Cozonac cu fructe uscate

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Cozonac cu fructe uscate

Ingrediente

  • 500 g faina (eu am folosit faina de la tara)
  • 250 ml lapte
  • un ou intreg +2 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 80 g unt
  • 50 ml ulei
  • 200 g fructe uscate (stafide, fructe goji,ananas,coaja de portocala confiata)
  • un pliculet drojdie uscata(7g)
  • coaja de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 lgt esenta rom
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • un ou

Mod de preparare

Un cozonac pufos si sromat, 100% natural ,cozonac preparat cu faina de grau proaspat macinat..prea bun, prea ca la tara!


Am amestecat drojdia cu 4-5 linguri de lapte caldut,1/2 lgt zahar si o lingurita faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute .
Restul de lapte l-am pus intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul ,zaharul vanilat si sarea.Cand s-a topit zaharul am dat craticioara deoparte.
Am batut oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le-am adaugat in laptele racorit,impreuna cu esenta de rom.
Am pus untul si uleiul la incalzit. Am lasat doar cat sa se topeasca untul si am dat deoparte..
Intr-un castron mare am cernut faina ,am facut o gropita in mijloc cu mana si am pus drojdia,compozitia de oua si lapte ,jumatate din unt si ulei si coaja de lamaie.
Am framantat pana s-au incorpororat toate ingredientele , apoi am rasturnat aluatul pe masa si am framantat bine 45 de minute,adugand treptat restul de ulei si unt.Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios
Am intins aluatul cu mana ,am presarat fructele uscate, am impaturit si am mai framantat putin pana s-au repartizat fructele uniform.
Am pus aluatul in castron l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (cca o ora ).
Dup ce aluatul a crescut,l-am rasturnat pe masa si l-am mai framantam putin. Am impartit aluatul in doua, am dat forma de rulou fiecarei bucati si le-am impletim prin rasucire.
Am pus aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt si l-am mai lasat la crescut aproximativ o jumatate de ora, dupa care l-am uns cu ou batut.
L-am copt cca 45 -50 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Tort de mere caramelizate
3
Dulciuri

Tort de mere caramelizate

Tort de mere caramelizate
Prajitura cu bulion
4
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Desert la pahar cu ciocolata si frisca
Bucataras.RO

Desert la pahar cu ciocolata si frisca

 Pentru acest desert am folosit frisca vegetala Montare D'Oro.

Desert la pahar cu ciocolata si frisca
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Negresa pufoasa de post
Gustos.RO

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post