Cozonac cu Nuca II

Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 6 oua: 3 intregi
  • 3 galbenusuri
  • 1 kg faina
  • 250 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 200 g unt (topit si caldut) coaja de la 1 lamaie si/sau portocala rasa
  • 50 g drojdie
  • 1 lingurita sare
  • esenta de vanilie
  • Umplutura:
  • 500 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • 3 albusuri
  • esenta de rom
  • Pentru uns cozonacii: 1 ou

Mod de preparare

Aluatul:
Zaharul se topeste in laptele caldut apoi se adauga coaja de lamaie, rasa. Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar peste care se toarna putin lapte si se lasa sa creasca (maia). Intr-un castron se pune faina cernuta. La mijloc se sparg ouale, se pune sarea, se adauga maiaua, laptele in care s-a ras coaja de lamaie si vanilie.

Se framanta cu pumnii din exterior spre interior, adaugand treptat untul topit, pana cand aluatul se omogenizeaza si se dezlipeste de pe castron. Se acopera cu un servet si se lasa la crescut (intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer)

Umplutura:
Nuca macinata se amesteca bine cu zaharul. Apoi se adauga albusurile batute spuma, de la cele trei oua carora le-am luat galbenusurile.

Aluatul se imparte in doua. Se intinde o foaie pe planseta presarata cu faina. Deasupra se intinde jumatate din compozitia de nuca si se ruleaza. Se aseaza in forma (unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt) si se mai lasa la crescut. La fel se procedeaza si cu cel de-al doilea cozonac. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.

Inainte de a-i baga in cuptor, cozonacii se inteapa cu o frigaruie (sa nu crape la coacere) si se ung cu un ou batut. Se lasa in cuptor 60 min.

Nu e mult de munca, dar tinand cont de timpii in care se lasa la crescut ... dureaza.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Biscuiti prajiti-Banane prajite
2
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
4
Borsuri, supe, ciorbe

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
Taitei de casa
5
Paste

Taitei de casa

Taitei de casa
Parteneri
Desert savarina cu apa de trandafiri si cardamom
Bucataras.RO

Desert savarina cu apa de trandafiri si cardamom

Provocarea GastroArt mi-a aprins iar creativitatea, modernizand reteta propusa prin gatirea compozitiei in vasul Rice...

Desert savarina cu apa de trandafiri si cardamom
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui