Cozonac cu nuca-reteta de la bunica

Complexitate
redusa
Cozonac cu nuca-reteta de la bunica

Ingrediente

  • Pentru 3 cozonaci:
  • Maia:
  • -500 g faina
  • -150-200 ml lapte caldut
  • -1 lingura zahar
  • -2 cuburi (2x25 g)drojdie proaspata
  • Pentrucozonaci,mai avem nevoie:
  • -500 g faina
  • -1 lingurita sare
  • -2-3 oua
  • -175-200 g smantana
  • -2 linguri zahar
  • -1/2 margarina topita,dar numai calduta
  • -coaja rasa de la 1 lamaie
  • -ulei
  • -nuca macinata amestecata cu zahar(dupa gust)

Mod de preparare

Se aduc de dimineata in bucatarie toate ingredientele pentru cozonac,inclusiv tavile.

Maiaua se pregateste seara,astfel:

Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori)si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita).
Intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura .
Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie.
Vasul se acopera cu un servet ,apoi se inveleste foarte bine.
Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi

Prepararea cozonacului(a doua zi);

Dimineata,se cerne de mai multe ori, 500 g faina,intr-un alt vas.
Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul
margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie.
Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana
Il scoti pe planseta de lucru,usor infainata,il mai framanti bine,avand grija sa nu rupi aluatul la framantat,apoi il portionezi in 3 parti egale.
Le rotunjesti si le latesti putin(cam cat o palma deschisa),le acoperi cu un servet si le lasi la cald,sa dospasca,30-60 min,pana-si dubleaza volumul.
Se intinde apoi fiecare bucata de aluat,cat lungimea tavii,se presara generos cu nuca amestecata cu zahar,lasand 2-3 cm pe margini libere,se stropeste nuca cu ulei si se ruleaza,avand grija sa se inchida bine capetele.
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 min la crescut,in loc cald,fara curenti de aer rece.
Ungi apoi aluatul cu galbenus batut,cu o pensula si dai la cuptorul bine incins,la foc domol,in primele 10-15 min ca sa se termine procesul de crestere, complet,apoi iutesti focul la potrivit si lasi pana ce cozonacul este copt si rumenit frumos(in total 25-35 min).
Scoti tava din cuptor,lasi cozonacul in tava inca 5-10 min sa se racoreasca,apoi il iei si-l pui pe un gratar pana se raceste complet.
Il poti pastra mai mult timp,daca il invelesti dupa racirea completa in hartie sau servet, apoi il introduci intr-o punga de plastic pe care o legi si-l depozitezi intr-un loc racoros.


Eu am facut portie dubla.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Chec cu ciocolata
2
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Pancove cu Mar
5
Dulciuri

Pancove cu Mar

Pancove cu Mar
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata