Prajitura Sbrisolona cu Mere si Dulceata de Caise

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura Sbrisolona cu Mere si Dulceata de Caise

Ingrediente

  • - 250 g de faina
  • - 50 g de amidon de malai
  • - 80 g de unt
  • - 1 ou
  • - 100 g zahar brun
  • - 1 plic de praf de copt
  • - 1/2 borcan de dulceata de caise
  • - 2 mere galbene
  • - alune de padure tocate
  • - marsala

Mod de preparare

Intr-un bol am amestecat untul moale cu zaharul pana ce a devenit cremos. Am adaugat oul si am continuat sa amestec, am adaugat fainile impreuna cu praful de copt. Am amestecat si apoi am framantat pe un plan de lucru. Am invelit in folie alimentara si am dat aluatul la frigider pentru circa 1 ora.

Am curatat merele, am eliminat coceanul, le-am taiat feliute si le-am caramelat intr-o tigaie neaderenta cu o lingura de zahar brun, am adugat alunele tocate si am flambat merele cu marsala.

Am intins trei sferturi din aluat intr-o tava rotunda, unsa cu unt si tapetata cu faina. Am intins deasupra un strat de dulceata peste care am distribuit merele. Peste mere am asezat aluatul ramas, faramitat cu mana.

Am copt in cuptorul preincalzit, la foc normal pentru 20 minute la 180 de grade si foc ventilat alte 10 minute.

N. B. Puteti sa o serviti si la micul dejun alaturi de o cafeluta, dar va asigur ca veti face o impresie foarte buna daca o serviti oaspetilor dumneavoastra ca si desert, calda cu o quenelle de inghetata vanilie deasupra.
Prajitura sbrisolona este o prajitura italiana, mai precis lombarda, tipica din zona Mantovei, dar care se gaseste, uneori cu mici modificari sau sub denumiri diferite si in Emilia Romagna sau Veneto. Numele sau vine de la cuvantul din dialectul mantovan “brisa”, care inseamna farmitura. Este asadar o prajitura sfaramicioasa. o caracteristica a prajiturii originale este aceea ca se facea cu faina de malai amestecata cu faina alba, untura si migdale.

Eu astazi va dau o varianta de sbrisolona, usor modificata sau mai bine spus adaptata gusturilor mele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa