Gogosi la Cuptor

Complexitate
redusa
Gogosi la Cuptor

Ingrediente

  • Aluat
  • -2 ½ lingurite drojdie uscata sau 1 cub drojdie proaspata
  • -250 ml lapte cald
  • -120 g zahar
  • -80 g unt moale, minim 80 % grasime
  • -1 lingurita rasa sare
  • -2 oua
  • -600- 650 g faina
  • -gem, dupa preferinta
  • Pentru uns
  • -1 galbenus batut cu 1- 2 linguri lapte
  • Pentru servit
  • -zahar pudra simplu / vanilat

Mod de preparare

Puneti in cuva masinii de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, sarea, faina cernuta, ouale si la sfarsit, lapele caldut in care ati dizolvat drojdia alifiata cu zahar. Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu ½ lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut.

Turnati peste 600 g faina cernuta impreuna cu sarea, untul topit si racorit, ouale, restul de lapte caldut si framantati un aluat elastic, nelipicios. La nevoie, adaugati inca putina faina, pana ce obtineti un aluatul usor moale, dar care nu se mai lipeste de vas si mana.

Puneti-l intr-un bol, ungeti aluatul cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Scoateti pe planul de lucru usor infainat, portionati in mai multe bucati pe care le pastrati acoperite cu un servet pentru a nu se usca aluatul la suprafata.

Intindeti pe rand cate o foaie dreptunghiulara de 1- 1, 5 cm grosime, taiati cerculete cu ajutorul unui pahar cu buza infainata, apoi cu fundul unui paharel mai mic faceti mici adancituri in mijlocul fiecarei gogoase printr-o presare usoara.

Transferati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati minim 30 min in loc cald, sa creasca, acoperind tava cu un servet umed pentru a evita ca aluatul sa faca crusta. Adunati marginile si impreuna cu o alta bucata de aluat, intindeti in foaie si repetati operatiunile pana terminati tot aluatul.

Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte. Umpleti adanciturile cu 1 lingurita de gem. Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.

Pentru a savura gogosile pufoase, lasati-le doar cat sa se racoreasca putin, pudrati-le cu zahar si serviti.
* Se pot pastra in cutii cu capac, dar a doua zi, nu vor fi la fel de pufoase.
* Se pot reancalzi in cuptorul cu microunde.

* Aluatul se poate congela cand gogosile sunt taiate sub forma de cercuri, fara a fi lasate sa creasca. Asezati-le una langa alta pe o foaie de copt, dati la congelator si dupa ce au inghetat, puneti-le intr-o punga tip zip-lock.

Puteti sa le decongelati in frigider sau la temperatura camerei si sa reluati procesul de unde l-ati lasat. Gogosile nu vor creste prea mult la a doua dospire (in tava), dar se vor umfla in cuptor.

* Pentru acesti gogosi la cuptor, puteti folosi la fel de bine serbet, ciocolata rasa, patratele de ciocolata, migdale, nuca, etc, iar daca optati pentru dulceata, folositi-o pe cea cu o mai mare densitate de fruct deoarece siropul dulcetii se lichefiaza la cuptor si curge.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
3
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Chec de Post
4
Dulciuri

Chec de Post

Chec de Post
Parteneri
Aperitiv cartofi in straturi cu bacon si cascaval
Bucataras.RO

Aperitiv cartofi in straturi cu bacon si cascaval

Aperitiv cartofi in straturi cu bacon si cascaval
Lasagna vegetariana
Culinar.RO

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe