Oparirea fainii:
Intr-un vas se pun 100 g de faina. Se toarna peste 200 ml lapte clocotit si se mesteca repede, pana se formeaza o pasta groasa. Se da la racit.
Topirea drojdiei
Se freaca drodia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.
In cazul in care nu aveti drojdie proaspata (cum a fost cazul meu), verificati cate plicuri de drojdie uscata aveti nevoie – de regula scrie pe plic pentru cate grame de faina este conceput (al meu era 1 plic – pentru 500 g faina). Topiti drojdia uscata in 3-4 linguri de lapte caldut si o lingurita de zahar. Am remarcat ca daca e topita inainte, si nu adaugata in faina, aluatul creste mai repede.
Pregatirea aluatului:
Cand faina oparita e doar calduta, se toarna peste ea drodia topita. Se amesteca bine, se acopera si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (cam un sfert de ora).
Intre timp, se amesteca galbenusurile cu sarea, zaharul (inclusiv cel vanilat), coaja de lamaie, romul uleiul si 100 g din untul topit (1/2 din cantitatea totala).
Dupa ce a crescut maiaua, turnati amestecul de galbenusuri si restul de lapte caldut si amestecati bine. Turnati restul de faina si incepeti sa framantati. (eu am facut aluatul la robot). Aluatul este moale, lipicios, dar se desprinde fasii totusi.
Dupa ce a devenit omogen, puneti restul de unt topit. Nu mai framantati aluatul, ci impachetati-l pana se incorporeaza untul. o data cu incorporarea untului, aluatul nu mai e lipicios si are consistenta dorita.
Se acopera vasul si se da la crescut. La mine si-a marit volumul de vreo 3-4 ori. Cred ca a stat la crescut cam 40-50 minute, dar timpul de crestere variaza in functie de temperatura din casa.
Dupa ce aluatul e crescut, se modeleaza sfintisorii si se ung cu un amestec de galbenus si lapte. Se lasa 10 minute in tava sa creasca, apoi se dau la cuptor pana se rumenesc.
Cand se scot, se ung cu miere si se presara nuca macinata peste ei.
Aluatul folosit e aluatul de cozonac al Silviei Jurcovan. e foarte bun la gust si se pastreaza proaspat foarte mult timp (cica si datorita faptului ca nu se folosesc albusurile in framantarea lui).
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii