Briose cu Mere

Complexitate
redusa
Briose cu Mere

Ingrediente

  • Umplutura cu mere
  • -300 g mere, taiate cubulete
  • -100 g zahar
  • -1 praf de sare
  • -80 ml apa
  • -1/2 lingura suc de lamaie
  • -30 g amidon
  • -30 ml apa, pentru dizolvat amidonul
  • -15 g unt
  • -scortisoara, dupa gust
  • Umplutura cu iaurt
  • -200 g iaurt simplu
  • -1 plic praf de budinca de vanilie
  • Aluat
  • -40 g unt
  • -1 praf de sare
  • -300 g faina
  • -20 g lapte praf
  • -50 g zahar
  • -115 ml apa
  • -15 g drojdie proaspata / 5- 7 g drojdie uscata
  • -100 ml lapte, caldut
  • -ulei
  • Pentru uns
  • -1 galbenus batut cu 1- 2 linguri lapte

Mod de preparare

Umplutura cu mere
Puneti pe foc, intr-o craticioara si fierbeti cubuletele de mere, zaharul, sarea, zeama de lamaie, apa, pana cand merele sunt moi si se pot zdrobi usor pentru a obtine un piure. Spre final, adaugati amidonul dizolvat in apa rece si fierbeti in continuare, amestecand mereu, la foc mic, pana se ingroasa.

Dati deoparte, inglobati untul, scortisoara pudra si frecati bine pana obtineti un piure, dar in care sa mai ramana bucatele de mere nezdrobite. Lasati la racit.

Umplutura cu iaurt
Amestecati iaurtul cu praful de budinca pana cand acesta este bine incorporat in iaurt.
Fierbeti la bain- marie, la foc mic, amestecand continuu, pana ce se ingroasa si capata aspect de crema. Lasati la racit.

Aluat
Tapetati cu folie de aluminiu intreaga tava de briose, inclusiv locasurile din tava, adancind folia in acestea. Puneti apoi, hartiutele de briose in locasuri.

Daca framantati in masina de paine puneti ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, sarea, faina cernuta; laptele praf, zaharul si apa, incalzite usor pe foc si amestecate pana se dizolva zaharul; drojdia lichefiata cu 1 lingurita de zahar si dizolvata in 100 ml lapte caldut

Daca framantati cu mana, procedati astfel:
Turnati in mijlocul fainii cernute drojdia lichefiata cu 1 lingurita zahar si dizolvata in laptele caldut. Lasati 10 min la crescut, in loc cald.

Intre timp, dizolvati laptele praf in apa. Puneti pe foc mic, impreuna cu sarea si zaharul, incalziti putin, amestecand continuu, pana ce acestea sunt topite. Lasati sa se racoreasca, doar cat sa fie caldute, apoi turnati peste faina.

Framantati cat sa se omogenizeze ingredientele, apoi adaugati untul topit si racorit. Continuati framantarea pana obtineti un aluat neted, care se desprinde de vas si mana. Dati forma de minge, ungeti cu putin ulei, acoperiti cu un servet si lasati 45- 60 min, la dospit, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul.

Scoateti pe planul de lucru, impartiti in 14 bilute si lasati acoperit, 10 min, la odihna, la temperatura camerei.

Intindeti putin fiecare biluta in foaie dreptunghiulara (cu facaletul sau prin apasare cu mana) si ungeti uniform cu umplutura de iaurt, apoi cu cea de mere (impartiti in mod egal cele doua umpluturi ca sa ajunga pentru toate briosele).

Rulati fiecare foaie de aluat sub forma de sul si taiati in doua. Puneti jumatatile una langa alta, cu taietura in sus si asezati-le in hartiutele de briose din tava. Lasati la crescut, in loc cald, pentru circa 45 min sau pana ce isi dubleaza volumul.

Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte. Dati la cuptorul preancalzit, pentru circa 20- 25 min, la 180 grade sau pana ce briosele sunt coapte (trec testul cu scobitoarea) si frumos aurite.
Lasati la racorit pe un gratar.

Serviti briosele caldute.
Sunt la fel de moi, pufoase, aromate si bune, chiar daca sunt reci.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios
Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Gogosari in sos de mustar cu otet
3
Conserve, muraturi

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Sirop de patlagina
4
Conserva de Peste in Sos Tomat
5
Conserve, muraturi

Conserva de Peste in Sos Tomat

Conserva de Peste in Sos Tomat
Parteneri
Ciorba de gulii cu smantana si afumatura
Bucataras.RO

Ciorba de gulii cu smantana si afumatura

 Mai dorim si alte gusturi, mai schimbam cate ceva. De data aceasta am poftit la ciorba de gulii. Bineinteles daca am...

Ciorba de gulii cu smantana si afumatura
Clatite americane cu dulceata de gutui
Culinar.RO

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia