Profiteroles cu Sos de Fistic, Frisca si Ciocolata

Complexitate
redusa
Profiteroles cu Sos de Fistic, Frisca si Ciocolata

Ingrediente

  • Depinde de marimea aleasa mie mi-au iesit 25
  • Pentru aluat:
  • 175 ml apa
  • 85 g unt nesarat
  • 1/4 lingurita sare de mare sau roz fina
  • 1 lingura zahar
  • 125 g faina de grau alba
  • 3 oua
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 1/2 tableta ciocolata neagra (optional) + 10 g unt + 1 lingura lapte
  • Pentru sos de fistic:
  • 50 g fistic nesarat decojit
  • 25 g zahar alb sau brun (eu am pus brun si a iesit mai inchis la culoare)
  • 15 ml ulei de samburi de struguri
  • 1 galbenus
  • 1 lingura zahar
  • 15 g amidon de porumb
  • 125 ml smantana (25-35%)

Mod de preparare

Pentru sos de fistic:
Macinati fisticul cu zaharul (cele 25 g) foarte fin. Mutati intr-un blender si adaugati uleiul treptat in timp ce pulsati sa se formeze o pasta. Intr-un bol cu telul amestecati bine galbenusurile, zaharul si amidonul incat sa nu mai aiba cocoloase.

Intr-o cratita incalziti smantana fara a lasa sa ajunga la fierbere. Amestecand continuu adaugati treptat peste oua. Transferati inapoi in cratita la foc mic amestecand continuu 3-5 minute. Lasati deoparte sa se raceasca apoi incorporati pasta de fistic.

Pentru profiteroles:
Intr-o cratita la foc mic incalziti pana ajunge la o fierbere lenta untul, zaharul, apa si sarea. Luati de pe foc si cerneti faina. Cu o spatula amestecati bine apoi puneti inapoi pe foc mic. Continuati sa amestecati pana cand se formeaza intr-un aluat care se desprinde de pe margini.

Lasati sa se raceasca 10 minute. Preincalziti cuptorul la 220 c (gaz 7). Transferati intr-un blender aluatul si adaugati un ou. Pulsati pana cand acesta este incorporat apoi adaugati un alt ou. Continuati cu inca un ou (in total 3).

Transferati aluatul intr-o punga si taiati un capat apoi faceti forme rotunde intr-o tava cu diametrul de aproximativ 3 cm (depinde cat de mari le doriti). Coaceti 10 minute dupa care mutati focul la 180 c (gaz 4) si mai lasati aproximativ 15 de minute (depinde de cuptor).

Transferati-le pe un gratar si lasati-le sa se raceasca complet. Bateti frisca si lasati deoparte. Cand aveti umplutura pregatita si rece taiati acestea in jumatate. Cu o lingurita puneti sos de fistic pe jumatatea inferioara apoi frisca deasupra. Acoperiti cu cea cealalta jumatate cand sunteti gata.

Optional intr-o cratita puneti ciocolata, untul, laptele si la foc mic topiti acestea apoi glazurati profiteroles deasupra. Alternativ serviti acestea cu zahar pudra cernut.

* Puteti umple profiteroles si fara sa le taiati. Cel mai probabil asa le gasiti si in comert. Puneti frisca si umplutura in pungi separate si taiati putin intr-un colt. Faceti o gaura mica in profiterole si umpleti cu sos si frisca.
** Daca nu le serviti toate imediat puteti pastra sosul si frisca in frigider si sa le umpleti inainte de servire.
*** Daca aveti unt sarat pentru aluat nu mai puneti acea extra sare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Savureaza o masa reconfortanta cu paste Bolognese, un deliciu clasic al bucatariei italiene. Pastele al dente sunt insotite...

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Tort Dobos
2
Dulciuri

Tort Dobos

Tort Dobos
Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
3
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
4
Carte de bucate

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Pulpe de pui umplute invelite in bacon
5
Mancaruri cu carne

Pulpe de pui umplute invelite in bacon

Pulpe de pui umplute invelite in bacon
Parteneri
Muffins cu mere si nuci
Culinar.RO

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie