Paratha

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Paratha

Ingrediente

  • - 180 g faina integrala de grau si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 80 ml apa (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mica sau mare de apa, in functie de faina pe care o folositi)
  • - 1,5 g sare fin macinata
  • - 10 linguri cu ghee
  • - unt clarificat sau ulei vegetal

Mod de preparare

- Se amesteca intr-un bol faina si sarea. Se adauga apa treptat si se framanta ingredientele cu mana pana intreaga cantitate de faina a fost incorporata.
- Aluatul pregatit se aseaza pe suprafata de lucru putin infainata si se framanta cu mana pana la formarea unui aluat (relativ ferm).
- Se lasa aluatul pregatit acoperit timp de 15 minute.

- Se framanta putin aluatul cu mana si se imparte apoi in doua parti egale. Fiecare dintre cele doua parti de aluat se imparte la randul ei in alte 3 parti egale (la finalul acestui timp de lucru veti avea 6 parti egale de aluat). Fiecare din cele sase parti de aluat se framanta putin apoi se modeleaza sub forma unei mici sfere (la finalul acestui timp de lucru veti avea 6 sfere de aluat). Aluatul aflat in asteptare (care urmeaza sa fie modelat) se acopera pana in momentul in care este folosit. Fiecare dintre cele 6 sfere de aluat se va modela pe rand.

- Se trece prima sfera de aluat prin faina sau se aseaza pe suprafata de lucru infainata, presarand de asemenea faina pe suprafata ei.
- Se intinde aluatul cu sucitorul pana se obtine un disc cu o grosime de aproximativ 2-3 mm.
- Se pensuleaza cu ghee jumatate din suprafata discului de aluat cu ajutorul unei pensule de patiserie.

- Se pliaza si se suprapune jumatatea neunsa a discului de aluat peste jumatatea de aluat unsa astfel incat la final sa rezulte un semicerc.
- Se pensuleaza cu ghee jumatate din suprafata semicercului format.

- Se pliaza si se suprapune jumatatea neunsa a semicercului de aluat peste jumatatea unsa astfel incat la final aluatul sa dobandeasca o forma asemanatoare unui triunghi (una dintre laturi este rotunjita).

- Se procedeaza identic pentru fiecare dintre cele sase parti de aluat. Aluatul nefolosit se pastreaza acoperit pana in momentul in care este utilizat.
- Se infaineaza fiecare parte de aluat modelata anterior si se intinde putin cu sucitorul astfel incat grosimea sa fie de aproximativ 2-3 mm (daca aluatul este mai subtire, "Paratha" va fi prea uscata dupa coacere).

- Se aseaza pe rand fiecare bucata de aluat intr-o tigaie incalzita in prealabil. Se lasa aluatul aproximativ 1 minut - 1 minut si jumatate, pana incepe sa se umfle. Cand aluatul incepe sa se umfle, se preseaza usor cu ajutorul unei spatule pentru ca procesul de coacere sa fie uniform.

- Se intoarce aluatul si se coace aproximativ 1 minut. Timpul de coacere este variabil in functie de grosimea aluatului pe care l-ati pregatit si de preferinte (daca va place ca "Paratha" sa fie ceva mai uscata atunci timpul de coacere trebuie sa creasca putin).

- Fiecare bucata de aluat coapta se pensuleaza cu ghee la suprafata.
- "Parathas" se servesc calde.
Ingredientele mentionate sunt necesare pentru 6 bucati.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia