Lorighittas

Complexitate
redusa
Lorighittas

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 150 gr faina/semola de griu dur
  • apa calduta
  • sare
  • Sosul (dar fiecare face sosul preferat, in original se face un sos de rosii cu carne) :
  • ciuperci
  • suc de rosii din conserva
  • sare
  • piper
  • ulei
  • un catel de usturoi
  • grana padano ras (optional)

Mod de preparare

Lorighittas este un tip de pasta care se face doar aici, are forma unui cercel, este de fapt ea insasi o comoara (si ca pret cca 15 euro /kg la producator sau 25-30 la vinzare pentru ca pentru un kg de pasta uscata se munceste cca 5-6 ore).

Numele vine de la cuvintul loriga = inel.

Se foloseste semola de grano dur, adica faina de griu dur (lat. Triticum durum) macinata mediu, nici prea fina nu trebuie sa fie, apa si sare. De fapt sarea se pune in apa.

Aluatul trebuie sa fie foarte bine framintat ca sa fie elastic, altfel se rupe cind faceti firul. Daca insa se rupe se lipeste cu usurinta. Trebuie sa aiba consistenta unei plastiline.

Firul de pasta se trece de 2 ori in jurul degetelor: aratator, mijlociu si inelar de la mina stinga apoi capetele se unesc si cele doua fire se rasucesc intre ele - va folositi de ambele miini si faceti acelasi gest ca si cind intoarceti ceasul, invirtiti rotita folosind degetul mare si aratatorul. Pasta obtinuta se lasa sa se usuce cca 3 -5 zile pe un cos de nuiele (astfel incit sa circule aerul si sa nu se mucegaiasca), nu se usuca la soare.

Pastele pentru ca trebuie sa fie uscate (eu le-am lasat numai o dimineata la uscat) fierb mai mult decit alte paste proaspete facute in casa care atunci cind se ridica la suprafata sunt aproape gata daca nu chiar gata... acestea fierb cred ca cca 8 minute minim (le gustati si va dati seama cit trebuie sa le lasati la fiert).

Cind sunt gata fierte le scurgeti si le amestecati cu sosul si le serviti.
Lorighittas sunt o pasta care se face numai in zona comunei Morgongiori (in limba sarda, caci nu este un dialect, ci o limba Mragaxòri si inseamna "gramada de pietre") la 33 de km de Oristano. Localitatea se afla in Rezervatia naturala Parco del Monte Arci, intr-o zona de dealuri, la 351 m deasupra nivelului marii si se poate admira cam tot ce vedeti in acest link:

http: //www.aboutsardinia.it/foto-comune/morgongiori.aspx

Pe aceste locuri omul a trait din cele mai vechi timpuri, in neolitic aici se extragea aurul negru al epocii de piatra: obsidianul sau sticla vulcanica din care se faceau virfuri de sageti si alte arme (cutite etc). Urmeaza putine informatii si dovezi din vremea romanilor in schimb foarte multe informatii scrise incepind din Evul Mediu

pentru cine vrea sa vada cum se fac in acest filmulet explica doua dintre cele trei metode:
1. cea traditionala pe care o face o doamna imbracat in negru asa cum am facut si eu (evident ca sfirele mele nu-s asa perfecte ... adica dintr-o bucata de aluat se scoate un fir prin rasucire
2. apoi exista varianta cu o masina in genul celei de tocat carne care scoate niste fire de pasta si care sunt foarte usor de rasucit
3. si metoda care aici lipseste si pe care am vazut-o insa in alte filme si poze: se fac spaghetti cu chitara (este o ustensila tipica din Abruzzo si n-are nimic in comun cu Sardinia insa este o varianta) si apoi aceste spaghete sunt rasucite.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DkT3t97lPyY

In luna august in fiecare an aici se face Sagra delle Lorighittas daca o sa aveti ocazia sa fiti in zona nu ocoliti acest post, la Sagra se servesc produsele locale in acest caz aceste paste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
1
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
4
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Inghetata cu Branza si Capsuni
5
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Parteneri
Desert tort cu crema de ciocolata alba si coacaze
Bucataras.RO

Desert tort cu crema de ciocolata alba si coacaze

Desert tort cu crema de ciocolata alba si coacaze
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia