Sfintisori (mucenici Moldovenesti)

Complexitate
redusa
Sfintisori (mucenici Moldovenesti)

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri sau 4 galbenusuri + 50 ml lapte (eu am ales varianta a 2-a)
  • 600 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 60 g drojdie proaspata
  • 200 g unt
  • 200 g zahar
  • 20 ml esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala (eu am pus doar de la o portocala)
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru presarat deasupra:
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g miere

Mod de preparare

Oparirea fainii:
Intr-un vas se pun 100 g de faina. Se toarna peste 200 ml lapte clocotit si se mesteca repede, pana se formeaza o pasta groasa. Se da la racit.

Topirea drojdiei
Se freaca drodia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.

In cazul in care nu aveti drojdie proaspata (cum a fost cazul meu), verificati cate plicuri de drojdie uscata aveti nevoie – de regula scrie pe plic pentru cate grame de faina este conceput (al meu era 1 plic – pentru 500 g faina). Topiti drojdia uscata in 3-4 linguri de lapte caldut si o lingurita de zahar. Am remarcat ca daca e topita inainte, si nu adaugata in faina, aluatul creste mai repede.

Pregatirea aluatului:
Cand faina oparita e doar calduta, se toarna peste ea drodia topita. Se amesteca bine, se acopera si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (cam un sfert de ora).

Intre timp, se amesteca galbenusurile cu sarea, zaharul (inclusiv cel vanilat), coaja de lamaie, romul uleiul si 100 g din untul topit (1/2 din cantitatea totala).

Dupa ce a crescut maiaua, turnati amestecul de galbenusuri si restul de lapte caldut si amestecati bine. Turnati restul de faina si incepeti sa framantati. (eu am facut aluatul la robot). Aluatul este moale, lipicios, dar se desprinde fasii totusi.

Dupa ce a devenit omogen, puneti restul de unt topit. Nu mai framantati aluatul, ci impachetati-l pana se incorporeaza untul. o data cu incorporarea untului, aluatul nu mai e lipicios si are consistenta dorita.

Se acopera vasul si se da la crescut. La mine si-a marit volumul de vreo 3-4 ori. Cred ca a stat la crescut cam 40-50 minute, dar timpul de crestere variaza in functie de temperatura din casa.

Dupa ce aluatul e crescut, se modeleaza sfintisorii si se ung cu un amestec de galbenus si lapte. Se lasa 10 minute in tava sa creasca, apoi se dau la cuptor pana se rumenesc.

Cand se scot, se ung cu miere si se presara nuca macinata peste ei.


Aluatul folosit e aluatul de cozonac al Silviei Jurcovan. e foarte bun la gust si se pastreaza proaspat foarte mult timp (cica si datorita faptului ca nu se folosesc albusurile in framantarea lui).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
1
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
2
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
5
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Parteneri
Somon cu sos aioli in pergament
Bucataras.RO

Somon cu sos aioli in pergament

Un preparat extraordinar de gustos!

Somon cu sos aioli in pergament
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti