Sfintisori (mucenici Moldovenesti)

Complexitate
redusa
Sfintisori (mucenici Moldovenesti)

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri sau 4 galbenusuri + 50 ml lapte (eu am ales varianta a 2-a)
  • 600 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 60 g drojdie proaspata
  • 200 g unt
  • 200 g zahar
  • 20 ml esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala (eu am pus doar de la o portocala)
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru presarat deasupra:
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g miere

Mod de preparare

Oparirea fainii:
Intr-un vas se pun 100 g de faina. Se toarna peste 200 ml lapte clocotit si se mesteca repede, pana se formeaza o pasta groasa. Se da la racit.

Topirea drojdiei
Se freaca drodia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.

In cazul in care nu aveti drojdie proaspata (cum a fost cazul meu), verificati cate plicuri de drojdie uscata aveti nevoie – de regula scrie pe plic pentru cate grame de faina este conceput (al meu era 1 plic – pentru 500 g faina). Topiti drojdia uscata in 3-4 linguri de lapte caldut si o lingurita de zahar. Am remarcat ca daca e topita inainte, si nu adaugata in faina, aluatul creste mai repede.

Pregatirea aluatului:
Cand faina oparita e doar calduta, se toarna peste ea drodia topita. Se amesteca bine, se acopera si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (cam un sfert de ora).

Intre timp, se amesteca galbenusurile cu sarea, zaharul (inclusiv cel vanilat), coaja de lamaie, romul uleiul si 100 g din untul topit (1/2 din cantitatea totala).

Dupa ce a crescut maiaua, turnati amestecul de galbenusuri si restul de lapte caldut si amestecati bine. Turnati restul de faina si incepeti sa framantati. (eu am facut aluatul la robot). Aluatul este moale, lipicios, dar se desprinde fasii totusi.

Dupa ce a devenit omogen, puneti restul de unt topit. Nu mai framantati aluatul, ci impachetati-l pana se incorporeaza untul. o data cu incorporarea untului, aluatul nu mai e lipicios si are consistenta dorita.

Se acopera vasul si se da la crescut. La mine si-a marit volumul de vreo 3-4 ori. Cred ca a stat la crescut cam 40-50 minute, dar timpul de crestere variaza in functie de temperatura din casa.

Dupa ce aluatul e crescut, se modeleaza sfintisorii si se ung cu un amestec de galbenus si lapte. Se lasa 10 minute in tava sa creasca, apoi se dau la cuptor pana se rumenesc.

Cand se scot, se ung cu miere si se presara nuca macinata peste ei.


Aluatul folosit e aluatul de cozonac al Silviei Jurcovan. e foarte bun la gust si se pastreaza proaspat foarte mult timp (cica si datorita faptului ca nu se folosesc albusurile in framantarea lui).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Bomboane Raffaello
4
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
5
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Cочники-Placinta ruseasca  cu branza  II
Bucataras.RO

Cочники-Placinta ruseasca cu branza II

La fel de cunoscuta in CSI ca si si placinta ruseasca cu branza pe care am postat-o anterior...

Cочники-Placinta ruseasca cu branza II
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute