Panino al latte / Chifle cu lapte

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Panino al latte / Chifle cu lapte

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 1 cub de drojdie ( 25 gr ) proaspata
  • 1 lingurita de zahar
  • 1lingura sare
  • 20 ml ulei
  • 200 ml apa calduta
  • 100 ml lapte la temperatura camerei
  • 1 ou pt uns chiflele
  • putin unt sau margarina pt framintat ( 1 lingura maxim)
  • eu am facut 3 tipuri: simple , cu speck si cu radicchio ( tocat marunt asa crud), deci putem adauga 2 linguri de speck taiat marunt si 2 linguri de radicchio taiat marunt

Mod de preparare

Se amesteca drojdia cu zaharul pina se lichefiaza apoi se adauga lichidele fara nici o ordine : ulei, apa , lapte .. peste se adauga faina in care am amestecat deja sarea si incepem sa framintam ...
Daca aveti robot ( kitchenaid sau masina de piine ) se framinta 10 minute .. dc framintati ca mine cu minuta cred ca vreo 30 min cu mici pauze de tras sufletul... sau mai bine zis pina cind se dezlipeste de tot de pe castron. In acest moment abia am pus putin unt pe miini si am framintat cu miinile unse ( nu prima caci inghitea grasimea si mai cerea alta ).

Se lasa la crescut in loc retras .. eu am pus castronul aoperit cu un servet in cuptor si am inchis usa. Dca vreti sa grabiti dospirea nu uitati sa fii incalzit putin cuptorul 5 min la 50°C , apoi il stingeti, pe fundul lui puenti o oala cu apa clocotita si pe gratar castronul acoperit cu servet sau folie cu aluatul... in timp ff scurt aluatul va dospi.
Eu am mers pe reteta clasica si deci a dospit 2 ore ....

Apoi l-am impartit in 3 , am pus in cele 2 treimi speckul si respectiv radicchio si am framintat a doua oara fiecare treime de aluat dar nu cu ff multa putere sa nu ii sparg chiar de tot bulele de aer formate. L-am lasat sa mai dospeasca vreo 30 min.

Am format chifle pe care le-am lasat sa creasca din nou pe tava ( cu hirtie de copt ). Cind erau crescute dublu ( aproape ) le-am uns cu ou batut si le-am pus la cuptor la foc mediu ( 180-200 ° C ) in cuptorul gata incalzit. Se coc pina se rumenesc, eventual se mai invirte tava dc nu coace cuptorul uniform...
Traduc chifle chiar dc traducerea cuvant cu cuvant ar fii sandwich.

Chifla odata coapta se poate taia si umple cu orice ... evident ca fiind o reteta din partile astea ( Bologna ) se va umple cu mortadella ( felii sau mouse asa cum am facut eu ).

Chiflele pot fii din aluat simplu sau se poate adauga ce aveam prin casa : bacon, sunca , speck ( ca mine), cascaval taiat cubuletze, radicchio ( asta am pus si eu ) ... sau altele : dovlecei, ciuperci, masline, ceapa ... in fine fiecare ce idee are ....

umplute cu mozzarella , felii de mortadella
sau
Mousse de mortadela
Chifla calda ( nu fierbinte) am crestat-o si am umplut-o cu mozzarella si mouse de mortadela . Mouse-ul de mortadela obtinut prin mixarea in mixerul vertical ( minipimer, blender, robot, trittatutto ) a unor felii de mortadela + parmezan ras + putina frisca (smintina dulce) lichida ...
se poate pune bate frisca lichida ( neindulcita ) pina devine frisca cu mortadela si parmezanul devenite crema cum se amesteca albusurile spuma pt pandispan ....

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Schneider
4
Romania

Prajitura Schneider

Prajitura Schneider
Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
5
Romania

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars