Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a aluatului, oferind o experienta culinara reconfortanta si satisfacatoare cu fiecare muscatura.
Drojdia si o lingurita de zahar se pun intr-un vas mic cu 50 ml apa calduta (nu fierbinte). Se lasa sa se activeze maiaua.
Se cerne faina, se adauga un praf de sare. Se face un locas, se adauga drojdia si se amesteca foarte usor, dupa care se adauga ouale, laptele cald. Se framanta usor, cu mana, pana se omogenizeaza si se obtine un aluat elastic, deloc lipicios. Se acopera cu un stergar curat si se lasa deoparte, la dospit.
Eu pornesc cuptorul in acest moment, la foc mic si asez castronul cu aluat deasupra aragazului. Caldura acestuia ca fi numai potrivita pentru dospirea aluatului.
Intr-un vas, se faramiteaza branza de vaci, se adauga smantana, ouale, siropu de artar si coaja de lamaie rasa. Se omogenizeaza energic cu o lingura, apoi se adauga grisul si se amesteca de 2-3 ori. Compozitia se da la rece pana in momentul utilizarii.
Nota: daca branza de vaci este mai apoasa, recomand 2-3 lg de gris in plus.
Odata dospit, aluatul se transfera pe un blat infainat, se portioneaza dupa preferinte si se intinde in discuri potrivite, nu foarte groase, dar nici foarte subtiri. Intr-una din jumatatea fiecarui disc de aluat, se asaza 1-2 lg cu compozitie de branza, se acopera cu cealalta jumatate de aluat si se preseaza marginile cu o furculita.
Fiecare placinta se asaza in tava prevazuta cu hartie de copt si se mai lasa la cald.
Inainte de a pune placintele la copt in cuptor, se ung cu ou batut.
Se coc la 170 grade C, aproximativ 25- 30 minute, pana se rumenesc frumos.
Se scot, se ung repede cu apa fierbinte, apoi se acopera cu un stergar curat si se lasa la termperat.
Dupa ce s-au racit de tot, se pot pudra cu zahar.
Daca ti-a placut reteta noastra de placinte cu branza, iti recomandam sa incerci si urmatoarele retete: pariziene cu branza dulce, poale-n brau sau placinta cu ceapa.
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii