Beigli cu Nuca

Complexitate
redusa
Beigli cu Nuca

Ingrediente

  • Aluat:
  • -1 kg faina
  • -50 g drojdie
  • -2 oua + 2 galbenusuri
  • -4 linguri zahar
  • -200 ml lapte caldut
  • -2 buc margarina sau 1 margarina + 1 unt
  • -1 praf sare
  • -coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • -400 g nuca macinata
  • -1 cana lapte ( aproximativ 250 ml)
  • -zahar, dupa gust ( circa 300-350 g)
  • -stafide inmuiate in rom si scurse, optional
  • -1 galbenus + 1 lingura lapte sau 1 galbenus frecat cu 1 lingurita zahar, pentru uns

Mod de preparare

Umplutura:
Fierbeti zaharul cu 200 ml lapte pana ce acesta s-a dizolvat, adaugati nuca macinata si lasati pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa. Daca obtineti o crema prea groasa ce nu poate fi intinsa pe foaia de aluat, adaugati inca putin lapte cald, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.
Lasati la racit.
Inglobati stafidele scurse, optional.

Aluat:
Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, putin lapte caldut si 1-2 linguri de faina.
Lasati acoperit, in loc cald, pana ce maiaua creste (10- 15 min).
Intre timp, cerneti faina de 3 ori, adaugati ouale, galbenusurile, ½ grasime taiata in bucatele, ½ grasime, topita si racita, restul de zahar, praful de sare si coaja rasa de lamaie.
Inglobati maiaua crescuta si treptat, laptele caldut.
Framantati un aluat ca de cozonac, omogen, elastic pana se desprinde usor de vas si mana.
Impartiti coca in 6- 8 bucati egale si intindeti-le pe rand intr-o foaie subtire, dreptunghiulara.
Repartizati uniform din umplutura, pe intreaga suprafata si rulati, nu foarte strans, in forma de sul. Sigilati bine capetele.
Procedati identic cu toate foile.
Asezati distantat, cate 2, 3 sau 4 rulouri (functie de marimea tavii folosite) in tava tapetata cu hartie de copt si ungeti cu galbenus usor batut cu lapte sau zahar.
Dati la cuptorul preancalzit, la foc domol, in primele 10-15 min (ca sa se termine procesul de crestere, complet), apoi mariti flacara la foc potrivit si lasati pana ce este copt si rumenit frumos (in total 25-35 min).

Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca complet.
Inveliti in servet curat si pastrati in punga.
Se pot pastra o saptamana, invelite in folie de aluminiu.


Feliati doar inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate

Încântă-ți papilele gustative cu această rețetă rafinată de spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate....

Spaghete cu gorgonzola, zucchini și roșii deshidratate
Cele mai apreciate rețete
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
2
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Tavalita cu Nuca
3
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
4
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
5
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Parteneri
Mancare de post - Galuste cu soia
Bucataras.RO

Mancare de post - Galuste cu soia

Inca de cand am facut ciorba cu galuste mi-am dorit sa fac si o varianta de post a acestora, doar ca in sos. Ei bine, iata ca...

Mancare de post - Galuste cu soia
Dulceata de caise
Culinar.RO

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia