Taitei (pentru Supa)

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Taitei (pentru Supa)

Ingrediente

  • - 195 g faina alba 000 proaspat cernuta si in plus faina pentru infainarea suprafetelor
  • - 2 oua mari
  • - 1 lingurita cu ulei de masline (optional)

Mod de preparare

- Se imparte cantitatea totata de faina pregatita (195 g) in doua parti: 157, 5 g faina pentru a incepe framantarea aluatului si 37, 5 g faina pentru a fi adaugata in compozitia acestuia progresiv, pe parcursul framantarii. Din prima parte de faina (157, 5 g) se formeza cu palmele pe suprafata de lucru o gramajoara iar in portiunea centrala a acesteia o adancitura, suficient de mare incat sa incapa cele 2 oua.

- Ouale si uleiul se aseaza in adancitura formata anterior in gramajoara de faina. (ideal este sa puneti ouale intr-un bol, sa le amestecati cu uleiul si apoi ulterior sa le asezati alaturi de faina).
- Se bat ouale usor cu o furculita, pana cand acestea sunt amestecate complet, fara insa a incorpora faina asezata in portiunea laterala.

- Se aduce faina de la periferie spre centru (cu furculita), amestecand-o cu ouale si uleiul.
- Se amesteca apoi ingredientele cu mainile pana ce intreaga cantitate de faina a fost incorporata si s-a obtinut o masa aspra de aluat.

- Se amesteca masa aspra de aluat cu mainile pana la formarea unei ”mingi”. Daca dupa incorporarea intregii cantitati de faina (din gramajoara initiala), aluatul este lipicios, se presara putina faina (din cea de a doua parte de faina) la suprafata lui si se amesteca din nou.

- Se curata planseta de resturile de aluat (daca este necesar) folosind o razuitoare de aluat.
- Se presara faina pe suprafata de lucru. Se framanta aluatul cu mainile timp de 10 minute, pana devine moale si matasos. In tot acest timp, se presara din cand in cand putina faina la suprafata aluatului si se continua framatarea pana cand aceasta este complet incorporata in masa de aluat.

Daca pe parcursul framantarii aluatul devine moale sau lipicios, se presara faina la suprafata acestuia si se continua framantarea. La final, se da aluatului framantat forma unei ”mingi”.

- Se acopera aluatul cu un bol rasturnat si se lasa astfel timp de 30 de minute
- Dupa cele 30 de minute, se imparte aluatul in doua parti aproximativ egale.

- Se intinde pe rand cu sucitorul infainat in prealabil, fiecare dintre cele patru portii de aluat (celelalte raman intre timp acoperite de bol) astfel incat grosimea acestuia sa ajunga la aproximativ 1cm.
- Se pregateste masina pentru intins paste conform instructiunilor (se fixeaza pe blatul de lucru si se presara faina pe cilindrii masinii).

- Se trece bucata de aluat pregatita printre cilindrii masinii in mod repetat, progresiv, spre pozitiile care permit intinderea aluatului mai subtire pana la penultima pozitie (daca va puteti vedea mana prin aluat, se considera ca aluatul este suficient de subtire - in caz contrar se trece aluatul si prin ultima ”iesire” - cea mai ingusta). Daca este necesar, se presara faina din cand in cand pe cilindrii masinii. Aluatul obtinut trebuie sa aiba grosimea de aproximativ 1mm.

- Se aseaza cu grija bucatile de aluat pe suprafata de lucru infainata. Bucatile de aluat se taie in fasii lungi de aproximativ 25 cm. Se lasa aluatul timp de 10 - 20 de minute sa se usuce, timp in care se intoarce o data sau de doua ori.

- Am folosit masina pentru paste pentru a intinde aluatul insa am taiat taiteii cu mana. Se ruleaza bucatile de aluat astfel incat latimea ruloului rezultat sa fie de aproximativ 6 cm. Se taie aluatul fasii subtiri de 1, 5 - 2 mm.

- Taiteii se lasa sa se usuce la temperatura camerei pe un prosop.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti