Taitei cu Fasole Boabe

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Taitei cu Fasole Boabe

Ingrediente

  • Fasole uscata
  • Taitei de casa
  • Sos (de ardei sau rosii
  • carne sau bacon)

Mod de preparare

O reteta simpla si versatila: taiteii si fasolea sunt de baza - in rest, sosul si salata, modul de preparare si servire sunt la alegerea si fantezia voastra.

Si cantitatile sunt flexibile, de aceea le pun orientativ: la o parte fasole si-o parte taitei, 2 parti sos (de rosii sau ardei copti, bechamel ori pe baza de carne sau bacon)

Inmuiem peste noapte boabele de fasole si le fierbem fara sare, impreuna cu radacinoasele ce li se cuvin, ceapa si usturoi; o conditie ca boabele sa ramana intregi, atat la salatele de fasole cat si la fasolea scazuta - in ambele cazuri avem nevoie de boabe intregi - fierbem fasolea cu rosii si cartofi intregi: aciditatea rosiei precum si amidonul cartofului impiedica boabele de fasole sa "infloreasca".

Scurgem fasolea, pastram o parte din zeama; fierbem taiteii, ii scurgem si pastram si de la ei o parte din apa in care au fiert. Facem sosul pe care-l preferam si strangem laolalta toate cele, amestecand gentil, ca sa pastram bobul intreg pe cat posibil.

Sosul meu a fost de data asta cel cu ardei copti: intr-o tigaie fierbinte plimbam 2 linguri de ulei, calim pe rand ceapa, usturoiul, ardeii. Stingem cu o cana din zeama in care a fiert fasolea, saram, piperam, fierbem doar 7-10 min. timp in care fierb si taiteii. Stingem focul sub tigaie, punem o mana de patrunjel verde, taiteii scursi si la urma de tot boabele de fasole.

Putem s-o servim imediat, dar e mult mai buna mancarea asta a doua zi (ca de altfel toate mancarurile si salatele cu boabe) Insotiti-o de o salata care suporta si chiar cere usturoi: de exemplu salata verde stropita de fiecare mesean dupa dorinta cu un sos de iaurt cu usturoi si cateva picaturi de ulei de masline.

Pofta buna va doresc si daca aveti taitei facuti in casa, cu atat mai bine - reusita si gustul acestei mancari simple de vara-toamna se datoreste in mare parte gustului si consistentei inconfundabile a taiteilor de casa (pe cale de disparitie, drept pt care le fac un lobby sustinut )

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici