Grisine

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
redusa
Grisine

Ingrediente

  • - 350 g faina alba tip 550, proaspat cernuta, aflata la temperatura camerei si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 1 si 1/2 lingurita (rasa) cu sare fina
  • - 6 g drojdie uscata
  • - 200 ml apa calduta si suplimentar 1-2 lingurite cu apa la temperatura camerei (200 ml apa intra in compozitia aluatului iar 1-2 lingurite cu apa se adauga la final galbenusului de ou daca decideti sa il adaugati)
  • - 3 linguri cu ulei de masline si suplimentar 1 lingurita cu ulei pentru pregatirea bolului in care aluatul este pus la dospit & pensularea aluatului asezat in tava, inainte de a fi pus in cuptor (aluatul poate fi pensulat inainte de a fi pus in cupt
  • - 1 lingurita cu susan sau sare grunjoasa (dupa preferinta) - reteta originala foloseste susan insa eu am adaugat sare grunjoasa
  • - 1 galbenus (optional) - reteta originala nu include galbenusul de ou printre ingrediente insa folosindu-l, grisinele vor avea un aspect auriu, mai frumos decat in cazul pensularii aluatului cu ulei

Mod de preparare

- Se amesteca intr-un bol faina proaspat cernuta si sarea. In mijloc se face o adancitura cu dosul palmei.
- In adancitura formata se aseaza drojdia uscata apoi uleiul de masline si apa calduta.
- Se amesteca toate ingredientele cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata.
- Se aseaza aluatul pe o suprafata plana, usor infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de 5 - 10 minute. Se modeleaza aluatul framantat sub forma unei sfere.
- Se pensuleaza cu putin ulei peretii unui bol mare.
- Se aseaza aluatul in bolul pregatit, se acopera cu folie alimentara si se lasa apoi sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curent, timp de o ora (sau pana aluatul isi dubleaza volumul).
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta usor cu mainile timp de 20 - 30 de secunde. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se intinde aluatul cu sucitorul pe suprafata de lucru pana se obtine un dreptunghi de aluat cu laturile de aproximativ 20 cm x 23 cm.
- Se taie aluatul in 3 bucati egale cu lungimea de 20 cm. Fiecare dintre aceste trei bucati de aluat se taie la randul ei in 10 parti egale, cu lungimea de 20 cm. La final vor rezulta 30 fasii de aluat.
- Se ruleaza fiecare bucata de aluat intre palme sau pe suprafata de lucru astfel incat lungimea fasiilor sa ajunga la 30 cm.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi cu dimensiunea de 35 cm x 40 cm.
- Se aseaza in tava fasiile de aluat modelate, la distanta unele de altele.
- Se pensuleaza suprafata aluatului (dupa preferinte) cu putin ulei sau cu un galbenus amestecat in prealabil cu putina apa (1-2 lingurite cu apa).
- Se presara la suprafata aluatului susan sau sare grunjoasa (dupa preferinte).
- Se coc in cuptor timp de aproximativ 15 minute, pana devin aurii.
- Grisinele coapte se aseaza pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete
Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume
Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Reţetă de preparare a papanaşilor
2
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Salata de iarna asortata
3
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura 2 creme
4
Romania

Prajitura 2 creme

Prajitura 2 creme
Prajitura cu ciocolata si cocos
5
Dulciuri

Prajitura cu ciocolata si cocos

Prajitura cu ciocolata si cocos