Chiroste-aperitiv si desert

Portii
10
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Chiroste-aperitiv si desert

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat:
  • -1 kg faina de grau
  • -2 oua
  • -100 ml ulei
  • -400 ml apa
  • -1 lingurita de sare
  • Ingrediente pentru umplutura:
  • -600 gr urda de capra
  • -400 gr branza dulce de vaci
  • -1 lingurita de sare
  • -5 oua
  • Ingrediente pentru ornare:
  • -pesmet
  • -50 ml ulei
  • -smantana dupa pofte, dar se poate si fara

Mod de preparare

Se pune faina de grau intr-un vas, peste faina se adauga uleiul, ouale, sarea si se framanta cu apa calduta la temperatura camerei, se face un aluat suficient de tare cat se se intinda usor pe masa de lucru.
Mod de preparare pentru compozitie:
Intr-un vas se pune branza dulce de vaci, urda de capra, sare, ouale si se omogenizeaza compozitia.
Mod de preparare pentru chiroste:
Se imparte aluatul in patru bucati, din fiecare bucata de aluat vom intinde pe masa de lucru o foaie subtire care se taie cu cutitul in 16 bucati, pe fiecare bucata de aluat se pune cate o lingura de compozitie de branza, sa tot fie din belsug, se prind cu mana capetele de aluat pe diagonala si cu degetele se aduna marginile aluatului dupa care se calca cu furculita peste margini, sa aiba forma frumoasa si sa impiedice sa curga branza la fiert. Se fac chirostele din prima foaie si se lasa pe masa.
Intr-o oala de circa 5 l. se pune apa pe jumatate si se lasa sa clocoteasca; cand clocoteste, se da focul la mic si se pun chirostele una cate una, se lasa sa fiarba la foc mic, se da cu paleta de lemn printre ele sa nu se lipeasca de oala si cand se ridica deasupra apei este semn ca sunt fierte, se scot cu o paleta pe un platou si se pot pregati desert presurand zahar din belsug peste ele.
Pentru chiroste aperitiv:
Se scot chirostele din apa in care au fiert, se ung cu ulei, se dau prin pesmet si se pun intr-o tava in care s-a pus hartie de copt, se lasa la cuptor la foc mare sa se coaca pe ambele parti si se servesc cu smantana. Sa aveti pofta, dragilor!
Nota:
De obicei nu se pune zahar in branza fiindca se topeste si se desfac chirostele, de aceea se pudreaza cu zahar cand sunt scoase fierbinti din oala.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Chisca umpluta cu crupe albe
1
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura Cappuccino
3
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Bomboane cu Visine din Visinata
4
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Furescuri cu Untura
5
Dulciuri

Furescuri cu Untura

Furescuri cu Untura
Parteneri
Tarta cu branza si visine
Bucataras.RO

Tarta cu branza si visine

Ador combinatia branza-fructe! Initial aveam in plan o tarta cu branza si caise, dar nu mi-au placut caisele din piata si am...

Tarta cu branza si visine
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai