Paratha

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Paratha

Ingrediente

  • - 180 g faina integrala de grau si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 80 ml apa (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mica sau mare de apa, in functie de faina pe care o folositi)
  • - 1,5 g sare fin macinata
  • - 10 linguri cu ghee
  • - unt clarificat sau ulei vegetal

Mod de preparare

- Se amesteca intr-un bol faina si sarea. Se adauga apa treptat si se framanta ingredientele cu mana pana intreaga cantitate de faina a fost incorporata.
- Aluatul pregatit se aseaza pe suprafata de lucru putin infainata si se framanta cu mana pana la formarea unui aluat (relativ ferm).
- Se lasa aluatul pregatit acoperit timp de 15 minute.

- Se framanta putin aluatul cu mana si se imparte apoi in doua parti egale. Fiecare dintre cele doua parti de aluat se imparte la randul ei in alte 3 parti egale (la finalul acestui timp de lucru veti avea 6 parti egale de aluat). Fiecare din cele sase parti de aluat se framanta putin apoi se modeleaza sub forma unei mici sfere (la finalul acestui timp de lucru veti avea 6 sfere de aluat). Aluatul aflat in asteptare (care urmeaza sa fie modelat) se acopera pana in momentul in care este folosit. Fiecare dintre cele 6 sfere de aluat se va modela pe rand.

- Se trece prima sfera de aluat prin faina sau se aseaza pe suprafata de lucru infainata, presarand de asemenea faina pe suprafata ei.
- Se intinde aluatul cu sucitorul pana se obtine un disc cu o grosime de aproximativ 2-3 mm.
- Se pensuleaza cu ghee jumatate din suprafata discului de aluat cu ajutorul unei pensule de patiserie.

- Se pliaza si se suprapune jumatatea neunsa a discului de aluat peste jumatatea de aluat unsa astfel incat la final sa rezulte un semicerc.
- Se pensuleaza cu ghee jumatate din suprafata semicercului format.

- Se pliaza si se suprapune jumatatea neunsa a semicercului de aluat peste jumatatea unsa astfel incat la final aluatul sa dobandeasca o forma asemanatoare unui triunghi (una dintre laturi este rotunjita).

- Se procedeaza identic pentru fiecare dintre cele sase parti de aluat. Aluatul nefolosit se pastreaza acoperit pana in momentul in care este utilizat.
- Se infaineaza fiecare parte de aluat modelata anterior si se intinde putin cu sucitorul astfel incat grosimea sa fie de aproximativ 2-3 mm (daca aluatul este mai subtire, "Paratha" va fi prea uscata dupa coacere).

- Se aseaza pe rand fiecare bucata de aluat intr-o tigaie incalzita in prealabil. Se lasa aluatul aproximativ 1 minut - 1 minut si jumatate, pana incepe sa se umfle. Cand aluatul incepe sa se umfle, se preseaza usor cu ajutorul unei spatule pentru ca procesul de coacere sa fie uniform.

- Se intoarce aluatul si se coace aproximativ 1 minut. Timpul de coacere este variabil in functie de grosimea aluatului pe care l-ati pregatit si de preferinte (daca va place ca "Paratha" sa fie ceva mai uscata atunci timpul de coacere trebuie sa creasca putin).

- Fiecare bucata de aluat coapta se pensuleaza cu ghee la suprafata.
- "Parathas" se servesc calde.
Ingredientele mentionate sunt necesare pentru 6 bucati.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
2
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Spaghete carbonara reţetă
3
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Strudel cu mere din aluat de casa - fin si delicat
4
Produse de panificatie si patiserie

Strudel cu mere din aluat de casa - fin si delicat

O reteta traditionala si reconfortanta, in care delicioasele mere se impletesc cu un aluat fin, preparat cu grija in propria...

Strudel cu mere din aluat de casa - fin si delicat
Prajitura cu Mere `Marina`
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere `Marina`

Prajitura cu Mere `Marina`
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat