Sfintisori (mucenici Moldovenesti)

Complexitate
redusa
Sfintisori (mucenici Moldovenesti)

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri sau 4 galbenusuri + 50 ml lapte (eu am ales varianta a 2-a)
  • 600 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 60 g drojdie proaspata
  • 200 g unt
  • 200 g zahar
  • 20 ml esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala (eu am pus doar de la o portocala)
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru presarat deasupra:
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g miere

Mod de preparare

Oparirea fainii:
Intr-un vas se pun 100 g de faina. Se toarna peste 200 ml lapte clocotit si se mesteca repede, pana se formeaza o pasta groasa. Se da la racit.

Topirea drojdiei
Se freaca drodia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.

In cazul in care nu aveti drojdie proaspata (cum a fost cazul meu), verificati cate plicuri de drojdie uscata aveti nevoie – de regula scrie pe plic pentru cate grame de faina este conceput (al meu era 1 plic – pentru 500 g faina). Topiti drojdia uscata in 3-4 linguri de lapte caldut si o lingurita de zahar. Am remarcat ca daca e topita inainte, si nu adaugata in faina, aluatul creste mai repede.

Pregatirea aluatului:
Cand faina oparita e doar calduta, se toarna peste ea drodia topita. Se amesteca bine, se acopera si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul (cam un sfert de ora).

Intre timp, se amesteca galbenusurile cu sarea, zaharul (inclusiv cel vanilat), coaja de lamaie, romul uleiul si 100 g din untul topit (1/2 din cantitatea totala).

Dupa ce a crescut maiaua, turnati amestecul de galbenusuri si restul de lapte caldut si amestecati bine. Turnati restul de faina si incepeti sa framantati. (eu am facut aluatul la robot). Aluatul este moale, lipicios, dar se desprinde fasii totusi.

Dupa ce a devenit omogen, puneti restul de unt topit. Nu mai framantati aluatul, ci impachetati-l pana se incorporeaza untul. o data cu incorporarea untului, aluatul nu mai e lipicios si are consistenta dorita.

Se acopera vasul si se da la crescut. La mine si-a marit volumul de vreo 3-4 ori. Cred ca a stat la crescut cam 40-50 minute, dar timpul de crestere variaza in functie de temperatura din casa.

Dupa ce aluatul e crescut, se modeleaza sfintisorii si se ung cu un amestec de galbenus si lapte. Se lasa 10 minute in tava sa creasca, apoi se dau la cuptor pana se rumenesc.

Cand se scot, se ung cu miere si se presara nuca macinata peste ei.


Aluatul folosit e aluatul de cozonac al Silviei Jurcovan. e foarte bun la gust si se pastreaza proaspat foarte mult timp (cica si datorita faptului ca nu se folosesc albusurile in framantarea lui).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici