Prajitura Sbrisolona cu Mere si Dulceata de Caise

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura Sbrisolona cu Mere si Dulceata de Caise

Ingrediente

  • - 250 g de faina
  • - 50 g de amidon de malai
  • - 80 g de unt
  • - 1 ou
  • - 100 g zahar brun
  • - 1 plic de praf de copt
  • - 1/2 borcan de dulceata de caise
  • - 2 mere galbene
  • - alune de padure tocate
  • - marsala

Mod de preparare

Intr-un bol am amestecat untul moale cu zaharul pana ce a devenit cremos. Am adaugat oul si am continuat sa amestec, am adaugat fainile impreuna cu praful de copt. Am amestecat si apoi am framantat pe un plan de lucru. Am invelit in folie alimentara si am dat aluatul la frigider pentru circa 1 ora.

Am curatat merele, am eliminat coceanul, le-am taiat feliute si le-am caramelat intr-o tigaie neaderenta cu o lingura de zahar brun, am adugat alunele tocate si am flambat merele cu marsala.

Am intins trei sferturi din aluat intr-o tava rotunda, unsa cu unt si tapetata cu faina. Am intins deasupra un strat de dulceata peste care am distribuit merele. Peste mere am asezat aluatul ramas, faramitat cu mana.

Am copt in cuptorul preincalzit, la foc normal pentru 20 minute la 180 de grade si foc ventilat alte 10 minute.

N. B. Puteti sa o serviti si la micul dejun alaturi de o cafeluta, dar va asigur ca veti face o impresie foarte buna daca o serviti oaspetilor dumneavoastra ca si desert, calda cu o quenelle de inghetata vanilie deasupra.
Prajitura sbrisolona este o prajitura italiana, mai precis lombarda, tipica din zona Mantovei, dar care se gaseste, uneori cu mici modificari sau sub denumiri diferite si in Emilia Romagna sau Veneto. Numele sau vine de la cuvantul din dialectul mantovan “brisa”, care inseamna farmitura. Este asadar o prajitura sfaramicioasa. o caracteristica a prajiturii originale este aceea ca se facea cu faina de malai amestecata cu faina alba, untura si migdale.

Eu astazi va dau o varianta de sbrisolona, usor modificata sau mai bine spus adaptata gusturilor mele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
3
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
4
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Cartofi dulci la cuptor
Bucataras.RO

Cartofi dulci la cuptor

Cartofi dulci la cuptor
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti