, la loc cald, ferit de curent de aer, pana volumul sau creste de 1, 5 ori (aluatul meu a dospit o ora).
Se incalzeste cuptorul la 175 c.
Se amesteca galbenusul de ou cu o lingura cu apa. Se pensuleaza suprafata aluatului cu acest amestec. Se presara seminte de mac la suprafata.
Se coace timp de 40 de minute la 175 grade c.
Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Imi tin promisiunea si postez reteta aceasta desi mi-as fi dorit sa o refac pentru a fotografia amanuntit toti timpii intermediari de lucru.
Am pregatit painea aceasta (cu ceva vreme in urma), in mare graba, cu intentia de a o posta pentru ”World Bread Day” (din lipsa de timp am renuntat la fotografiile intermediare cu impletitura in sine, in speranta ca voi putea scrie postarea la timp pentru wbd dar nu am reusit sa ma incadrez in timp si in plus asa cum spuneam nici fotografii intermediare cu impletitura in sine nu am facut).
Suntem in prag de an nou si din pacate nu am ajuns nici acum sa framant din nou painea aceasta (de obicei sunt mereu pe fuga si din economie de timp framant aluat pentru paine pus in tava fara sa il impletesc, etc - anul acesta chiar si pentru seara de Craciun am framantat o painica obisnuita pentru ca nu mai aveam timp... ).
Pentru modelarea & impletirea aluatului cred ca va este mai util un filmulet decat orice fotografie, decat orice imagine statica si de aceea am cautat un tutorial pe internet care sa poata fi util celor care vor sa framante si sa modeleze ”Challah”. Este o paine spectaculoasa, o paine minunata.
Sursa reteta: ”Dimineti insorite”. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Challah" nu uita sa ii faci un review.
Se acopera bolul cu folie alimentara si se pastreaza intr-un loc cald (ferit de curent de aer) timp de 20 minute. Daca folositi un bol transparent veti observa ca in acest timp se vor forma numeroase bule mici in compozitie (in special spre baza bolului).
Se adauga ouale, mierea, sarea, uleiul si treptat faina amestecand ingredientele cu mana panase formeaza o sfera de aluat si toate ingredientele au fost bine incorporate in amestec.
Aluatul obtinut se aseaza pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta foarte bine cu mainile (aluatul este destul de vartos si necesita putin efort la framantat).
Se framanta aluatul foarte bine (aproximativ 10 minute) astfel incat la final sa fie fin si sa nu contina cocoloase in compozitie. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
Se pune aluatul intr-un bol mare, se acopera cu folie din plastic si se lasa sa dospeasca la loc cald, ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul (aproximativ o ora).
Aluatul obtinut cantareste aproximativ 900 g. Se imparte aluatul in 6 parti egale (o parte de aluat cantareste aproximativ 150 g).
Se modeleaza fiecare bucata de aluat sup forma unei sfere (se obtin astfel la final 6 sfere de aluat). Bucatile de aluat se acopera cu un bol pana in momentul in care urmeaza sa fie modelate.
Se intinde prima sfera de aluat pe suprafata de lucru (eu nu am adaugat faina suplimentar pentru infainarea suprafetei) cu sucitorul astfel incat sa se obtina un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 3 mm.
Pornind de la latura lunga a dreptunghiului de aluat se ruleaza aluatul incet cu degetele pana se obtine un rulou (la final trebuie sa dobandeasca forma unui snur cu marginile subtiate - va este mai utila exemplificarea din filmulet decat randurile scrise caci in acest caz ”imaginea face cat 1000 de cuvinte).
Se procedeaza identic pentru fiecare sfera de aluat obtinand la final 6 snururi de aluat.
Cele sase snururi de aluat obtinute se fixeaza la unul dintre capete si apoi se impletesc (atasez link-ul spre un tutorial care este deosebit de util): http://www.youtube.com/watch?v=X_Mgnezlb5A
Se lasa aluatul la dospit sub un prosop de bucatarie, la loc cald, ferit de curent de aer, pana volumul sau creste de 1, 5 ori (aluatul meu a dospit o ora).
Se incalzeste cuptorul la 175 c.
Se amesteca galbenusul de ou cu o lingura cu apa. Se pensuleaza suprafata aluatului cu acest amestec. Se presara seminte de mac la suprafata.
Se coace timp de 40 de minute la 175 grade c.
Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Imi tin promisiunea si postez reteta aceasta desi mi-as fi dorit sa o refac pentru a fotografia amanuntit toti timpii intermediari de lucru.
Am pregatit painea aceasta (cu ceva vreme in urma), in mare graba, cu intentia de a o posta pentru ”World Bread Day” (din lipsa de timp am renuntat la fotografiile intermediare cu impletitura in sine, in speranta ca voi putea scrie postarea la timp pentru wbd dar nu am reusit sa ma incadrez in timp si in plus asa cum spuneam nici fotografii intermediare cu impletitura in sine nu am facut).
Suntem in prag de an nou si din pacate nu am ajuns nici acum sa framant din nou painea aceasta (de obicei sunt mereu pe fuga si din economie de timp framant aluat pentru paine pus in tava fara sa il impletesc, etc - anul acesta chiar si pentru seara de Craciun am framantat o painica obisnuita pentru ca nu mai aveam timp... ).
Pentru modelarea & impletirea aluatului cred ca va este mai util un filmulet decat orice fotografie, decat orice imagine statica si de aceea am cautat un tutorial pe internet care sa poata fi util celor care vor sa framante si sa modeleze ”Challah”. Este o paine spectaculoasa, o paine minunata.
Sursa reteta: ”Dimineti insorite”. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Challah" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
Aparat de vidat alimente FFS005X-01, vidare uscata/umeda, functie pulse
- 150 lei
1049.99 lei
899.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany