Cozonac de Post

Complexitate
redusa
Cozonac de Post

Ingrediente

  • 2 cani cu apa plata
  • 1 cana ulei vegetal
  • 1 cana zahar tos
  • coaja si sucul unei lamai
  • coaja si sucul 1/2 portocala
  • 25 gr drojdie de bere - proaspata
  • un praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • un varf de cutit de sofran
  • 50 gr pudra de cacao
  • un baton de vanilie
  • faina aprox 1kg
  • Pentru umplutura:
  • fructe deshidratate
  • rahat
  • nuci macinate (daca folositi nuci, mai aveti nevoie de zahar)
  • coaja si suc de portocala
  • scortisoara
  • zahar vanilat

Mod de preparare

Aluatul se pregateste astfel: se amesteca in urmatoarea ordine: apa, sucul de lamaie si de portocala, bicarbonatul, drojdia sfaramata cu mana, coaja de lamaie si de portocala, sofranul, zaharul, uleiul, sarea.

Se amesteca fiecare ingredient pe masura ce se adauga pana la omogenizare, apoi se continua cu urmatorul ingredient.

Se adauga faina si se amesteca intai cu lingura, apoi cu mana, pana cand se obtine un aluat care se framanta 5-10 minute.

Se opreste 1/4 din acest aluat care se amesteca cu pudra de cacao.

Cele doua aluaturi se pun la crescut, acoperite cu un stergar de panza, intr-un loc caldut, pana cand isi tripleaza volumul.

Cat timp creste aluatul, macinati nucile si amestecati-le cu putin suc de portocala, scortisoara, zahar vanilat si zahar dupa gust.
Taiati fructele si rahatul cubulete.

Cand aluatul si-a triplat volumul, se imparte in doua si se intinde o foaie de latimea tavii de copt si cat mai subtire.
Peste ea se intinde (numai pe 2/3 din suprafata) foaia cu cacao, se pune umplutura si se taie fasii restul aluatului alb apoi se ruleaza cu umplutura in interior si se rasucesc fasiile peste sulul format.

Se pune in tavi, imbracate cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca.
Se unge cu ulei si se pune la copt in cuptorul preincalzit. Se coace aprox. 45 de minute.

Cozonacul cald, se unge cu miere si se presara cu nuca macinata amestecata cu zahar sau se pudreaza cu zahar vanilat.


Cana cu care masuram totul are 200 ml.

Din aceste cantitati se obtin doi cozonaci.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Tortilla cu bacon si oua de prepelita

Tortilla cu bacon si oua de prepelita

Tortilla cu bacon si oua de prepelita
Dovlecei pane - un aperitiv delicios

Dovlecei pane - un aperitiv delicios

Dovleceii pane sunt un aperitiv delicios, perfect pentru orice masa. Preparati din felii subtiri de dovlecei, trecute prin...

Dovlecei pane - un aperitiv delicios
Cele mai apreciate rețete
Prajitura pufoasa cu fructe
1
Dulciuri

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe
Chec de Ciocolata Crocant
2
Dulciuri

Chec de Ciocolata Crocant

Chec de Ciocolata Crocant
Mancare cu marar si carne de porc
3
Mancaruri cu carne

Mancare cu marar si carne de porc

Mancare cu marar si carne de porc
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
4
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Negresa (III)
5
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Parteneri
Vinete umplute
Bucataras.RO

Vinete umplute

Un preparat delicios si de efect. Destinat vegetarienilor. Pentru post, inlocuiti branza cu tofu. 

Vinete umplute
Inghetata frantuzeasca de vanilie
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Gustos.RO

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute