Cozonac cu Nuca

Complexitate
redusa
Cozonac cu Nuca

Ingrediente

  • -600 g faina
  • -1 ceasca lapte
  • -2 oua intregi
  • -2 galbenusuri
  • -1/2 lingurita sare
  • -140 g unt
  • -2 linguri zahar
  • -20 g drojdie proaspata
  • -2-3 plicuri zahar vanilat
  • Umplutura :
  • -500 g nuca macinata
  • -350 g zahar pudra
  • -1 praf de sare
  • -1/2 ceasca lapte

Mod de preparare

Inmuiati drojdia frecand-o bine cu 1 lingurita de zahar pana devine lichida, apoi dizolvati-o in putin lapte caldut si lasati-o la crescut.

Separat, frecati untul spuma, cu zaharul vanilat si 2 linguri de zahar, pana ce acesta se topeste.

In faina cernuta de 2 ori, turnati la mijloc maiaua (amestecul cu
drojdia crescuta), ouale intregi, galbenusurile frecate separat cu 1/2 lingurita sare si putin cate putin din cesca de lapte caldut, pana ce obtineti un aluat legat, omogen.

Framantati-l bine, adaugand pe rand cate putin din untul frecat spuma, pana ce aluatul face besici si se desprinde de pe mana. Lasati aluatul in vasul de framantat sub forma unei mingi. Presarati-l cu foarte putina faina, acoperiti vasul cu prosoape de bucatarie si lasati-l in loc cald, fara curenti de aer, la crescut, pana-si dubleaza volumul.

Impartiti aluatul in doua. Intindeti pe masa de lucru putin infainata, cate o foaie de aluat, puneti 1/2 din compozitia cu nuca, repartizata uniform, lasand pe margini o bordura de circa 2 cm neacoperita. Rulati foaia, inchideti capetele si asezati cozonacul in tava unsa cu unt.
Procedati identic si cu a doua parte de aluat.
Ungeti cu galbenus de ou usor batut si dati imediat la cuptorul foarte bine incalzit, la foc potrivit, pana ce este copt si frumos rumenit. Nu trebuie sa lasati acest cozonac la crescut in tava, deoarece se formeaza goluri intre nuca si aluat.

Umplutura:

Intr-un bol, amestecati nuca macinata cu zaharul pudra si 1 praf de sare. Opariti amestecul cu laptele clocotit, apoi frecati bine pana cand pasta devine potrivit de consistenta astfel incat sa poata fi intinsa pe foaia de aluat.

Daca mai este nevoie se mai poate adauga putin lapte, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura la pahar

Prajitura la pahar

Prajitura la pahar
Salata de cruditati cu maioneza

Salata de cruditati cu maioneza

Salata de cruditati cu maioneza
Ciorba de pui (cu taietei de casa)

Ciorba de pui (cu taietei de casa)

Ciorba de pui (cu taietei de casa)
Cele mai apreciate rețete
Mujdei de Usturoi cu Rosii si Verdeata
2
Sosuri

Mujdei de Usturoi cu Rosii si Verdeata

Mujdei de Usturoi cu Rosii si Verdeata
Sarmale in Foi de Varza Acra si Afumatura
3
Mancaruri cu carne

Sarmale in Foi de Varza Acra si Afumatura

Sarmale in Foi de Varza Acra si Afumatura
Lasagne
4
Paste

Lasagne

Lasagne
Parteneri
Carne de vitel in sos de legume cu vin la slow cooker Crock-Pot
Bucataras.RO

Carne de vitel in sos de legume cu vin la slow cooker Crock-Pot

Nu puteam sa nu incerc si o asa zisa tocanita la noul meu aparat slow cooker Crock-Pot 4.7 l Digital si cum carnea de vitel e...

Carne de vitel in sos de legume cu vin la slow cooker Crock-Pot
Prajitura Tosca
Culinar.RO

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Smoothie de mango, banane si fructul pasiunii
Gustos.RO

Smoothie de mango, banane si fructul pasiunii

Smoothie de mango, banane si fructul pasiunii