Se amesteca drojdia cu zaharul pina se lichefiaza apoi se adauga lichidele fara nici o ordine : ulei, apa , lapte .. peste se adauga faina in care am amestecat deja sarea si incepem sa framintam ...
Daca aveti robot ( kitchenaid sau masina de piine ) se framinta 10 minute .. dc framintati ca mine cu minuta cred ca vreo 30 min cu mici pauze de tras sufletul... sau mai bine zis pina cind se dezlipeste de tot de pe castron. In acest moment abia am pus putin unt pe miini si am framintat cu miinile unse ( nu prima caci inghitea grasimea si mai cerea alta ).
Se lasa la crescut in loc retras .. eu am pus castronul aoperit cu un servet in cuptor si am inchis usa. Dca vreti sa grabiti dospirea nu uitati sa fii incalzit putin cuptorul 5 min la 50°C , apoi il stingeti, pe fundul lui puenti o oala cu apa clocotita si pe gratar castronul acoperit cu servet sau folie cu aluatul... in timp ff scurt aluatul va dospi.
Eu am mers pe reteta clasica si deci a dospit 2 ore ....
Apoi l-am impartit in 3 , am pus in cele 2 treimi speckul si respectiv radicchio si am framintat a doua oara fiecare treime de aluat dar nu cu ff multa putere sa nu ii sparg chiar de tot bulele de aer formate. L-am lasat sa mai dospeasca vreo 30 min.
Am format chifle pe care le-am lasat sa creasca din nou pe tava ( cu hirtie de copt ). Cind erau crescute dublu ( aproape ) le-am uns cu ou batut si le-am pus la cuptor la foc mediu ( 180-200 ° C ) in cuptorul gata incalzit. Se coc pina se rumenesc, eventual se mai invirte tava dc nu coace cuptorul uniform...
Traduc chifle chiar dc traducerea cuvant cu cuvant ar fii sandwich.
Chifla odata coapta se poate taia si umple cu orice ... evident ca fiind o reteta din partile astea ( Bologna ) se va umple cu mortadella ( felii sau mouse asa cum am facut eu ).
Chiflele pot fii din aluat simplu sau se poate adauga ce aveam prin casa : bacon, sunca , speck ( ca mine), cascaval taiat cubuletze, radicchio ( asta am pus si eu ) ... sau altele : dovlecei, ciuperci, masline, ceapa ... in fine fiecare ce idee are ....
umplute cu mozzarella , felii de mortadella
sau
Mousse de mortadela
Chifla calda ( nu fierbinte) am crestat-o si am umplut-o cu mozzarella si mouse de mortadela . Mouse-ul de mortadela obtinut prin mixarea in mixerul vertical ( minipimer, blender, robot, trittatutto ) a unor felii de mortadela + parmezan ras + putina frisca (smintina dulce) lichida ...
se poate pune bate frisca lichida ( neindulcita ) pina devine frisca cu mortadela si parmezanul devenite crema cum se amesteca albusurile spuma pt pandispan ....
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii