Cozonac cu Nuca

Complexitate
redusa
Cozonac cu Nuca

Ingrediente

  • -600 g faina
  • -1 ceasca lapte
  • -2 oua intregi
  • -2 galbenusuri
  • -1/2 lingurita sare
  • -140 g unt
  • -2 linguri zahar
  • -20 g drojdie proaspata
  • -2-3 plicuri zahar vanilat
  • Umplutura :
  • -500 g nuca macinata
  • -350 g zahar pudra
  • -1 praf de sare
  • -1/2 ceasca lapte

Mod de preparare

Inmuiati drojdia frecand-o bine cu 1 lingurita de zahar pana devine lichida, apoi dizolvati-o in putin lapte caldut si lasati-o la crescut.

Separat, frecati untul spuma, cu zaharul vanilat si 2 linguri de zahar, pana ce acesta se topeste.

In faina cernuta de 2 ori, turnati la mijloc maiaua (amestecul cu
drojdia crescuta), ouale intregi, galbenusurile frecate separat cu 1/2 lingurita sare si putin cate putin din cesca de lapte caldut, pana ce obtineti un aluat legat, omogen.

Framantati-l bine, adaugand pe rand cate putin din untul frecat spuma, pana ce aluatul face besici si se desprinde de pe mana. Lasati aluatul in vasul de framantat sub forma unei mingi. Presarati-l cu foarte putina faina, acoperiti vasul cu prosoape de bucatarie si lasati-l in loc cald, fara curenti de aer, la crescut, pana-si dubleaza volumul.

Impartiti aluatul in doua. Intindeti pe masa de lucru putin infainata, cate o foaie de aluat, puneti 1/2 din compozitia cu nuca, repartizata uniform, lasand pe margini o bordura de circa 2 cm neacoperita. Rulati foaia, inchideti capetele si asezati cozonacul in tava unsa cu unt.
Procedati identic si cu a doua parte de aluat.
Ungeti cu galbenus de ou usor batut si dati imediat la cuptorul foarte bine incalzit, la foc potrivit, pana ce este copt si frumos rumenit. Nu trebuie sa lasati acest cozonac la crescut in tava, deoarece se formeaza goluri intre nuca si aluat.

Umplutura:

Intr-un bol, amestecati nuca macinata cu zaharul pudra si 1 praf de sare. Opariti amestecul cu laptele clocotit, apoi frecati bine pana cand pasta devine potrivit de consistenta astfel incat sa poata fi intinsa pe foaia de aluat.

Daca mai este nevoie se mai poate adauga putin lapte, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Mini rulada cu zmeura
2
Dulciuri

Mini rulada cu zmeura

Mini rulada cu zmeura
Supa crema de linte rosie
3
Salata de morcovi cu telina
4
Salate

Salata de morcovi cu telina

Salata de morcovi cu telina
Gofre cu zmeura
5
Dulciuri

Gofre cu zmeura

Gofre cu zmeura
Parteneri
Aperitiv rulouri cu spanac si branza
Bucataras.RO

Aperitiv rulouri cu spanac si branza

Aceste rulouri sunt asa pufoase si bune, bune, mai ales daca va place spanacul. Daca nu aveti timp sa luati masa, va puneti...

Aperitiv rulouri cu spanac si branza
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri