Strozzapreti cu Sos de Post

Complexitate
redusa
Strozzapreti cu Sos de Post

Ingrediente

  • Ingrediente pt 2 portii:
  • Pasta:
  • 200 gr faina 00
  • cca 130 ml apa calda (calduta nu fierbinte)
  • un praf de sare
  • Sosul:
  • se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei
  • 1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiati patrate mai maricele
  • 1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0,5 cm
  • 1 dovlecel mic taiat rondele
  • cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi

Mod de preparare

Pasta:
Daca apa e prea multa se mai adauga faina... tb sa rezulte un aluat elastic si care sa nu se lipeasca de maini sau de planseta.

Se framinta si se intinde in foaie subtire cam de 2 mm... se taie fisii late de 1,5-2 cm si apoi bucati de cca 5 cm. Fiecare bucatita se ruleaza cu degetele si cu palma fara sa apesi ca sa se obtina forma specifica... tb sa arate ca un prosop rasucit 8).

Pe un servet de pinza se presara faina si se aseaza strozzapreti la distanta unul de altul. Se lasa la uscat cit timp se pregateste sosul.

Sosul:
Se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei
1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiate patrate mai maricele
1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0, 5 cm
1 dovlecel mic taiat rondele
cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi

Se calesc si cind s-au inmuiat putin se stropesc cu putin vin, cind vinul s-a evaporat se adauga cam 1 pahar de suc /pasta de rosii, putina apa si eu am pus si 2 linguri de lapte... se lasa sa scada sosul. Se amesteca din cind in cind, iar la sfirsit se adauga si maslinele (de preferat verzi) fara samburi si taiate rondele...

Pastele se fierb in multa apa cu sare cam 5 minute (dar e bin esa le gustati) si e si mai bine daca le scoateti din apa si le puneti in sos direct sa mai dea macar 1 clocot...
Strozzare= a sugruma/ a stringe de git
preti= preoti: lol:

Paste tipice din Romagna unde ceva timp in urma biserica (adica conducatorii ei) nu era bine vazuta, iar romagnoli iubeau indepenta (nu vroiau sa fie sub papucul statului Pontificio)... De aici numele acestor paste ... Romagna a fost donata in a doau jumatate a secolului VIII Statului Papal (Pontificio) si a ramas sub acesta pina in 1700 cind Napoleon a intrat in Italia si a ramas liber pina cind Napoleon a cazut. Dupa aceasta a revenit in mina papei. Legende sunt mai multe, dar toate spun acelasi lucru: ura oamenilor locului, saraci si asupriti contrar preotilor care se " indopau" si traiau bine...

Deci ori gospodinele blestemau preotii cind gateau ori ca femeile din sate obisnuiau sa gateasca aceste paste pt preotul satului, iar sotii gospodinelor ii doreau preotului "sa ii ramina in git" (n. a. cam asta am gasit eu ca explicatie a numelui).

Se fac de obicei cu sos bogat de carne si cirnat sos tipic /ragu' romagnol... eu insa am inventat unul in stilul mincaricii de vinete facute de Roxana... la care pofteam de atunci... evident ca am modificat-o ca doar nu puteam sa fac altfel: wink: (am simplificat-o de fapt).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Parteneri
Desert chec zebra cu portocale
Bucataras.RO

Desert chec zebra cu portocale

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Desert chec zebra cu portocale
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola