Ungeti cu unt un vas termorezistent cu peretii inalti (7- 10 cm), inclusiv peretii, deoarece aluatul ce urmeaza a fi copt va creste foarte mult in cuptor.
Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, laptele caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, faina cernuta, oul, aromele folosite si la sfarsit, drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat.
Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu ½ din cantitatea de zahar, dizolvati cu ½ lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut. Turnati peste faina cernuta, adaugand apoi restul de zahar si sarea, dizolvate in cealalta ½ cantitate de lapte caldut, oul si amestecati. Treptat, inglobati untul topit si racorit si framantati un aluat elastic, nelipicios, ce nu se lipeste de mana si vas. Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, circa 1 ora sau pana isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul crescut pe planul de lucru si portionati in parti egale, in functie de cat de mari doriti sa fie galustele, tanand cont ca la final isi vor tripla volumul.
Intindeti putin fiecare parte prin apasare cu mana, puneti la mijloc cate 1 lingurita de umplutura, adunati marginile si remodelati bombita, apoi aplatizati-o usor. Daca faceti galuste simple (doar aromate si fara umplutura) dati fiecarei parti forma rotunda, apoi aplatizati-o usor.
Transferati in vasul termorezistent pregatit, una langa alta, fara spatiu intre ele.
Acoperiti cu un servet mai gros si lasati la temperatura camerei pana ce preincalziti cuptorul la 50 grade.
Dati 15 min, la cuptor, la acesta temperatura.
Scoateti vasul pe un gratar acoperit cu un prosop, inveliti imediat, inclusiv peretii laterali, cu un servet gros pana ce incingeti cuptorul la 200 grade.
Intre timp, aduceti la punctul de fierbere laptele in care ati dizolvat zaharul si untul (de la “Alte ingrediente”). Inainte de a le da la cuptorul ce a atins temperatura de 200 grade, turnati laptele fierbinte peste gogoselele din vas, apoi introduceti la cuptor.
Coaceti aproximativ 30 min sau pana ce aluatul a absorbit intreg lichidul, este facut si frumos rumenit.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.
Serviti, fie taiat in felii, fie desprinzand galustele. Puteti sa le pudrati cu zahar praf vanilat.
Sunt minunate daca asociati cu un sos de vanilie.
Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfectFursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si deliciosSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasaDeja se stie ca pastele imi plac tare mult :)) ... de data aceasta propun niste paste la cuptor !
Paste cu legume la cuptorDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Comentarii