Gogosi la Cuptor

Complexitate
redusa
Gogosi la Cuptor

Ingrediente

  • Aluat
  • -2 ½ lingurite drojdie uscata sau 1 cub drojdie proaspata
  • -250 ml lapte cald
  • -120 g zahar
  • -80 g unt moale, minim 80 % grasime
  • -1 lingurita rasa sare
  • -2 oua
  • -600- 650 g faina
  • -gem, dupa preferinta
  • Pentru uns
  • -1 galbenus batut cu 1- 2 linguri lapte
  • Pentru servit
  • -zahar pudra simplu / vanilat

Mod de preparare

Puneti in cuva masinii de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, sarea, faina cernuta, ouale si la sfarsit, lapele caldut in care ati dizolvat drojdia alifiata cu zahar. Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu ½ lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut.

Turnati peste 600 g faina cernuta impreuna cu sarea, untul topit si racorit, ouale, restul de lapte caldut si framantati un aluat elastic, nelipicios. La nevoie, adaugati inca putina faina, pana ce obtineti un aluatul usor moale, dar care nu se mai lipeste de vas si mana.

Puneti-l intr-un bol, ungeti aluatul cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Scoateti pe planul de lucru usor infainat, portionati in mai multe bucati pe care le pastrati acoperite cu un servet pentru a nu se usca aluatul la suprafata.

Intindeti pe rand cate o foaie dreptunghiulara de 1- 1, 5 cm grosime, taiati cerculete cu ajutorul unui pahar cu buza infainata, apoi cu fundul unui paharel mai mic faceti mici adancituri in mijlocul fiecarei gogoase printr-o presare usoara.

Transferati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati minim 30 min in loc cald, sa creasca, acoperind tava cu un servet umed pentru a evita ca aluatul sa faca crusta. Adunati marginile si impreuna cu o alta bucata de aluat, intindeti in foaie si repetati operatiunile pana terminati tot aluatul.

Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte. Umpleti adanciturile cu 1 lingurita de gem. Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.

Pentru a savura gogosile pufoase, lasati-le doar cat sa se racoreasca putin, pudrati-le cu zahar si serviti.
* Se pot pastra in cutii cu capac, dar a doua zi, nu vor fi la fel de pufoase.
* Se pot reancalzi in cuptorul cu microunde.

* Aluatul se poate congela cand gogosile sunt taiate sub forma de cercuri, fara a fi lasate sa creasca. Asezati-le una langa alta pe o foaie de copt, dati la congelator si dupa ce au inghetat, puneti-le intr-o punga tip zip-lock.

Puteti sa le decongelati in frigider sau la temperatura camerei si sa reluati procesul de unde l-ati lasat. Gogosile nu vor creste prea mult la a doua dospire (in tava), dar se vor umfla in cuptor.

* Pentru acesti gogosi la cuptor, puteti folosi la fel de bine serbet, ciocolata rasa, patratele de ciocolata, migdale, nuca, etc, iar daca optati pentru dulceata, folositi-o pe cea cu o mai mare densitate de fruct deoarece siropul dulcetii se lichefiaza la cuptor si curge.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Papricas de Cartofi cu Pui
2
Mancaruri cu carne

Papricas de Cartofi cu Pui

Papricas de Cartofi cu Pui
Chec marmorat
3
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Chec cu crema de pepene galben
Bucataras.RO

Chec cu crema de pepene galben

Cand am facut mini tartele cu pepene galben mi-a ramas crema asa ca m-am gandit sa fac cu un chec!a iesit super bun :x

Chec cu crema de pepene galben
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia