Paine cu lapte II

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Paine cu lapte II

Ingrediente

  • - 500 g faina alba tip 550 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 250 ml lapte UHT 1,5 % caldut
  • - 100 g unt nesarat la temperatura camerei (moale insa nu topit, taiat bucatele)
  • - 2 oua si un galbenus la temperatura camerei (2 oua intra in compozitia aluatului iar galbenusul este folosit pentru pensularea suprafetei aluatului dospit)
  • - 1 lingurita cu zahar
  • - 1 lingurita cu sare fin macinata
  • - 2 linguri cu ulei de masline extravirgin (am folosit ulei de masline cu rozmarin) si suplimentar ulei pentru pregatirea bolului in care urmeaza sa dospeasca aluatul si a vasului pentru copt
  • - 7 g drojdie uscata

Mod de preparare

- Se pregatesc toate ingredientele. Faina se lasa cu o seara inainte la temeratura camerei.
- Se topeste untul la foc mic, amestecand usor cu o lingura din lemn. Untul topit se lasa sa se raceasca.
- Se bat ouale usor cu telul.
- Se pun intr-un bol faina proaspat cernuta, drojdia uscata, zaharul, uleiul, ouale pregatite anterior si sarea.
- Se adauga treptat laptele caldut si se amesteca ingredientele cu mana pana la formarea unei mase de aluat.
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata. Se framanta aluatul cu mainile timp de aproximativ 10 minute. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se pensuleaza cu ulei peretii unui bol mare. Se aseaza aluatul in bol. Bolul se acopera cu folie alimentara a carei suprafata a fost pensulata in prealabil cu putin ulei.
- Se lasa aluatul sa dospeasca timp de 1 ora si 30 de minute (sau pana isi dubleaza volumul) intr-un loc cald, ferit de curet de aer.
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta putin. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se imparte masa de aluat in 8 parti egale folosind un cantar de bucatarie. Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa la temperatura camerei (intr-un loc ferit de curent de aer) timp de 10 minute.
- Se intinde cu sucitorul putin infainat fiecare parte de aluat astfel incat sa dobandeasca forma unui dreptunghi cu grosimea de 0,5 cm. La finalul acestui timp de lucru vor rezulta 8 dreptunghiuri de aluat aproximativ egale ca dimensiuni.
- Se pensuleaza cu unt topit suprafata fiecarui dreptunghi de aluat. Cel mai probabil ca nu veti folosi intreaga cantitate de unt topit pentru acest timp de lucru. untul topit ramas va fi folosit ulterior pentru a pensula suprafata painii proaspat scoasa din cuptor.
- Se suprapun doua cate doua dreptunghiurile de aluat astfel incat la final vor rezulta 4 parti de aluat.
- Se ruleaza fiecare dintre cele patru parti de aluat in parte, pe latura lunga a dreptunghiului. La finalul acestui timp de lucru se obtin 4 rulouri dealuat cu dimensiuni aproximativ egale.
- Se taie capetele rulourilor de aluat (lungimea capetelor de aluat taiate trebuie sa fie de aproximativ 4 cm). La finalul acestui timp de lucru vor rezulta 8 bucati de aluat (capetele rulourilor de aluat).
- Se taie fiecare parte de aluat ramasa in cate 4 triunghiuri de aluat. La finalul acestui timp de lucru vor rezulta 16 dreptunghiuri de aluat.
- Se pensuleaza cu ulei si se tapeteaza cu faina o oala inalta cu diametrul de 24 cm.
- Se aseaza un capat al unui rulou in centrul oalei iar celelalte in jurul ei.
- Se aseaza triunghiurile de aluat alternativ, unele langa altele in jurul capetelor rulourilor (la marginea oalei).
- Se acopera oala cu folie alimentara si se lasa timp de o ora la temperatura camerei intr-un loc caldut si ferit de curent.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se pensuleaza suprafata aluatului cu galbenusul de ou.
- Se coace aluatul timp de aproximativ 40 minute sau pana ce este bine copt.
- Se scoate oala din cuptor si se pensuleaza suprafata painii cu untul topit ramas.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Pentru reteta ii multumesc Mihaelei in a carei bucatarie poposesc cu drag ori de cate ori am ocazia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
1
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
4
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Inghetata cu Branza si Capsuni
5
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Parteneri
Indian Chicken Curry
Bucataras.RO

Indian Chicken Curry

Pana de curand, acest fel de mancare a fost pentru mine o necunoscuta. Auzisem de ea, dar nu mancasem niciodata. Si...

Indian Chicken Curry
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia