Gogosi la Cuptor

Complexitate
redusa
Gogosi la Cuptor

Ingrediente

  • Aluat
  • -2 ½ lingurite drojdie uscata sau 1 cub drojdie proaspata
  • -250 ml lapte cald
  • -120 g zahar
  • -80 g unt moale, minim 80 % grasime
  • -1 lingurita rasa sare
  • -2 oua
  • -600- 650 g faina
  • -gem, dupa preferinta
  • Pentru uns
  • -1 galbenus batut cu 1- 2 linguri lapte
  • Pentru servit
  • -zahar pudra simplu / vanilat

Mod de preparare

Puneti in cuva masinii de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, sarea, faina cernuta, ouale si la sfarsit, lapele caldut in care ati dizolvat drojdia alifiata cu zahar. Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu ½ lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut.

Turnati peste 600 g faina cernuta impreuna cu sarea, untul topit si racorit, ouale, restul de lapte caldut si framantati un aluat elastic, nelipicios. La nevoie, adaugati inca putina faina, pana ce obtineti un aluatul usor moale, dar care nu se mai lipeste de vas si mana.

Puneti-l intr-un bol, ungeti aluatul cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Scoateti pe planul de lucru usor infainat, portionati in mai multe bucati pe care le pastrati acoperite cu un servet pentru a nu se usca aluatul la suprafata.

Intindeti pe rand cate o foaie dreptunghiulara de 1- 1, 5 cm grosime, taiati cerculete cu ajutorul unui pahar cu buza infainata, apoi cu fundul unui paharel mai mic faceti mici adancituri in mijlocul fiecarei gogoase printr-o presare usoara.

Transferati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati minim 30 min in loc cald, sa creasca, acoperind tava cu un servet umed pentru a evita ca aluatul sa faca crusta. Adunati marginile si impreuna cu o alta bucata de aluat, intindeti in foaie si repetati operatiunile pana terminati tot aluatul.

Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte. Umpleti adanciturile cu 1 lingurita de gem. Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.

Pentru a savura gogosile pufoase, lasati-le doar cat sa se racoreasca putin, pudrati-le cu zahar si serviti.
* Se pot pastra in cutii cu capac, dar a doua zi, nu vor fi la fel de pufoase.
* Se pot reancalzi in cuptorul cu microunde.

* Aluatul se poate congela cand gogosile sunt taiate sub forma de cercuri, fara a fi lasate sa creasca. Asezati-le una langa alta pe o foaie de copt, dati la congelator si dupa ce au inghetat, puneti-le intr-o punga tip zip-lock.

Puteti sa le decongelati in frigider sau la temperatura camerei si sa reluati procesul de unde l-ati lasat. Gogosile nu vor creste prea mult la a doua dospire (in tava), dar se vor umfla in cuptor.

* Pentru acesti gogosi la cuptor, puteti folosi la fel de bine serbet, ciocolata rasa, patratele de ciocolata, migdale, nuca, etc, iar daca optati pentru dulceata, folositi-o pe cea cu o mai mare densitate de fruct deoarece siropul dulcetii se lichefiaza la cuptor si curge.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Bomboane Raffaello
4
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
5
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Cочники-Placinta ruseasca  cu branza  II
Bucataras.RO

Cочники-Placinta ruseasca cu branza II

La fel de cunoscuta in CSI ca si si placinta ruseasca cu branza pe care am postat-o anterior...

Cочники-Placinta ruseasca cu branza II
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute