Manicaretti Garisenda

Complexitate
redusa
Manicaretti Garisenda

Ingrediente

  • Pt 6 persoane
  • tava de 33 cm 20 cm
  • 6 foi de lasagna de 2715 cm
  • 300 gr tortellini
  • 6 felii de prosciutto cotto
  • 150 gr ricotta
  • Pt sos beshamel
  • 1/2 l de lapte
  • 1 lingura de faina
  • 1 lingura de unt
  • un praf de sare
  • 125 ml smintina proaspata (puteti pune pina la 250 ml)
  • 50 gr parmezan ras sau brinza Grana Padano rasa

Mod de preparare

Am pregatit sosul beshamel si am varsat 1/2 din el pe fundul tavii.

Am fiert tortellinii foarte al dente (pe pachet scria 5 minute si eu i-am fiert numai 3 minute). i-am scurs si i-am amestecat cu ricotta. Am impartit cantitatea in 6 parti egale.

Am luat o foaie de lasagna proaspata si fara sa o mai oparesc si am asezat peste ea o felie de prosciutto cotto peste care am pus cu lingura o parte de tortellini. Am rulat foaia de lasagna si am asezat-p in tava cu sos.

Am continuat operatiunea cu toate foile de lasagna, sunca si tortellini.

Am amestecat smintina proaspata cu restul de sos beshamel si am varsat totul peste rulouri in tava si am adaugt "in ploaie" brinza rasa.

Am copt in cuptorul gata incalzit la 180 °c cca 25-30 minute sau pina cind rezulta gratinat usor (auriu).
Reteta traditionala din Bologna -

Manicaretto inseamna prin definitie "o mincare delicioasa pregatita /gatita cu multa atentie" sau cum mai definita de catre Accademia della Crusca Vivanda composta di più cose appetitose = Mincare compusa din mai multe feluri gustoase. Si este sinonim cu leccornia = mincare delicioasa si rafinata.

Pentru a accentua apartenenta acestui fel de mincare bucatarie tipice din Bologna alaturi de cuvintul manicaretto (manicaretti la plural) a fost adaugat Garisenda care este numele unuia dintre cele 2 turnuri simbol ale orasului Bologna (Asinelli si Garisenda). Garisenda fiind citat si de Dante in Divina comedie.

Reteta mea este una modificata dupa cea originala a soacrei mele (sper ca in viitor sa va prezint si reteta soacrei mele).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa