Cozonac cu fructe uscate

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Cozonac cu fructe uscate

Ingrediente

  • 500 g faina (eu am folosit faina de la tara)
  • 250 ml lapte
  • un ou intreg +2 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 80 g unt
  • 50 ml ulei
  • 200 g fructe uscate (stafide, fructe goji,ananas,coaja de portocala confiata)
  • un pliculet drojdie uscata(7g)
  • coaja de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 lgt esenta rom
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • un ou

Mod de preparare

Un cozonac pufos si sromat, 100% natural ,cozonac preparat cu faina de grau proaspat macinat..prea bun, prea ca la tara!


Am amestecat drojdia cu 4-5 linguri de lapte caldut,1/2 lgt zahar si o lingurita faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute .
Restul de lapte l-am pus intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul ,zaharul vanilat si sarea.Cand s-a topit zaharul am dat craticioara deoparte.
Am batut oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le-am adaugat in laptele racorit,impreuna cu esenta de rom.
Am pus untul si uleiul la incalzit. Am lasat doar cat sa se topeasca untul si am dat deoparte..
Intr-un castron mare am cernut faina ,am facut o gropita in mijloc cu mana si am pus drojdia,compozitia de oua si lapte ,jumatate din unt si ulei si coaja de lamaie.
Am framantat pana s-au incorpororat toate ingredientele , apoi am rasturnat aluatul pe masa si am framantat bine 45 de minute,adugand treptat restul de ulei si unt.Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios
Am intins aluatul cu mana ,am presarat fructele uscate, am impaturit si am mai framantat putin pana s-au repartizat fructele uniform.
Am pus aluatul in castron l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (cca o ora ).
Dup ce aluatul a crescut,l-am rasturnat pe masa si l-am mai framantam putin. Am impartit aluatul in doua, am dat forma de rulou fiecarei bucati si le-am impletim prin rasucire.
Am pus aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt si l-am mai lasat la crescut aproximativ o jumatate de ora, dupa care l-am uns cu ou batut.
L-am copt cca 45 -50 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Cremes A la Cluj
2
Dulciuri

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj
Prajitura cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Supa crema de mazare verde cu avocado si menta verde
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa crema de mazare verde cu avocado si menta verde

Supa crema de mazare verde cu avocado si menta verde
Parteneri
File de dorada in sos de portocale si rozmarin, cu legume
Bucataras.RO

File de dorada in sos de portocale si rozmarin, cu legume

Cui nu-i place pestele? :D In ultima vreme aleg sa cumpar file de peste pentru ca asa il prefera copiii si incerc sa il...

File de dorada in sos de portocale si rozmarin, cu legume
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri