Aluatul:
Zaharul se topeste in laptele caldut apoi se adauga coaja de lamaie, rasa. Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar peste care se toarna putin lapte si se lasa sa creasca (maia). Intr-un castron se pune faina cernuta. La mijloc se sparg ouale, se pune sarea, se adauga maiaua, laptele in care s-a ras coaja de lamaie si vanilie.
Se framanta cu pumnii din exterior spre interior, adaugand treptat untul topit, pana cand aluatul se omogenizeaza si se dezlipeste de pe castron. Se acopera cu un servet si se lasa la crescut (intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer)
Umplutura:
Nuca macinata se amesteca bine cu zaharul. Apoi se adauga albusurile batute spuma, de la cele trei oua carora le-am luat galbenusurile.
Aluatul se imparte in doua. Se intinde o foaie pe planseta presarata cu faina. Deasupra se intinde jumatate din compozitia de nuca si se ruleaza. Se aseaza in forma (unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt) si se mai lasa la crescut. La fel se procedeaza si cu cel de-al doilea cozonac. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.
Inainte de a-i baga in cuptor, cozonacii se inteapa cu o frigaruie (sa nu crape la coacere) si se ung cu un ou batut. Se lasa in cuptor 60 min.
Nu e mult de munca, dar tinand cont de timpii in care se lasa la crescut ... dureaza.
Pofta buna!
Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataMusacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecescAripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasaO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii