Grisine

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
redusa
Grisine

Ingrediente

  • - 350 g faina alba tip 550, proaspat cernuta, aflata la temperatura camerei si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 1 si 1/2 lingurita (rasa) cu sare fina
  • - 6 g drojdie uscata
  • - 200 ml apa calduta si suplimentar 1-2 lingurite cu apa la temperatura camerei (200 ml apa intra in compozitia aluatului iar 1-2 lingurite cu apa se adauga la final galbenusului de ou daca decideti sa il adaugati)
  • - 3 linguri cu ulei de masline si suplimentar 1 lingurita cu ulei pentru pregatirea bolului in care aluatul este pus la dospit & pensularea aluatului asezat in tava, inainte de a fi pus in cuptor (aluatul poate fi pensulat inainte de a fi pus in cupt
  • - 1 lingurita cu susan sau sare grunjoasa (dupa preferinta) - reteta originala foloseste susan insa eu am adaugat sare grunjoasa
  • - 1 galbenus (optional) - reteta originala nu include galbenusul de ou printre ingrediente insa folosindu-l, grisinele vor avea un aspect auriu, mai frumos decat in cazul pensularii aluatului cu ulei

Mod de preparare

- Se amesteca intr-un bol faina proaspat cernuta si sarea. In mijloc se face o adancitura cu dosul palmei.
- In adancitura formata se aseaza drojdia uscata apoi uleiul de masline si apa calduta.
- Se amesteca toate ingredientele cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata.
- Se aseaza aluatul pe o suprafata plana, usor infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de 5 - 10 minute. Se modeleaza aluatul framantat sub forma unei sfere.
- Se pensuleaza cu putin ulei peretii unui bol mare.
- Se aseaza aluatul in bolul pregatit, se acopera cu folie alimentara si se lasa apoi sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curent, timp de o ora (sau pana aluatul isi dubleaza volumul).
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta usor cu mainile timp de 20 - 30 de secunde. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se intinde aluatul cu sucitorul pe suprafata de lucru pana se obtine un dreptunghi de aluat cu laturile de aproximativ 20 cm x 23 cm.
- Se taie aluatul in 3 bucati egale cu lungimea de 20 cm. Fiecare dintre aceste trei bucati de aluat se taie la randul ei in 10 parti egale, cu lungimea de 20 cm. La final vor rezulta 30 fasii de aluat.
- Se ruleaza fiecare bucata de aluat intre palme sau pe suprafata de lucru astfel incat lungimea fasiilor sa ajunga la 30 cm.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi cu dimensiunea de 35 cm x 40 cm.
- Se aseaza in tava fasiile de aluat modelate, la distanta unele de altele.
- Se pensuleaza suprafata aluatului (dupa preferinte) cu putin ulei sau cu un galbenus amestecat in prealabil cu putina apa (1-2 lingurite cu apa).
- Se presara la suprafata aluatului susan sau sare grunjoasa (dupa preferinte).
- Se coc in cuptor timp de aproximativ 15 minute, pana devin aurii.
- Grisinele coapte se aseaza pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia