Chiroste-aperitiv si desert

Chirostele sunt o delicatesa culinara care se regaseste in bucatariile multor culturi din intreaga lume, fie sub forma de pierogi, ravioli, manti sau dumplings. Acesti colțunasi sunt mici pachete de aluat umplute cu o varietate de ingrediente delicioase, cum ar fi carne, branza, cartofi, varza, fructe sau dulceata, in functie de preferinte si de traditiile culinare ale fiecarei regiuni.

Portii
10
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Chiroste-aperitiv si desert

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat:
  • -1 kg faina de grau
  • -2 oua
  • -100 ml ulei
  • -400 ml apa
  • -1 lingurita de sare
  • Ingrediente pentru umplutura:
  • -600 gr urda de capra
  • -400 gr branza dulce de vaci
  • -1 lingurita de sare
  • -5 oua
  • Ingrediente pentru ornare:
  • -pesmet
  • -50 ml ulei
  • -smantana dupa pofte, dar se poate si fara

Mod de preparare

Se pune faina de grau intr-un vas, peste faina se adauga uleiul, ouale, sarea si se framanta cu apa calduta la temperatura camerei, se face un aluat suficient de tare cat se se intinda usor pe masa de lucru.
Mod de preparare pentru compozitie:
Intr-un vas se pune branza dulce de vaci, urda de capra, sare, ouale si se omogenizeaza compozitia.
Mod de preparare pentru chiroste:
Se imparte aluatul in patru bucati, din fiecare bucata de aluat vom intinde pe masa de lucru o foaie subtire care se taie cu cutitul in 16 bucati, pe fiecare bucata de aluat se pune cate o lingura de compozitie de branza, sa tot fie din belsug, se prind cu mana capetele de aluat pe diagonala si cu degetele se aduna marginile aluatului dupa care se calca cu furculita peste margini, sa aiba forma frumoasa si sa impiedice sa curga branza la fiert. Se fac chirostele din prima foaie si se lasa pe masa.
Intr-o oala de circa 5 l. se pune apa pe jumatate si se lasa sa clocoteasca; cand clocoteste, se da focul la mic si se pun chirostele una cate una, se lasa sa fiarba la foc mic, se da cu paleta de lemn printre ele sa nu se lipeasca de oala si cand se ridica deasupra apei este semn ca sunt fierte, se scot cu o paleta pe un platou si se pot pregati desert presurand zahar din belsug peste ele.
Pentru chiroste aperitiv:
Se scot chirostele din apa in care au fiert, se ung cu ulei, se dau prin pesmet si se pun intr-o tava in care s-a pus hartie de copt, se lasa la cuptor la foc mare sa se coaca pe ambele parti si se servesc cu smantana. Sa aveti pofta, dragilor!
Nota:
De obicei nu se pune zahar in branza fiindca se topeste si se desfac chirostele, de aceea se pudreaza cu zahar cand sunt scoase fierbinti din oala.
Daca v-a placut reteta noastra de chiroste, va invitam sa descoperiti si altele: coltunasi cu cartofi, ciorba cu coltunasi sau coltunasi cu branza sarata

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Desert minitarte cu ciocolata
Bucataras.RO

Desert minitarte cu ciocolata

Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete pe internet, dar...

Desert minitarte cu ciocolata
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate