Cozonac cu aroma de portocala

Portii
2
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu aroma de portocala

Ingrediente

  • 1200 g faina
  • 200 g zahar
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • un plic drojdie uscata
  • 700 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • un galbenus pt uns
  • coaja de la o portocala
  • cacao si rahat pt umplut

Mod de preparare

Mai intai pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu 3-4 linguri de lapte caldut, o lingurita zahar si 3-4 linguri faina. Lasam sa creasca. Cernem faina de 2 ori intr-un vas incapator. Nu punem toata faina in vas de la inceput, punem jumatate , restul adaugam pe parcurs. Incalzim laptele, topim zaharul in lapte, batem albusurile spuma si frecam galbenusurile separat.Bunica adauga tot timpul coaja rasa de lamaie.Eu am folosit esenta de portocala.
Facem o adancitura in mijlocul fainii, adaugam maiaua crescuta, galbenusurile si laptele pe rand, amestecand usor dupa fiecare.Amestecam bine cu faina , adaugam si albusurile spuma framantand cu mana( bunica punea intotdeauna in compozitie albusurile batute spuma). Adaugam treptat si uleiul framantand cat putem de mult. Eu nu am rezistat mai mult de 15 minute.Lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Intre timp taiem rahatul cuburi si amestecam 5-6 linguri de cacao cu 7-8 linguri zahar.
Cand a crescut aluatul, il impartim in patru.Pe fiecare bucata de aluat intinsa presaram rahat sau cacao amestecata cu zahar, apoi rulam si impletim cate doua rulouri.Obtinem doi cozonaci.Eu am facut un cozonac din doua rulouri cu cacao si unul dintr-un rulou cu cacao si unul cu rahat.
Punem cozonacii in tavile in care am pus hartie de copt (bunica le ungea cu ulei si tapeta cu faina) si lasam sa mai creasca o jumatate de ora.Ungem cozonacii cu galbenus amestecat cu cateva linguri de lapte si ii presaram cu zahar Introducem la cuptor pana se coc. Coptul depinde de cuptorul fiecaruia.Eu cred ca i-am lasat 50-60 minute.La inceput la foc mare, apoi mediu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Salata Simpla de Salata Verde
3
Salate

Salata Simpla de Salata Verde

Salata Simpla de Salata Verde
Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
4
Fripturi

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
Parteneri
Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii
Bucataras.RO

Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii

Am preparat o mancarica tare buna pe care puteti sa o incercati si cu piept de pui, sau, de ce nu, si cu carne de vita.

Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute