Taitei (pentru Supa)

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Taitei (pentru Supa)

Ingrediente

  • - 195 g faina alba 000 proaspat cernuta si in plus faina pentru infainarea suprafetelor
  • - 2 oua mari
  • - 1 lingurita cu ulei de masline (optional)

Mod de preparare

- Se imparte cantitatea totata de faina pregatita (195 g) in doua parti: 157, 5 g faina pentru a incepe framantarea aluatului si 37, 5 g faina pentru a fi adaugata in compozitia acestuia progresiv, pe parcursul framantarii. Din prima parte de faina (157, 5 g) se formeza cu palmele pe suprafata de lucru o gramajoara iar in portiunea centrala a acesteia o adancitura, suficient de mare incat sa incapa cele 2 oua.

- Ouale si uleiul se aseaza in adancitura formata anterior in gramajoara de faina. (ideal este sa puneti ouale intr-un bol, sa le amestecati cu uleiul si apoi ulterior sa le asezati alaturi de faina).
- Se bat ouale usor cu o furculita, pana cand acestea sunt amestecate complet, fara insa a incorpora faina asezata in portiunea laterala.

- Se aduce faina de la periferie spre centru (cu furculita), amestecand-o cu ouale si uleiul.
- Se amesteca apoi ingredientele cu mainile pana ce intreaga cantitate de faina a fost incorporata si s-a obtinut o masa aspra de aluat.

- Se amesteca masa aspra de aluat cu mainile pana la formarea unei ”mingi”. Daca dupa incorporarea intregii cantitati de faina (din gramajoara initiala), aluatul este lipicios, se presara putina faina (din cea de a doua parte de faina) la suprafata lui si se amesteca din nou.

- Se curata planseta de resturile de aluat (daca este necesar) folosind o razuitoare de aluat.
- Se presara faina pe suprafata de lucru. Se framanta aluatul cu mainile timp de 10 minute, pana devine moale si matasos. In tot acest timp, se presara din cand in cand putina faina la suprafata aluatului si se continua framatarea pana cand aceasta este complet incorporata in masa de aluat.

Daca pe parcursul framantarii aluatul devine moale sau lipicios, se presara faina la suprafata acestuia si se continua framantarea. La final, se da aluatului framantat forma unei ”mingi”.

- Se acopera aluatul cu un bol rasturnat si se lasa astfel timp de 30 de minute
- Dupa cele 30 de minute, se imparte aluatul in doua parti aproximativ egale.

- Se intinde pe rand cu sucitorul infainat in prealabil, fiecare dintre cele patru portii de aluat (celelalte raman intre timp acoperite de bol) astfel incat grosimea acestuia sa ajunga la aproximativ 1cm.
- Se pregateste masina pentru intins paste conform instructiunilor (se fixeaza pe blatul de lucru si se presara faina pe cilindrii masinii).

- Se trece bucata de aluat pregatita printre cilindrii masinii in mod repetat, progresiv, spre pozitiile care permit intinderea aluatului mai subtire pana la penultima pozitie (daca va puteti vedea mana prin aluat, se considera ca aluatul este suficient de subtire - in caz contrar se trece aluatul si prin ultima ”iesire” - cea mai ingusta). Daca este necesar, se presara faina din cand in cand pe cilindrii masinii. Aluatul obtinut trebuie sa aiba grosimea de aproximativ 1mm.

- Se aseaza cu grija bucatile de aluat pe suprafata de lucru infainata. Bucatile de aluat se taie in fasii lungi de aproximativ 25 cm. Se lasa aluatul timp de 10 - 20 de minute sa se usuce, timp in care se intoarce o data sau de doua ori.

- Am folosit masina pentru paste pentru a intinde aluatul insa am taiat taiteii cu mana. Se ruleaza bucatile de aluat astfel incat latimea ruloului rezultat sa fie de aproximativ 6 cm. Se taie aluatul fasii subtiri de 1, 5 - 2 mm.

- Taiteii se lasa sa se usuce la temperatura camerei pe un prosop.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Paris Brest

Paris Brest

Paris Brest
Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata

Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata

Chec umplut cu gem de fructe de padure si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
1
Carte de bucate

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
3
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Reţetă de preparare a papanaşilor cu Smântână și Dulceață de Afine
5
Produse de panificatie si patiserie

Reţetă de preparare a papanaşilor cu Smântână și Dulceață de Afine

Reţetă de preparare a papanaşilor cu Smântână și Dulceață de Afine
Parteneri
Chec la cana cu Nutella
Culinar.RO

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa