Manicaretti Garisenda

Complexitate
redusa
Manicaretti Garisenda

Ingrediente

  • Pt 6 persoane
  • tava de 33 cm 20 cm
  • 6 foi de lasagna de 2715 cm
  • 300 gr tortellini
  • 6 felii de prosciutto cotto
  • 150 gr ricotta
  • Pt sos beshamel
  • 1/2 l de lapte
  • 1 lingura de faina
  • 1 lingura de unt
  • un praf de sare
  • 125 ml smintina proaspata (puteti pune pina la 250 ml)
  • 50 gr parmezan ras sau brinza Grana Padano rasa

Mod de preparare

Am pregatit sosul beshamel si am varsat 1/2 din el pe fundul tavii.

Am fiert tortellinii foarte al dente (pe pachet scria 5 minute si eu i-am fiert numai 3 minute). i-am scurs si i-am amestecat cu ricotta. Am impartit cantitatea in 6 parti egale.

Am luat o foaie de lasagna proaspata si fara sa o mai oparesc si am asezat peste ea o felie de prosciutto cotto peste care am pus cu lingura o parte de tortellini. Am rulat foaia de lasagna si am asezat-p in tava cu sos.

Am continuat operatiunea cu toate foile de lasagna, sunca si tortellini.

Am amestecat smintina proaspata cu restul de sos beshamel si am varsat totul peste rulouri in tava si am adaugt "in ploaie" brinza rasa.

Am copt in cuptorul gata incalzit la 180 °c cca 25-30 minute sau pina cind rezulta gratinat usor (auriu).
Reteta traditionala din Bologna -

Manicaretto inseamna prin definitie "o mincare delicioasa pregatita /gatita cu multa atentie" sau cum mai definita de catre Accademia della Crusca Vivanda composta di più cose appetitose = Mincare compusa din mai multe feluri gustoase. Si este sinonim cu leccornia = mincare delicioasa si rafinata.

Pentru a accentua apartenenta acestui fel de mincare bucatarie tipice din Bologna alaturi de cuvintul manicaretto (manicaretti la plural) a fost adaugat Garisenda care este numele unuia dintre cele 2 turnuri simbol ale orasului Bologna (Asinelli si Garisenda). Garisenda fiind citat si de Dante in Divina comedie.

Reteta mea este una modificata dupa cea originala a soacrei mele (sper ca in viitor sa va prezint si reteta soacrei mele).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia