Faina de castane trebuie trecuta prin ciur obligatoriu ca sa se amestece mai bine, face foarte usor cocoloase.
si acum reteta mea:
- am cernut ambele faini pe planseta, am facut in mijloc o groapa si acolo am spart oul, am pus putina sare si uleiul apoi am amestecat si am adaugat apa calduta, cite este nevoie..
-am framintat putin numai cit sa obtin un aluat moale, destul de elastic, bine amalgamat, am fcut o bila pe are am invelit-o in folie transparenta si am lasat-o asa cca 2 ore (il lasati la odihnit cit vreti dar nu mai putin de 30 minute) .
- din aluat intindem o foaie subtire cit lama de cutit, cu sucitorul sau cu masina de intis paste, folosim faina alba ca sa nu se lipeasca de planseta sau de sucitor
- impaturim aluatul si taiem benzi destul de late, tagliatele late, dar putem sa taiem patrate 9*9 cm sau alte forme ... dupa bunul plac (romburi, putem folosi rotita ondulata cind taiem ca sa iasa ondulate pe margini) . Nu vor mai fi traditionale dar ce conteaza ...
- Punem apa la fiert, cind clocoteste adaugam sarea, lasam focul mai mic si punem in apa pastele, cind se ridica la suprafata sunt gata fierte. Nu le lasati sa zaca in apa clocotita, sa se umfle si sa devina gumoase
Le scurgem in strecuratoare sau le scoatem cu ustensila speciala pentru tagliatelle si le punem in castron, varsam peste ele jumatate din pesto, le amestecam cu grija cci se rup usor. Punem portiile in farfurii si adaugam cu o lingura cealalta jumatate de sos pesto desupra.
Aceasta este o reteta traditionala italiana din regiunea Liguria http: //ro. wikipedia. Org/wiki/Liguria
Picagge se traduce in dialect cu panglica, benzile de panglici Ca si forma pot fi tagliatelle dar si lasagne sau chir maltagliati (aduica bucati taiate dupa cum il taie capul pe cel care face aceasta operatiune, in general sunt bucatile ramase, colturile sau forme ciudate
matte = nebune / se refera in general la un aluat sau un sos care imita originalul, e facut de obicei cu ingrediente mi putine sau mai saracacioase.
In cazul nostru picagge matte sunt cele care imita orioginalele picagge obtinute cu faina alba, si care in trecut erau mai scumpe. Deci cei care nu aveau / nu isi permiteau faina alba si pentru paste foloseau faina de castane, considerata faina saracilor caci castanele cresteau in padure. Se poate folosi si faina o, integrala dar si faina oo in combinatie cu cea de castane. Proportiile difera si fiecare gospodina alegea sa faca dupa bunul plac si dupa cita fina alba avea.
Sunt considerate matte si pentru ca nu respecta obligatoriu proportia de 100 gr faina la 1 ou ci se pot face chiar si fara ou sau cu mai putine si oul va fi inlocuit de putin ulei si apa sarata sau vin alb
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii