Beigli cu Nuca

Complexitate
redusa
Beigli cu Nuca

Ingrediente

  • Aluat:
  • -1 kg faina
  • -50 g drojdie
  • -2 oua + 2 galbenusuri
  • -4 linguri zahar
  • -200 ml lapte caldut
  • -2 buc margarina sau 1 margarina + 1 unt
  • -1 praf sare
  • -coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • -400 g nuca macinata
  • -1 cana lapte ( aproximativ 250 ml)
  • -zahar, dupa gust ( circa 300-350 g)
  • -stafide inmuiate in rom si scurse, optional
  • -1 galbenus + 1 lingura lapte sau 1 galbenus frecat cu 1 lingurita zahar, pentru uns

Mod de preparare

Umplutura:
Fierbeti zaharul cu 200 ml lapte pana ce acesta s-a dizolvat, adaugati nuca macinata si lasati pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa. Daca obtineti o crema prea groasa ce nu poate fi intinsa pe foaia de aluat, adaugati inca putin lapte cald, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.
Lasati la racit.
Inglobati stafidele scurse, optional.

Aluat:
Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, putin lapte caldut si 1-2 linguri de faina.
Lasati acoperit, in loc cald, pana ce maiaua creste (10- 15 min).
Intre timp, cerneti faina de 3 ori, adaugati ouale, galbenusurile, ½ grasime taiata in bucatele, ½ grasime, topita si racita, restul de zahar, praful de sare si coaja rasa de lamaie.
Inglobati maiaua crescuta si treptat, laptele caldut.
Framantati un aluat ca de cozonac, omogen, elastic pana se desprinde usor de vas si mana.
Impartiti coca in 6- 8 bucati egale si intindeti-le pe rand intr-o foaie subtire, dreptunghiulara.
Repartizati uniform din umplutura, pe intreaga suprafata si rulati, nu foarte strans, in forma de sul. Sigilati bine capetele.
Procedati identic cu toate foile.
Asezati distantat, cate 2, 3 sau 4 rulouri (functie de marimea tavii folosite) in tava tapetata cu hartie de copt si ungeti cu galbenus usor batut cu lapte sau zahar.
Dati la cuptorul preancalzit, la foc domol, in primele 10-15 min (ca sa se termine procesul de crestere, complet), apoi mariti flacara la foc potrivit si lasati pana ce este copt si rumenit frumos (in total 25-35 min).

Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca complet.
Inveliti in servet curat si pastrati in punga.
Se pot pastra o saptamana, invelite in folie de aluminiu.


Feliati doar inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Chisca umpluta cu crupe albe
2
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Salam de biscuiţi reţetă
3
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Savarine cu frisca
5
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Parteneri
Desert tort cu crema de vanilie si jeleu de capsuni
Bucataras.RO

Desert tort cu crema de vanilie si jeleu de capsuni

Pentru ca maine e sarbatoare, am pregatit acest tort pentru Larissa, care este si Elena! :X La multi ani, tuturor...

Desert tort cu crema de vanilie si jeleu de capsuni
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai