Gogosi la Cuptor

Complexitate
redusa
Gogosi la Cuptor

Ingrediente

  • Aluat
  • -2 ½ lingurite drojdie uscata sau 1 cub drojdie proaspata
  • -250 ml lapte cald
  • -120 g zahar
  • -80 g unt moale, minim 80 % grasime
  • -1 lingurita rasa sare
  • -2 oua
  • -600- 650 g faina
  • -gem, dupa preferinta
  • Pentru uns
  • -1 galbenus batut cu 1- 2 linguri lapte
  • Pentru servit
  • -zahar pudra simplu / vanilat

Mod de preparare

Puneti in cuva masinii de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, sarea, faina cernuta, ouale si la sfarsit, lapele caldut in care ati dizolvat drojdia alifiata cu zahar. Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu ½ lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut.

Turnati peste 600 g faina cernuta impreuna cu sarea, untul topit si racorit, ouale, restul de lapte caldut si framantati un aluat elastic, nelipicios. La nevoie, adaugati inca putina faina, pana ce obtineti un aluatul usor moale, dar care nu se mai lipeste de vas si mana.

Puneti-l intr-un bol, ungeti aluatul cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Scoateti pe planul de lucru usor infainat, portionati in mai multe bucati pe care le pastrati acoperite cu un servet pentru a nu se usca aluatul la suprafata.

Intindeti pe rand cate o foaie dreptunghiulara de 1- 1, 5 cm grosime, taiati cerculete cu ajutorul unui pahar cu buza infainata, apoi cu fundul unui paharel mai mic faceti mici adancituri in mijlocul fiecarei gogoase printr-o presare usoara.

Transferati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati minim 30 min in loc cald, sa creasca, acoperind tava cu un servet umed pentru a evita ca aluatul sa faca crusta. Adunati marginile si impreuna cu o alta bucata de aluat, intindeti in foaie si repetati operatiunile pana terminati tot aluatul.

Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte. Umpleti adanciturile cu 1 lingurita de gem. Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.

Pentru a savura gogosile pufoase, lasati-le doar cat sa se racoreasca putin, pudrati-le cu zahar si serviti.
* Se pot pastra in cutii cu capac, dar a doua zi, nu vor fi la fel de pufoase.
* Se pot reancalzi in cuptorul cu microunde.

* Aluatul se poate congela cand gogosile sunt taiate sub forma de cercuri, fara a fi lasate sa creasca. Asezati-le una langa alta pe o foaie de copt, dati la congelator si dupa ce au inghetat, puneti-le intr-o punga tip zip-lock.

Puteti sa le decongelati in frigider sau la temperatura camerei si sa reluati procesul de unde l-ati lasat. Gogosile nu vor creste prea mult la a doua dospire (in tava), dar se vor umfla in cuptor.

* Pentru acesti gogosi la cuptor, puteti folosi la fel de bine serbet, ciocolata rasa, patratele de ciocolata, migdale, nuca, etc, iar daca optati pentru dulceata, folositi-o pe cea cu o mai mare densitate de fruct deoarece siropul dulcetii se lichefiaza la cuptor si curge.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia