Cozonac de Post

Complexitate
redusa
Cozonac de Post

Ingrediente

  • 2 cani cu apa plata
  • 1 cana ulei vegetal
  • 1 cana zahar tos
  • coaja si sucul unei lamai
  • coaja si sucul 1/2 portocala
  • 25 gr drojdie de bere - proaspata
  • un praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • un varf de cutit de sofran
  • 50 gr pudra de cacao
  • un baton de vanilie
  • faina aprox 1kg
  • Pentru umplutura:
  • fructe deshidratate
  • rahat
  • nuci macinate (daca folositi nuci, mai aveti nevoie de zahar)
  • coaja si suc de portocala
  • scortisoara
  • zahar vanilat

Mod de preparare

Aluatul se pregateste astfel: se amesteca in urmatoarea ordine: apa, sucul de lamaie si de portocala, bicarbonatul, drojdia sfaramata cu mana, coaja de lamaie si de portocala, sofranul, zaharul, uleiul, sarea.

Se amesteca fiecare ingredient pe masura ce se adauga pana la omogenizare, apoi se continua cu urmatorul ingredient.

Se adauga faina si se amesteca intai cu lingura, apoi cu mana, pana cand se obtine un aluat care se framanta 5-10 minute.

Se opreste 1/4 din acest aluat care se amesteca cu pudra de cacao.

Cele doua aluaturi se pun la crescut, acoperite cu un stergar de panza, intr-un loc caldut, pana cand isi tripleaza volumul.

Cat timp creste aluatul, macinati nucile si amestecati-le cu putin suc de portocala, scortisoara, zahar vanilat si zahar dupa gust.
Taiati fructele si rahatul cubulete.

Cand aluatul si-a triplat volumul, se imparte in doua si se intinde o foaie de latimea tavii de copt si cat mai subtire.
Peste ea se intinde (numai pe 2/3 din suprafata) foaia cu cacao, se pune umplutura si se taie fasii restul aluatului alb apoi se ruleaza cu umplutura in interior si se rasucesc fasiile peste sulul format.

Se pune in tavi, imbracate cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca.
Se unge cu ulei si se pune la copt in cuptorul preincalzit. Se coace aprox. 45 de minute.

Cozonacul cald, se unge cu miere si se presara cu nuca macinata amestecata cu zahar sau se pudreaza cu zahar vanilat.


Cana cu care masuram totul are 200 ml.

Din aceste cantitati se obtin doi cozonaci.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia