Pasca Traditionala - Masa de Paste

Complexitate
redusa
Pasca Traditionala - Masa de Paste

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame faina
  • 25 g drojdie
  • 100 g zahar
  • 275 ml lapte
  • 100 grame unt
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
  • arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie
  • Pentru umplutura:
  • 600 grame branza dulce (aveti grija sa nu aibe prea mult zer)
  • 6 oua
  • 250 grame zahar (gustati si daca va place mai dulce mai adaugati 50 grame)
  • 1 plic de zahar pudra cu aroma de vanilie
  • stafide (optional)
  • coaja de lamaie
  • pesmet pentru tapetat aluatul

Mod de preparare

Incepem cu aluatul:
Intr-un castron mare cernem faina... sa fie mai pufoasa si aerisita pentru a dospi repede si bine.

Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia. Topim si untul separat.

In mijlocul fainii facem o adancitura in care pregatim maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat mai devreme, care trebuie sa fie caldut nu fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”.
Intre timp luam galbenusurile si le amestecam cu sare, coaja de lamaie sau portocala. Albusurile le dam deoparte, puteti sa le congelati si sa le folositi la alte prajituri.

Adaugam la maia, restul de lapte caldut si galbenusurile amestecand cu mana si framantam usor, adaugand treptat putin cate putin unt topit care trebuie sa fie caldut. Cand am terminat lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald, ferit de curenti.

Umplutura:
Amestecam branza cu ouale, zaharul (inclusiv cel pudra), coaja de lamaie, esente si un praf de sare. Omogenizam bine si lasam deoparte
Daca punem si stafide le lasam cateva minute in esenta de rom si apoi le adaugam (vor fi mai aromate).

Dupa ce aluatul a crescut, luam o bucata si modelam baza pascutei si o asezam intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt.
Facem trei suluri din aluatul ramas si pregatim impletitura de pe marginea pascutei.

Daca va mai ramane aluat putem sa modelam si o cruce mica pe care o vom pune in mijlocul compozitiei de branza.

Preincalziti cuptorul. Introducem tava cu aluatul pentru aproximativ 10 minute sau cat sa prinda o crusta. Facem acest lucru pentru a nu se incruzi aluatul atunci cand vom pune amestecul de branza. Dupa ce am scos tava presaram peste aluat putin pesmet (in interiorul pascutei) si turnam compozitia de branza.

Ungem aluatul impletit de pe margine si cruciulita din mijloc cu un galbenus de ou diluat cu 1 lingura de lapte si dam pasca la cuptor. Lasam pasca la cuptor pana cand devine rumema. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Curry de pui - cel mai gustos curry
3
Mancaruri cu carne

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Tort cu mere intregi
4
Dulciuri

Tort cu mere intregi

Tort cu mere intregi
Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
5
Dulciuri

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat