Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, laptele caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, faina cernuta, galbenusurile si la sfarsit, drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata, amestecati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat.
Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: amestecati drojdia cu zahar, dizolvati cu 50 ml lapte caldut si 2 linguri faina. Lasati acoperit la crescut. Frecati galbenusurile cu sarea, diluati cu restul de lapte caldut si turnati peste faina cernuta. Adaugati drojdia crescuta si framantati un aluat neted, elastic si nelipicios, punand cate putin din untul topit si caldut. La nevoie, adaugati 1- 2 linguri de faina (daca aluatul e prea moale) sau 10- 20 ml lapte caldut (daca e prea tare). Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, ferit de curenti, pana isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul pe planul de lucru uns cu putin ulei.
Intindeti intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de circa 1 cm si ungeti uniform cu toata umplutura, obtinuta prin omogenizarea ingredientelor.
Rulati sub forma de sul, pe lungimea foii. Acoperiti cu un prosop si lasati 15- 20 min sa se odihneasca, la temperatura camerei.
Intindeti inca o data aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, aproximativ identica cu prima, rulati, acoperiti cu un prosop si lasati pentru inca 15- 20 min la odihna.
Intindeti din nou intr-o foaie dreptunghiulara, avand grija ca planul de lucru si sucitorul sa fie unse cu ulei si taiati aluatul sub forma de triungiuri.
Formati cornulete ruland de la baza spre varf si transferati-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Lasati 20 min la crescut, in loc cald, apoi ungeti cu galbenus usor batut.
Dati la cuptorul preincalzit, 10 min la 190 grade, apoi inca 10- 15 min la 180 grade sau pana cand cornuletele sunt facute, frumos crescute si rumenite.
Scoateti pe un gratar si lasati la racorit.
Serviti caldute, dar sunt la fel de bune si reci.
Ciorba de cartofi cu afumătură este una dintre cele mai gustoase din bucătăria românească tradițională....
Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională româneascăO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii