Cozonac cu Nuca

Complexitate
redusa
Cozonac cu Nuca

Ingrediente

  • -600 g faina
  • -1 ceasca lapte
  • -2 oua intregi
  • -2 galbenusuri
  • -1/2 lingurita sare
  • -140 g unt
  • -2 linguri zahar
  • -20 g drojdie proaspata
  • -2-3 plicuri zahar vanilat
  • Umplutura :
  • -500 g nuca macinata
  • -350 g zahar pudra
  • -1 praf de sare
  • -1/2 ceasca lapte

Mod de preparare

Inmuiati drojdia frecand-o bine cu 1 lingurita de zahar pana devine lichida, apoi dizolvati-o in putin lapte caldut si lasati-o la crescut.

Separat, frecati untul spuma, cu zaharul vanilat si 2 linguri de zahar, pana ce acesta se topeste.

In faina cernuta de 2 ori, turnati la mijloc maiaua (amestecul cu
drojdia crescuta), ouale intregi, galbenusurile frecate separat cu 1/2 lingurita sare si putin cate putin din cesca de lapte caldut, pana ce obtineti un aluat legat, omogen.

Framantati-l bine, adaugand pe rand cate putin din untul frecat spuma, pana ce aluatul face besici si se desprinde de pe mana. Lasati aluatul in vasul de framantat sub forma unei mingi. Presarati-l cu foarte putina faina, acoperiti vasul cu prosoape de bucatarie si lasati-l in loc cald, fara curenti de aer, la crescut, pana-si dubleaza volumul.

Impartiti aluatul in doua. Intindeti pe masa de lucru putin infainata, cate o foaie de aluat, puneti 1/2 din compozitia cu nuca, repartizata uniform, lasand pe margini o bordura de circa 2 cm neacoperita. Rulati foaia, inchideti capetele si asezati cozonacul in tava unsa cu unt.
Procedati identic si cu a doua parte de aluat.
Ungeti cu galbenus de ou usor batut si dati imediat la cuptorul foarte bine incalzit, la foc potrivit, pana ce este copt si frumos rumenit. Nu trebuie sa lasati acest cozonac la crescut in tava, deoarece se formeaza goluri intre nuca si aluat.

Umplutura:

Intr-un bol, amestecati nuca macinata cu zaharul pudra si 1 praf de sare. Opariti amestecul cu laptele clocotit, apoi frecati bine pana cand pasta devine potrivit de consistenta astfel incat sa poata fi intinsa pe foaia de aluat.

Daca mai este nevoie se mai poate adauga putin lapte, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba Ardeleneasca de Porc

Ciorba Ardeleneasca de Porc

Ciorba Ardeleneasca de Porc
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata
Covrigi cu mac si sare

Covrigi cu mac si sare

Covrigi cu mac si sare
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Biscuiti prajiti-Banane prajite
2
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Taitei de casa
3
Paste

Taitei de casa

Taitei de casa
Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
4
Borsuri, supe, ciorbe

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
Prajitura Budapesta
5
Dulciuri

Prajitura Budapesta

Prajitura Budapesta
Parteneri
Spaghetti cu piept de pui si spanac
Bucataras.RO

Spaghetti cu piept de pui si spanac

Pentru aceasta reteta m-am inspirat de pe blogul lui Teo o gospodina pe care o apeciez si o urmaresc cu interes pentru ca are...

Spaghetti cu piept de pui si spanac
Prajitura pufoasa cu branza
Culinar.RO

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Strudel cu mere
Gustos.RO

Strudel cu mere

Reteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...

Strudel cu mere