Se aduc de dimineata in bucatarie toate ingredientele pentru cozonac,inclusiv tavile.
Maiaua se pregateste seara,astfel:
Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori)si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita).
Intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura .
Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie.
Vasul se acopera cu un servet ,apoi se inveleste foarte bine.
Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi
Prepararea cozonacului(a doua zi);
Dimineata,se cerne de mai multe ori, 500 g faina,intr-un alt vas.
Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul
margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie.
Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana
Il scoti pe planseta de lucru,usor infainata,il mai framanti bine,avand grija sa nu rupi aluatul la framantat,apoi il portionezi in 3 parti egale.
Le rotunjesti si le latesti putin(cam cat o palma deschisa),le acoperi cu un servet si le lasi la cald,sa dospasca,30-60 min,pana-si dubleaza volumul.
Se intinde apoi fiecare bucata de aluat,cat lungimea tavii,se presara generos cu nuca amestecata cu zahar,lasand 2-3 cm pe margini libere,se stropeste nuca cu ulei si se ruleaza,avand grija sa se inchida bine capetele.
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 min la crescut,in loc cald,fara curenti de aer rece.
Ungi apoi aluatul cu galbenus batut,cu o pensula si dai la cuptorul bine incins,la foc domol,in primele 10-15 min ca sa se termine procesul de crestere, complet,apoi iutesti focul la potrivit si lasi pana ce cozonacul este copt si rumenit frumos(in total 25-35 min).
Scoti tava din cuptor,lasi cozonacul in tava inca 5-10 min sa se racoreasca,apoi il iei si-l pui pe un gratar pana se raceste complet.
Il poti pastra mai mult timp,daca il invelesti dupa racirea completa in hartie sau servet, apoi il introduci intr-o punga de plastic pe care o legi si-l depozitezi intr-un loc racoros.
Eu am facut portie dubla.
Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromataSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor Reteta de preparare a papanasilor
Reteta de preparare a papanasilor cu smantana si dulceataRulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...
Rulouri fragede cu branzaDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii